Prima pagină » Știri politice » A doua rundă de negocieri privind comasarea, eșuată / BLOCAJ e cuvântul cheie / Surse: Discuțiile se reiau vineri

A doua rundă de negocieri privind comasarea, eșuată / BLOCAJ e cuvântul cheie / Surse: Discuțiile se reiau vineri

A doua rundă de negocieri privind comasarea, eșuată / BLOCAJ e cuvântul cheie / Surse: Discuțiile se reiau vineri
Foto - Guvernul României Facebook

PSD și PNL s-au întrunit luni pentru a doua oară pentru a lua decizii în privința comasării alegerilor, dar și dacă vor avea candidați comuni la alegerile locale în marile orașe, cât și la prezidențiale. După trei ore de negocieri, cele două tabere nu s-au înțeles și s-ar putea întruni vineri pentru a treia oară. În cazul în care nici la finalul săptămânii nu vor avea o decizie, cel mai probabil că nu vor fi schimbări în privința celor patru runde de alegeri. 

UPDATE 19.00

Blocaj în coaliție. Discuțiile se reiau vineri

Ședința coaliției s-a încheiat, fără rezultat. Delegația PNL a părăsit Palatul Victoria, în liniște.

Surse din interiorul coaliției au precizat că „este un blocaj”.

Este a doua tentativă de stabilire a unul calendare privind alegerile. Propunerea PNL: organizarea alegerilor locale în aceeași zi cu europarlamentarele, pe 9 iunie.

Discuțiile s-au împotmolit când a venit vorba despre alte subiecte, cum ar fi candidați comuni, lucru pentru care, nu există mandat, așa cum a explicat Ciucă, după reuniunea PNL.

Negocierile privind comasarea se reiau vineri, conform unor surse.

UPDATE, ORA 16.00

Liberalii au ajuns la Guvern pentru a negocia cu tabăra social democrată dacă se vor comasa alegerile, dacă se va merge pe varianta unui candidat unic la prezidențiale și la locale în marile orașe.

Potrivit unor surse liberale, comasarea va fi una singură și anume europarlamentarele cu localele.

Liberalii au stat șase ore în ședință pentru a se pregăti înainte de a sta față în față cu PSD.

Cu câteva minute înainte de ora 16, toată conducerea PNL a ajuns la Palatul Victoria, după un drum de câteva minute de mers pe jos, de la sediul din Aviatorilor.

De la partid, Nicolae Ciucă a transmis câteva mesaje.

Discutăm despre comasare ca o măsură prin care să evităm 5 runde de alegeri în 6 luni. Celelalte chestiuni care afectează votul românilor nu se negociază, a spus Ciucă.

Despre un al doilea scenariu de comasare, cel al alegerilor parlamentare cu turul 2 al prezidenţialelor, șeful PNLȘ a comentat că „dacă aceasta poate fi o soluție, de ce nu?! Orice poate să diminueze numărul de runde de alegeri”.

”Noi am analizat şi turul 1 era cel care se potrivea cel mai bine, din punct de vedere legal”, a mai spus Ciucă.

Liderul liberal a respins orice alt scenariu discutat în spațiul public, cum ar fi negocieri de susținere reciprocă pentru anumite funcții.

Nu mi se par absolut deloc benefice, pentru tot ceea ce înseamnă un proces democratic de vot, să negociem toate aceste chestiuni ca şi când ar fi, aşa, stabilite dinainte.

UPDATE, ORA 10.30

Liberalii se află în ședință pentru ultimele discuții înainte de întâlnirea cu Coaliția. Înaintea ședinței, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a făcut declarații prin care a negat faptul PNL ar susține la alegerile prezidențiale un alt candidat decât Nicolae Ciucă.

,,Nu se pune problema unui candidat, altul decât al Partidului Național Liberal.”, a spus Rareș Bogdan, înaintea ședinței PNL.

Se anunță noi negocieri dure în spatele ușilor închise. Pe modelul rotației premierilor, Marcel Ciolacu sau orice alt candidat desemnat din partea PSD ar putea fi susținut să câștige alegerile prezidențiale, iar PNL să dețină funcția de premier și chiar funcția de primar al Capitalei, iar peste cinci ani, rolurile să fie inversate.

Zilele trecute, prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, anunța că la PSD Timiș nu se pune problema să susțină un candidat din partea PNL.

Exclus va PSD Timiș să susțină dacă ar fi posibil un asemenea scenariu de candidaturi comune, este exclus ca PSD Timiș să susțină  doar candidați de la PNL. Exclus. … Eu vă spun ca prim-vicepreședinte că PSD Timiș este exclus să accepte candidaturi din partea PNL dacă se ajunge la scenariu de candidați comuni, dar poate nu ajungem, a spus Grindeanu.

În privința comasării alegerilor, cea mai vehiculată variantă a alegerilor este ca pe 9 iunie să aibă loc și localele şi europarlamentarele. Se ia în calcul și o comasare a parlamentarelor cu unul dintre cele două tururi ale prezidențialelor.

Premierul Marcel Ciolacu spunea că urmează să fie prezentat un calendar al alegerilor, în cel mai scurt timp.

Dacă liderii Coaliției vor ajunge la un acord pe tema organizării simultane a mai multor alegeri, Parlamentul va trebui să modifice, până în luna martie, legislația electorală.

Opoziția va contesta la CCR orice act normativ care prevede comasarea alegerilor

Parlamentarii REPER au depus, vineri, o iniţiativă legislativă care prevede interzicerea comasării alegerilor locale cu alte tipuri de alegeri, precum şi interzicerea organizării alegerilor locale mai devreme cu 30 de zile înainte de încheierea mandatelor aleşilor locali.

Scopul proiectului este de a evita situaţii în care noua administraţie locală ar fi aleasă cu luni bune înaintea încheierii mandatului în curs, ceea ce ar perturba buna funcţionare a administraţiei locale şi ar putea afecta serviciile publice şi proiectele în curs de desfăşurare.

 

CITEȘTE ȘI

Mihai Tudose despre soluția unui candidat unic pentru Cotroceni. „Alternanţa îşi are rolul ei în viaţă”

Culisele negocierilor eșuate/ Marcel Ciolacu: Ar fi incorect față de partenerii de Coaliție ca eu să dau detalii

Comasarea alegerilor, pe stand-by. Vocea PNL, Ionuţ Stroe, afirmă că o concluzie ar putea apărea săptămâna viitoare în coaliție

COMASAREA se lasă așteptată/ Coaliția nu a ajuns la niciun rezultat

Sorin Grindeanu despre posibilele scenarii de comasare ale celor patru tipuri de alegeri: „Trebuie să mergi să prezinți onest tot acest calendar”