Declarația anti-Iohannis, adoptată de Parlament. Șeful statului, acuzat de „abuz de drept” și „uzurpare”

Declarația anti-Iohannis, adoptată de Parlament. Șeful statului, acuzat de „abuz de drept și „uzurpare

„Parlamentul României salută clarificările pe care CCR le-a adus în decizia sa din 8 februarie 2017, declarând neîntemeiate sesizările CSM și președintelui României. (…) Ceea ce a făcut oportună și necesară decizia CCR este absența manifestă a bunei credințe în interpretarea legii fundamentale de către reprezentanți instituționali ai autorității judecătorești, ca și abuzul de drept al președintelui României, care recurge la sesizarea fără temei a CCR doar în scopul blocării unui proces politic democratic” se menționează în proiectul de Declarație.

Declarația propusă de Tăriceanu nu are valoare juridică, ci urmărește „recăpătarea prestigiului Parlamentului” și „stabilirea foarte clară a rolurilor fiecărei instituții”, după cum arată președintele Senatului, iar proiectul a fost asumat de parlamentari cu majoritate, cu toate că a fost și destul de criticat de politicienii din opoziție.

„Această abordare pe care am propus-o trebuie să întărească unele principii ale statului de drept, independența și separația puterilor în stat. Cred că acet lucru era necesar, mai ales după abuzurile întreprinse de reprezentantul CSM și de președintele României prin care au subminat autoritatea Parlamentului”, a declarat Tăriceanu la finalul ședinței.

Șeful Senatului a ținut să sublinieze că Parlamentul nu trebuie să fie doar o fabrică de făcut legi, ci și un for de dezbatere politică, și că refacerea prestigiului Legislativului trebuie să fie o prioritate pentru politicieni. Aceasta a adăugat că Guvernul este, la rândul său,„expresia legitimă a majorității politice din Parlament” și că datoria lui este să transpună măsurile juridice pe care cetățenii le așteaptă.

Tăriceanu nu a ezitat să-i critice pe colegii parlamentari din opoziție, catalogându-i drept„penibili și ridicoli” din cauza lipsei de experiență pe care o au și care îi face să se comporte în acest fel: „Am constat, din păcate, că există colegi care, din lipsa de experineță, nu înțeleg care este rolul acestui Parlament. Unii, în viitor, o sa-și dea seama și privind îndărăt o să vadă ce ridicoli și penibili au fost astăzi”, mai spus liderul ALDE.

„Ceea ce astăzi am spus în plen am să și repet. Declarația nu se vrea un concurs de legitimitate. Avem legitimități diferite. Parlamentul are legitimitatea votului popular, a tuturor cetățenilor. În Parlament sunt reprezentați toți cetățenii, există opțiuni atât de diverse, de la stânga la dreapta, consider că tot poporul este reprezentat. Președintele reprezintă statul, dar el nu este șeful statului (…) Și președintele are legitimitatea votului popular, dar a fost votat de o parte din cetățeni. În Parlament sunt exprimate toate opțiunile. Sigur că președintele, odată ales, ar trebui să-i reprezinte pe toți românii”, a conchis Tăriceanu.
Reacția lui Iohannis:Declarația politică adoptată astăzi poate fi considerată o formă de presiune
Declarația adoptată miercuri de Parlament se constituie într-un „semnal îngrijorător” referitor la modul în care Legislativul înțelege să interacționeze cu celelalte instituții ale statului și cu societatea civilă și folosește drept pretext un act normativ care a fost adoptat de Guvern fără niciun fel de delegare dinspre Parlament, invocând o decizie a Curții Constituționale a cărei motivare nu este cunoscută încă, a răspuns președintele la documentul propus de Tăriceanu și asumat în ședința comună a celor două Camere. În textul proiectului Iohannis este acuzat de „abuz de drept” și „uzurpare” a unui drept al Legislativului, iar în replică șeful statului a transmis ca „declarația politică adoptată astăzi de Parlament poate fi considerată o formă de presiune”, sugerând că legiuitorul nu va căpăta o imagine mai bună dacă încearcă să arunce responsabilitatea în spatele lui, al instituțiilor judiciare sau al Serviciilor.
Termenii în care s-a pus problema în Parlament, dar și textul declarației adoptate marți ar putea duce la situații în care „sesizarea Curții Constituționale de către președintele României sau de CSM ar deveni discutabilă, iar anchetarea și judecarea faptelor de corupție s-ar transforma în acțiuni contestabile”, mai avertizează Iohannis.

Gândul a transmis LIVE dezbaterile referitoare la proiectul de declarație propus de Călin Popescu Tăriceanu, în care președinteleKlaus Iohannis este acuzat de „abuz de drept” și „uzurpare” a unui drept al Legislativului.

UPDATE 12:20: Schimb de replici între Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu:

Băsescu: Nu domnule., comandantul de navă nu spune „eu sunt șeful”, așa cum dumneavoastră vreți să ne conduceți acum să zicem cu Parlamentul „eu sunt șeful”. Nu domnule, puneți-vă pe frunte asta, înțelegeți de vreți.

Tăriceanu: Domnule președinte, ați înțeles prea puțin, îmi pare rău.

Băsescu: De acord, dar dumneavoastră nu ați înțeles nimic.
Tăriceanu: Eu cred că am înțeles mai mult, motiv pentru care am și propus această declarație.
UPDATE 12:07 Călin Popescu Tăriceanu:Eu nu am pretenția că acest text este perfect. Am o altă dorință.

CSM-ul dorește să fie independent în cadrul arhitecturii instituționale, dar CSM-ul pare să dorească acestă independență doar în raport cu Parlamentul. Pentru că atunci când CSM-ul s+a dus la Președinte, au depus contestațiile pe care le cunoașteți.

Cele două autorități publice sunt obligate să își exprime autoritatea în moduri total diferite. Orice demers al Președintelui împotriva Parlamentului naște un conflict instituțional.

Am traversat o perioadă de criză de aproape două luni în care Președintele a dat naștere unui conflict. A făcut acest lucru în beneficiu personal și în dezavantajul României. A fost nevoie să intervină Curtea Constituțională.

Îmi pare rău că nu sunt de acord cu cei care sunt de părere că ar trebui să tăcem.

Dacă noi tăcem, să nu vă mirați de abuzurile care se produc în țara noastră.

Guvernul nu a intrat în conflict cu puterea judecătorească, așa cum au susținut și CSM-ul și președintele.

Prin declarația de astăzi a Parlamentului nu facem decât să depunem lucrurile pe făgașul normal. Reafirmăm supremația Parlamentului. (…) Solicităm, prin urmare, președinției să respecte normele legislative și doresc să subliniez că doar Parlamentul are dreptul de a trage la răspundere Executivul și că membrii Guvernului răspund doar politic, nu penal.

Doresc să va aduc în atenție o formulă numită „wishful thinking”, adică, mai pe românește, „să nu ne îmbătăm cu apă rece”.

Președintele tace mălc după a doua decizie, care într-o situație normală ar fi dus la demisia de onoare a șefilor celor două instituții. Mai mult, văd că președintele participă la dezbateri triumfaliste. (…) La noi, din păcate, președintele tratează Parlamentul cu superioritatea celui care are acces la instrumente nedemocratice de a sancționa ceea ce îl nemulțumește.

Am să închei cu un sfat pe care unul dintre marii premieri ai Marii Britanii l-a dat: „I am prepared for the wost, but I hope for the best”.

UPDATE 11:51 Eugen Nicolicea, PSD:Voi face ORICE, prin orice însemând chiar și încălcarea legii, este vădit că acest abuz este făcut cu intenție. Totuși, sesizarea către CCR este un act constituțional. Îi mulțumesc pentru acest act, pentru că nu mai sunt dubii, CCR a arătat că nu există niciun fel de conflict.

– În decursul timpul s-au lansat mai multe teze false (…) au început să spună că cel mai legitim din țară este președintele. Greșit. A fost ales cu 50%, în timp de Parlamentul este ales cu 100%, în totalitatea lui. Pe când la președinte, abia după turul 2 faci 50 și ceva la sută.

– Cu privire la unica autoritate legiuitoare este clar că Parlamentul face acest lucru. (…) Obiceiul de a sesiza Curtea nu este nou. După cum ați văzut, se încheie această declarație cu un angajament de a respecta legea, (…) nu e a lu’ mama, nu e a lu’ tata, al cui o mai vrea să fie.

– Am ascultat și comentariile colegilor, mulțumesc domnului Marton Arpad că a dat citate din Costituție. Parlamentul este organul legiuitor suprem, deci oricine știe limba română trebuie să recunoască, suprem nu mai poate fi altcineva. (…) Deci puterile sunt în echilibru, dar nu sunt egale. Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor în stat, nu al egalității.

– Așa cum spune decizia CCR, poporul, când se exprimă prin vot cu privire la majoritatea parlamentară, înseamnă, implicit, se pronunță și cu referire la viitorul Executiv și premier. Aceste argumente sunt proaspete în mintea dumneavoastră de când președintele, în mod abuziv, a refuzat să o numească pe doamna Shhaideh, iar partidul a trebuit să-l nominalizeze pe domnul Grindeanu. Este dreptul Guvernului să dea ordonanțe, în limitele Constituției.

– Am mai văzut președinte-jucător, acuma văd că ar fi cumva judecător-arbitru.

– Cu privire la ce au spus colegii noștri de la USR, majoritatea textului s-a calat pe „uite ordonanța, nu e ordonanța”, nu au înțeles despre ce este vorba și, la rândul lor, au contribuit extrem de mult la prestigiul Parlamentului, țipând, făcând ca toți dracii, mai aveam puțin și eram în Guiness Book.

UPDATE 11:37 UDMR anunță că votează pentru declarație. Marton Arpad de la UDMR a susținut de la tribuna parlamentului că România „nu e stat de drept”. „Din păcate, România nu este actualmente un stat de drept. există derapaje ale unor instituții inacceptabile. O autoritate și-a permis să penalizeze niște deputați dintr-o comisie pentru voturile date. Altă instituție a întrebat cum a votat și a spus un senator la dezbaterea unei legi”, a spus Arpad. UDMR-istul a susținut că „textul declarației este un semnal că ceva nu e în ordine în separația puterilor în stat”

UPDATE 11:34 Parlamentarii USR au anunțat că resping declarația în care Iohannis este acuzat de „abuz de drept”. „O declarație a parlamentului are valoare simbolică. Astfel de declarații au sens dacă pot coagula consens pe o temă importantă. Așa cum ați propus, domnule președinte al Senatului, declarația se încadrează la declarații politice”, a spus senatorul USR, Vlad Alexandrescu.

UPDATE 11:15: Liderul PMP, Traian Băsescu a anunțat că parlamentarii Mișcării Populare nu vor vota declarația. Fostul președinte i-a sfătuit pe parlamentari să modifice textul declarației

De asemenea, în textul Declarației se arată că Iohannis, CSM și reprezentanții ministerului Public au desfășurat acțiuni care au „uzurpat” dreptul exclusiv al Legislativului de a trage Executivul la răspundere.

„Parlamenrul califică drept neconstituționale și inacceptabile judecățile pe care fie președintele României, fie CSM, fie reprezentanți ai ministerului Public le formulează la adresa unor decizii și activități ale Guvernului. Asemenea activități uzurpă ilegal și abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere”, se mai arătă în textul proiectului de Declarație.

În Declarația citată se precizează că „Parlamenul consideră că recenta decizie a CCR trebuie să pună capăt odată pentru totdeauna acțiunilor concertate de subminare a rolului și prestigiului Parlamentului” și că, prin această Declarație, „Parlamentul își reafirmă supremația politică față de toate celelalte instituții publice”.

Această Declarație reprezintă, în cazul în care va fi adoptată, un act „exclusiv politic” al Parlamentului, fără niciun fel de consecințe juridice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Aur pentru David Popovici la Jocurile Olimpice de la Paris 2024
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi,...
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Vreme schimbătoare în următoarele două săptămâni. Care este prognoza pe regiuni?