Prima pagină » Știri politice » Deputat PSD, despre amendamentul referitor la minorități: „O asemenea prevedere nu are ce să caute în Constituție”

Deputat PSD, despre amendamentul referitor la minorități: „O asemenea prevedere nu are ce să caute în Constituție”

Deputat PSD, despre amendamentul referitor la minorități:

După ce parlamentarii au decis includerea în noua constituție a unor prevederi favorabile minorităților cu referire la statutul care nu este încă adoptat, deputatul PSD Ioan Adam, singurul care s-a abținut de la vot, a criticat această modificare, în ideea în care nu se poate introduce în legea fundamentală o prevedere care face trimitere la o lege inexistentă.

„O asemenea prevedere nu-și poate avea locul în Constituție. Nu vorbim de neconstituționalitate, ci de acuratețea normelor la care trebuie să se alinieze celelalte legi. Juristul din mine nu-mi permite să accept ca printr-un text constituțional să se introducă prevederi care fac trimitere la o lege care nu există, cea privind statutul minorităților naționale. Este o chestiune de acuratețe juridică. Până nu vedem acea lege, până nu vedem ce structuri sunt instituite acolo, nu avem ce vorbi”, a declarat Adam, după ședință.

Întrebat dacă prin introducerea acestor două amendamente depuse de UDMR se face presiune asupra Parlamentului pentru adoptarea legii statutului minorităților, Ioan Adam a respins această ipoteză.

„Da, sigur că mai poate fi respinsă de Parlament. Prin acest text nu se instituie obligativitatea pentru Parlament, nu e nicio presiune. Dacă Parlamentul va vota textul noii Constituției, iar la referendum se votează, atunci așa a hotărât poporul, așa să se facă”, a precizat el.

Comisia pentru revizuirea Constituției a adoptat în ședința de joi două amendamente referitoare la drepturile minorităților.

Art.6.- (1¹) Reprezentanții legali ai minorităților naționale pot înființa potrivit legii privind statutul minorităților naționale, organe proprii de decizie și executive, cu competențe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor.

Art.12.- (5) Minoritățile naționale își pot folosi în mod liber, în spațiu public și privat propriile simboluri naționale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică și religioasă.

Citește și