Declarația lui Dan Șova după eliberarea lui Adrian Năstase
Dan Șova a declarat, joi, la Tulcea, că este o zi bună pentru social-democrați și pentru Adrian Năstase.
„E o zi bună pentru noi și pentru Adrian Năstase, pentru familia lui. E o decizie bună. (…) Sper să se întoarcă într-o formă sau alta în viața publică”, a afirmat Șova.
Întrebat de jurnaliști dacă a urmărit declarațiile lui Năstase la ieșirea din Penitenciarul Jilava, Șova a răspuns că le-a urmărit „parțial”, pentru că se afla în hol și „nu se auzea bine”.
De asemenea, întrebat despre o lege a grațierii, subiect dezbătut de Adrian Năstase, Șova a afirmat că „o lege a grațierii este o chestiune care trebuie discutată la nivelul întregii clase politice.
„Cred că ințiativa unei asemenea legii trebuie să vină din zona Ministerului Justiției și să fie o măsură care ține cont de condițiile europene de detenție”, a spus Șova.
Chestionat dacă se va consulta cu Adrian Năstase privind campania electorală pentru alegerile prezidențiale, Dan Șova a răspuns că „a avut onoarea” să-l consulte de mai multe ori pe fostul lider PSD.
„Eu l-am avut profesor pe Adrian Năstase în 1992 și de atunci am avut onoarea să-l consult de multe ori și o să-l consult de câte ori voi avea timp”, a precizat Șova, care a adăugat că sfaturile acestuia sunt „foarte prețioase”.
Întrebat dacă îi va cere sfaturi, Șova a spus: „Firește”.
De asemenea, Șova a spus că își dorește ca Năstase să participe la toate întâlnirile PSD.
Adrian Năstase a vorbit, joi, la ieșirea de la Jilava, despre necesitatea alegerilor parlamentare anticipate, a votului pe liste pentru profesionalizarea Parlamentului, despre aministie fiscală, grațiere, și a subliniat că penitenciarul, cum este acum, e o instituție depășită.
Năstase a spus că „statul român în momentul de față are numai două puteri: executivul, format din președinte și guvern, și justiția”.
„Ar fi necesară o a treia putere, legislativul, și probabil, fiindcă acum pot să vorbesc mai liber, aș spune că ar fi nevoie anul viitor de alegeri parlamentare anticipate, care să construiască un Parlament solid și care să rezolve unele dintre problemele care în momentul de față sunt fără răspuns. Dar ar fi nevoie fără îndoială de o schimbare a legii electorale și de revenirea la alegerile pe listă astfel încât să se profesionalizeze Parlamentul”.
El a mai prezentat o altă idee, spunând că nu crede că aceasta va surpinde.
„Cred că ar trebui înțeles un lucru simplu: din când în când este nevoie de o lege de amnistie fiscală, dar este nevoie și de o lege a grațierii”, a declarat fostul premier, precizând că această lege a grațierii ar trebui „să fie într-o formulă înțeleaptă, nu aberantă, cu limite până la 7 ani”.
Adrian Năstase a mai spus că în următorii 9 ani nu va putea să ocupe funcții publice, însă a primit oferte de la mai multe multinaționale, dar și din partea unui guvern străin, refuzând însă să precizeze despre ce țară este vorba.