Declarații acide ale lui Tăriceanu, despre comisia SRI: Până în 2017, s-a remarcat doar prin sprițurile cu conducerea Serviciului
„La noi, până în 2016 sau până la începutul lui 2017 mai bine spus, comisia de control al SRI a făcut o activitate de complezență așa. În afară de sprițurile la care participau împreună cu conducerea SRI, cu altceva nu s-au remarcat. Sigur că din acest motiv s-au înregistrat și gravele abuzuri, excese care au caracterizat activitatea serviciilor din România în colaborare cu alte instituții din zona instituțiilor de forță, instituțiilor represive ale statului, mă refer la DNA”, a afirmat, vineri, Călin Popescu Tăriceanu la Timișoara.
Referitor la decizia SRI de desecretizare a protocolului Serviciului semnat cu Parchetul General în 2009, președintele ALDE a adăugat că lumea se va lămuri „ce conțin aceste înțelegeri anormale”.
„Slavă Domnului că astăzi se vor desecretiza protocoalele dintre SRI și Parchet. Probabil că atunci vom vedea în amănunțime ce conțin aceste înțelegeri anormale care au permis Serviciilor de Informații să intre în zona de poliție judiciară, o interferență care este specifică numai perioadei comuniste și regimurilor comuniste, care, bineînțeles nu respectau independența Justiției. La noi s-a făcut foarte multă tevatură pe independența Justiției. Câtă vreme au funcționat protocoalele, nimeni n-a spus un cuvințel. Totul era perfect. Independența Justiției funcționa. În momentul în care au intrat în discuție cele trei Legi privind organizarea și funcționarea Justiției, legile 303, 304 și 317, am văzut un cor întreg de critici care încercau să inducă ideea afectării independenței Justiției și afectării luptei împotriva corupției”, a completat Tăriceanu.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea a declarat că vineri seară, la o emisiune difuzată pe B1 Tv, că urmează să fie făcut public, pe site-ul Serviciului Român de Informații, protocolul dintre SRI și Parchetul General.
Marți, Parchetul General a anunțat că a fost finalizată analiza privind procedura de desecretizare a protocolului încheiat între instituție și SRI, concluzia fiind aceea că sunt îndeplinite condițiile legislației în vigoare pentru declasificarea documentului.
„Având în vedere discuțiile din spațiul public referitoare la declasificarea protocolului de cooperare în domeniul securității naționale încheiat în anul 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, Biroul de informare și relații publice este abilitat să comunice următoarele: La nivelul Ministerului Public a fost finalizată analiza aspectelor legale privind procedura de desecretizare, concluzia fiind că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de legislația în vigoare pentru declasificarea documentului menționat. În acest moment, având în vedere concluzia analizei, Ministerul Public așteaptă punctul de vedere al Serviciului Român de Informații, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat în scris instituției cosemnatare. Reamintim faptul că protocolul în cauză a fost încheiat în cadrul normativ în vigoare la data semnării, în limita și competențele specifice prevăzute de lege”, au precizat reprezentanții Parchetului General, într-un comunicat de presă.
Liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu se află, vineri, la Timișoara, împreună cu vicepreședintele ALDE, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, secretarul general ALDE, Daniel Chițoiu și deputatul ALDE, Marian Cucșa, membru în Comisia de control al SRI. Tăriceanu a precizat că vizita în vestul țării este datorată unui eveniment care va avea loc la Arad. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad îi va acorda lui Teodor Meleșcanu titlul de Doctor Honoris Causa, a precizat liderul ALDE.