Prima pagină » Știri politice » Declarația pentru susținerea noului Guvern de la Chișinău, adoptată de Parlament

Declarația pentru susținerea noului Guvern de la Chișinău, adoptată de Parlament

Declarația pentru susținerea noului Guvern de la Chișinău, adoptată de Parlament
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat cu majoritate de voturi, 270 "pentru", 3 împotrivă și 16 abțineri, declarația de susținere a noului Guvern de la Chișinău și angajamentul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Parlamentul a adoptat, miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, cu 270 de voturi „pentru”, declarația privind „Susținerea noului Guvern de la Chișinău și angajamentul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova”. De asemenea, au fost trei voturi „împotrivă” și 16 abțineri.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o convorbire telefonică cu președintele României, Klaus Iohannis, în care a fost trecută în revistă agenda relațiilor bilaterale, remarcînd necesitatea aprofundării acestora, a anunțat acesta pe pagina sa de Facebook.

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua săptămâna viitoare prima sa vizită oficială, care va avea loc la București în data de 2 iulie, urmând ca pe 4 iulie să se deplaseze la Bruxelles, a anunțat aceasta pe Facebook, potrivit Unimedia.

Comisia de la Veneția a constatat vineri că nu existau condițiile necesare dizolvării Parlamentului Republicii Moldova în perioada 7-8 iunie, decizia Curții Constituționale fiind bazată pe un calcul eronat al termenului limită, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituției. În urma evenimentelor generate de deciziile Curții Constituționale, judecătorul Mihai Poalelungi, președintele instituției, și-a dat joi demisia din funcție.

La 15 iunie, judecătorii Curții Constituționale au anulat ultimele hotărâri din perioada 7-9 iunie, prin care au anunțat că toate legile și hotărârile adoptate din ziua de 8 iunie se declară neconstituționale. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională hotărârea adoptată de deputații Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Legislativului. Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

Totul a început la data de 7 iunie, când Curtea Constituțională a emis un comunicat prin care a informat că președintele Igor Dodon este obligat de CC să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcțional până pe 7 iunie, adică după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare.