Prima pagină » Știri politice » DECIZIE. Guvernul Orban a modificat Codul Penal prin OUG: Ce riscă cei care nu respectă carantina

DECIZIE. Guvernul Orban a modificat Codul Penal prin OUG: Ce riscă cei care nu respectă carantina

DECIZIE. Guvernul Orban a modificat Codul Penal prin OUG: Ce riscă cei care nu respectă carantina
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi dimineaţă, faptul că în şedinţa-maraton a Guvernului a fost adoptată o ordonanță de urgenă de modificare a Codului penal, în ceea ce privește înăsprirea pedepselor, în contextul epidemiei de coronavirus. De altfel, o nouă infracţiune a fost introdusă în Codul penal: omisiunea de a da date în cadrul anchetei epidemiologice.

„Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus. Există mai multe situații – un cetățean care revine din țările cu peste 500 de cazuri, cetățenii trebuie să completeze declarații. Dacă comit un fals și nu spun din ce țară au venit vor suferi consecințele legii, ei comit o infracțiune pedepsită cu închisoarea. Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii. Cine nu respectă carantina și măsurile dispuse de autorități li se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetățenii responsabili, care sunt în situația de izlare sau carantină, să nu respecte deciziile şi să umble liber în societate și să riște să îi îmbolnăvească pe cetățeni Am decis să înăsprim aceste pedepse pentru a-i sancţiona pe cei care nu înţeleg să respecte măsurile autorităţilor şi pun în pericol viaţa cetăţenilor români”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Omisiunea de a da date în cadrul anchetei epidemiologice.

„E introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. Dacă într-o anchetă epidemiioloigică cineva nu dă informații complete despre persoanele cu care a intrat în contact, e o omisiune în informarea autorităților. Se poate constitui dosar penal”, a explicat  premierul Orban.

Premierul Ludovic Orban a anunțat principalele măsuri adoptate în ședința de Guvern care s-a încheiat, miercuri noapte, la ora 3:00, printre acestea numărându-se: plata șomajului tehnic în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut; majorarea plafonului la creditele pentru IMM la cinci miliarde de lei și creditarea cu dobândă zero, plus rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital.