Prima pagină » Știri politice » DEMISIILE în lanț din PSD ar putea provoca PIERDEREA majorității coaliției la Camera Deputaților

DEMISIILE în lanț din PSD ar putea provoca PIERDEREA majorității coaliției la Camera Deputaților

DEMISIILE în lanț din PSD ar putea provoca PIERDEREA majorității coaliției la Camera Deputaților
Demisiile în lanț din PSD de săptămâna trecută ar putea avea ca efect pierderea majorității PSD-ALDE la Camera Deputaților, în contextul în care cele două grupuri au în prezent 161 de aleși, iar cvorumul trebuie asigurat de 165 deputați, iar legile organice trec cu majoritate plus unu din voturi.

PSD a avut 147 de deputați, însă după demisia mai multor social-democrați din partid, grupul PSD la Camera Deputaților a rămas cu 142 de aleși. Grupul ALDE este format din 19 deputați, deci în total PSD și ALDE au acum 161 de deputați.

Pentru adoptarea legilor organice este nevoie de o majoritate de jumătate plus unu la Camera Deputaților, iar pentru asigurarea cvorumului la votul final trebuie să fie prezenți minimum 165 de deputați.

De asemenea, moțiunea simplă poate fi inițiată de cel puțin 50 deputați și este aprobată cu votul majorității deputaților prezenți, potrivit regulamentului Camerei Deputaților.

Potrivit procedurii parlamentare, o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru ca o moțiune de cenzură să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi. Numărul total de parlamentari, în prezent este de 465.

Astfel, coaliția PSD-ALDE ar putea depinde de voturile deputaților UDMR și a celor neafiliați pentru a putea trece legi importante, cum ar fi proiectul bugetului pentru 2019, o prioritate a coaliției la început de sesiune parlamentară. În grupul deputaților UDMR sunt 21 de aleși, iar deputați neafiliați sunt 18.

La Senat, PSD-ALDE întrunește majoritatea parlamentară, cele două grupuri având împreună 81 de senatori. Grupul senatorilor PSD are 69 de membri, iar cel al ALDE are 12 membri. Pentru a asigura majoritatea este nevoie de 69 de senatori.

De săptămâna trecută mai mulți social-democrați au demisionat din PSD și au aderat la Pro România.

Fostul purtător de cuvânt al PSD Timiș Lucian Ursulețu a anunțat, luni, că demisionează din partid și se va înscrie în Pro România.

„9 ani și 11 luni. Fix! Atât a durat experiența mea în PSD. De azi, drumurile noastre se despart, dar rămân cu multe amintiri. Unele plăcute, altele dureroase. Am întâlnit oameni absolut senzaționali, cu care voi rămâne prieten pentru totdeauna, cu alții probabil că nu. Viața ne duce pe alte drumuri, iar eu am ales să fiu parte activă a unui proiect nou, unul în care cred și în care se regăsesc oameni pentru care am muncit mult și cu drag. Ne vedem la Pro! Nu Pro TV!”, a anunțat Lucian Ursulețu.

Deputatul de Timiș Adrian Pau a anunțat, sâmbătă, că demisionează din PSD și aderă la Pro România, deoarece nu se mai „regăsește” în partidul condus de Liviu Dragnea.

Și fostul premier Mihai Tudose a anunțat, marțea trecută pe Facebook, că se înscrie în partidul lui Victor Ponta. Și deputatul Georgian Pop a spus, joia trecută, că demisionează din PSD și se înscrie în Pro România. Pop era secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaților.

Au mai aderat la Pro România deputatul Oana Silvia Vlăducă și deputatul Corina Bogaciu, cea din urmă demisionând din PSD în luna noiembrie a anului trecut. De asemenea, tot în noiembrie 2018, a demisionat din PSD și deputatul Constantin-Cătălin Zamfira.

Nu în ultimul rând, s-a mai înscris în formațiunea lui Victor Ponta și senatorul Adrian Țuțuianu, exclus în 2018 din PSD. „Nu m-am dus aiurea. Am venit în Pro România din două motive. În primul rând pentru că am avut, în calitate de președinte de organizație, dar și de președinte al consiliului județean o relație excelentă cu Victor Ponta, că am condus Consiliul Județean Dâmbovița cu rezultate foarte bune, dar și cu un sprijin deosebit pe care l-am primit din partea Guvernului României condus atunci de Victor Ponta. De asemenea, la această masă sunt oameni cu care am lucrat. Nicu Bănicioiu mi-a fost de un real ajutor în activitatea mea, Daniel Constantin de asemenea. Îi cunosc pe toți cei care constituție nucleul de bază al Pro România și lucrul acesta a reprezentat pentru mine un criteriu”, a explicat Țuțuianu.

Liviu Dragnea a declarat, întrebat dacă se așteaptă să mai demisioneze și alți parlamentari din partid, că în cazul în care „nu mai e niciun acoperit, nu mai pleacă niciunul. Dacă mai e, mai pleacă”. Liderul PSD a precizat că majoritatea parlamentară nu se pierde, ea se verifică la vot.

 

Autor