„Excluderea și radierea mea din rândul membrilor ALDE sunt decizii luate profund nestatutar. Transformarea unei ședințe informale în Birou Politic Executiv al Partidului și excluderea unor oameni care au fondat și consolidat partidul reprezintă un demers total antidemocratic și antiliberal. ALDE și liderul său devin, și prin această decizie, din apărătorii drepturilor și libertăților cetățenești inamicii acestor valori și principii liberale”, scrie Cupă pe Facebook.
Acesta adaugă că „a nu da posibilitatea celor vizați pentru excludere să-și apere în instanțele partidului punctul lor de vedere este un dictat pentru care ar fi invidioși și liderii de tristă amintire ai partidului comunist”.
Din punctul său de vedere, mai scrie deputatul, este și va rămâne membru ALDE, liderul organizației județene ALDE Dolj și vicepreședinte național al partidului.
„Îmi voi păstra calitatea de membru și funcțiile pe care le dețin în partid prin hotărârea instanței judecătorești. Deciziile luate, în mare grabă, în Delegația Permanentă din 26 august, sunt lovite de nulitate, pentru că întrunirea acesteia nu s-a făcut statutar. Prin urmare: protocolul PSD-ALDE nu a fost denunțat din punct de vedere legal, retragerea de la guvernare nu este, astfel, operațională, aprobarea susținerii candidaturii domnului Mircea Diaconu devine una lipsită de suport legal, Alianța cu ProRomânia este lovită de nulitate. De altfel, toate documentele ALDE, care au fost generate ulterior acestei Delegații Permanente din 26 august sunt lovite de nulitate, cu atât mai mult cele de astăzi, adoptate, așa cum s-a anunțat public, într-o întâlnire informală”, scrie deputatul.
Acesta cere „reintrarea în legalitate a activității partidului” și demisia tuturor celor care, „în disprețul legii fundamentale a partidului”, au organizat și dispus aceste măsuri care nu urmăresc altceva decât destructurarea partidului și predarea lui în mâinile unora care nu au nici cea mai mică legătură cu liberalismul.
ALDE a anunțat vineri oficial că, în ședința de vineri a Biroului Politic Executiv, s-a luat decizia de a-i exclude pe Teodor Meleșcanu, Grațiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă și Alexandru Ștefan Băișanu, adică cei care au acceptat funcții în Senat, respectiv Guvern, din partea PSD.