„Am hotărât să plecăm, pentru că modul în care au fost gândite procedurile și faptul că sunt pe poziția 20 și voturile deja s-au dat, ar fi absolut inutil. (…) M-am înscris pentru această candidatură, deși prin suportul pe care președintele l-a dat dnei Dăncilă, era clar că șansele sunt minime sau deloc, dar pentru ideea de competiție”, a spus Ecaterina Andronescu.
Nicolae Bănicioiu a declarat că votarea a început, de fapt, începând cu ora 13.30.
„S-au dat întâi mandatele către președinți, care le-au distribuit și sunt acum deja buletine votate. Înțeleg că schema era să nu apucăm noi să vorbim, să nu știe lumea că se retrage unul pentru celălalt. Eu am vrut să-i cedez candidatura mea doamnei Andronescu. Cred că și dl Dragnmea, dacă iubește atât de mult echilibru de gen, ar trebui să-i cedeze doamnei Dăncilă și funcția de președinte al partidului. Îmi pare rău că s-a ajuns la așa ceva. Niciodată în PSD nu a fost o astfel de situație”, a spus Bănicioiu.
„Este un simulacru de alegeri, ca sa spun eu foarte clar si foarte românește. Dacă nu ne lasă să vorbim, organizatorii pot să facă orice, dar singuri”, a transmis vizibil iritat Nicolae Bănicioiu, care a adăugat că desfășurătorul nu a ajuns la ei nici „pe surse”, cu toate că Congresul a început deja de mai bine de patru ore.
Bănicioiu și Andronescu au ținut să spună că dintre ei doi doar unul va candida pentru funcția de președinte executiv, că au o „strategie foarte bine pusă la punct” și că nu va fi cazul să-și împartă voturile, fără să precizeze, însă, care dintre ei rămâne în cursă.
„Dacă se dau buletinele acum și lumea votează, imaginea este nefericita, nu pentru mine, nu pentru domnul Bănicioiu, ci pentru cei care văd că una spunem și alta facem”, a replicat Ecaterina Andronescu, după ce ambii au acuzat că nu au fost lăsați să vorbească înainte de împărțirea buletinelor, singura care a ținut un discurs fiind Viorica Dăncilă. „Speranța moare ultima”, a încheiat Andronescu, întrebată fiind dacă în acest moment se mai poate vorbi despre democrație în PSD.