Demnitarii pentru care statul plătește chirie la RA-APPS
Aproape 200 de demnitari, între care miniștri, secretari de stat sau asimilați ai acestora, șefi de instituții și adjuncții lor stau în locuințe de la stat pe perioada mandatului. Cei mai mulți din lista publicată astăzi de guvern sunt însă consilieri la cabinetele demnitarilor, permutați dintr-o instituție în alta, păstrându-și astfel și locuința de la stat.
Cea mai mare chirie apare în dreptul fostului ministru PNL Andrei Marga, actualul șef al Institutului Cultural Român: 2.094 de lei pentru 4 camere, în total 320 de metri pătrați. Din acești bani, statul suportă 1.550 de lei lunar, chiriașul plătind diferența.
Pe lista celor cu acoperire legală apare și numele ministrului Educației, Remus Pricopie, căruia legea îi dă dreptul la locuință de serviciu. Ceea ce nu menționează RA-APPS este faptul că Pricopie a păstrat locuința încă din 2008, când a fost secretar de stat, chiar dacă între 2009 și 2012 nu a avut nicio demnitate publică, lucru confirmat de ministrul PSD pentru gândul.
Dintre miniștri, stau în locuință de serviciu și Dan Nica (PSD), dar și fostul titular de la Transporturi, Ovidiu Silaghi (PNL) și fostul ministru delegat pentru Dialog Social Liviu Pop (PSD). Ca asimilați ai demnitarilor cu rang de ministru, apar patru dintre membrii Colegiului CNSAS (Claudiu Secașiu, Virgil Țârău, Laurențiu Tănase, Florian Bichir), consilierii prezidențiali Daniel Funeriu, Bogdan Mănoiu și Virgil Păunescu. În aceași situație este și Vasile Cepoi, fostul ministru al Sănătății, transferat consilier de stat al primului-ministru, dar și Csaba Astalos, președintele CNCD.
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea are un apartament de cinci camere, președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu – 3 camere și una de serviciu, iar președintele CCR, Augustin Zegrean, 4 camere și una de serviciu.
Consilierii din umbră cu case de la stat
Cele mai multe locuințe de serviciu sunt atribuite însă membrilor sau fidelilor de partid din eșalonul al doilea al executivului. Pe lista oficială apare o întreagă pleiadă de asimilați ai secretarilor și subsecretarilor de stat, directori în ministere sau chiar consilieri, trecuți, în timp, de la un demnitar la altul, cu tot cu privilegii. În case au rămas și secretari de stat care nu vor mai figura în guvernul Ponta II, dar pe care RA-APPS nu i-a pus le lista celor în curs de evacuare.
Luminița Kohalmi, fostul consilier personal al Elenei Udrea are un apartament cu patru camere de la RA-APPS, în calitate de actual consilier personal la cabinetul lui Iulian Fota, consilerul președintelui Traian Băsescu. Un alt apartament, de trei camere, a primit Raluca Boboc, transferată de la cabinetul de președinte al Camerei Deputaților al Robertei Anastase la Departamentul de Analiză Politică de la Cotroceni, unde a fost avansată consilier de stat.
În aceeași situație sunt trei consilieri personali ai lui Horia Georgescu, președintele ANI: Silviu Popa (3 camere), Ancuța Geamănu (4 camere plus una de serviciu) și Florin Moise (3 camere).
Rețeta se aplică și în cazul consilierilor parlamentari: Cornel Daniel Nedelcu, Elena Mădălina Nica și Mihaela Nistorescu Popescu, de la cabinetul lui Valeriu Zgonea au primit la rândul lor câte un apartament de la stat.
Un consilier al ministrului Agriculturii, Mihaela Ciucureanu a primit cinci camere și una de serviciu, în total 224 de metri pătrați, mai mult decât ministrul Dan Nica. la fel, Gheorghe Dinică, consilier la cabinetul lui Titus Corlățean, a primit 4 camere plus una de serviciu, adică 209 metri pătrați, iar Andrei Stănescu, consilier în cadrul Ministerului Fondurilor Europene – 5 camere plus una de serviciu, în total 192,78 metri păstrați.
În aceeași situație este și PDL-istul Dan Cârlan, păstrat consilier la ministerul Mediului, păstrându-și astfel apartamentul de patru camere plus una de serviciu primit ca secretar de stat în timpul guvernării Boc, dar și Elena Verronica Mericariu, consilier personal al ministrului Transporturilor, cu patru camere plus una dde serviciu sau Liviu Mihail Negară, consilier în Aparatul de lucru al Guvernului, chiriaș în trei camere.
Foști secretari de stat neevacuați de stat
La nivelul secretarilor de stat stau în case RA-APPS Raed Arafat, (Sănătate), Bebe Ionică (Societate Informațională), Iulian Matache (Dezvoltare), Kiraly Gheorghe (Educație), Florin Moțiu (Justiție), Mihai Fâcă, președinte ANPM, Gheorghe Duțu, președintele ANRM, atleta Doina Melinte, vicepreședinte susținut de PSD la Anenția Anti-Doping, George Băeșu, președintele ANRP, Niculae Havrileț, președinte ANRE.
În listă apar însă și foști, care nu sunt însă în proces de evacuare: Eugen Tomac, fost consilier de stat la Palatul Cotroceni, actual parlamentar, Mihai Fifor(MAI), Gheorghe Albu (Agricultură), Valentin Preda (Transporturi), Cristian Bărhălescu (Dezvoltare) și Teodor Negruț (Comunicații), scoși din rândul noilor secretari de stat.
Pe de altă parte, între numele publicate de Ponta se regăsesc și cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție: Carmen Teau, Ionel Barbă, Traian Gherasim, Mariana Ghena și președintele Livia Stanciu.