Deputat USR, despre alegerea primarilor în două tururi: Nu împărtășesc entuziasmul. Nu plec după fente PNL
„Eu nu împărtășesc entuziasmul de pe FB legat de asumarea răspunderii guvernului pe alegerea primarilor în două tururi. Nu plec după fente PNL așa cum nu am plecat după fentele PSD”, a scris pe Facebook Ionuț Moșteanu.
Deputatul USR a precizat că dacă PNL chiar voia revenirea la alegerea primarilor în două tururi, atunci planul era următorul: „OUG pentru primari în două tururi, o eventuală respingere a lui în Parlament dura minim 2 luni (cu atacuri la CCR, cu retrimitere de la Cotroceni, cu majorități la limită în comisii și în plen); HG pentru organizare alegeri pe legislația în vigoare (OUG-ul de mai sus) ; pact pentru anticipate să vezi că ai parlamentarii care să respinga de două ori numirea unui premier; demisia prim ministrului și începea procedura constituțională pentru anticipate”.
El a mai spus că în situația actuală, moțiunea de cenzură anunțată de PSD va trece.
„Așa, avem o asumare a răspunderii și o moțiune care probabil va trece (PSD+ UDMR + 5 rătăciți, minorități sau ProRo). În scenariul ăsta nu o să mai avem primari în două tururi și începe mecanismul pentru anticipate. PNL o să zică >. De fapt nu vor nici primarii lor”, a motivat el.
Moșteanu a mai adăugat că „dacă nu trece moțiunea, PSD atacă la CCR și presimt ca CCR nu se va grăbi și tot nu se rezolvă”.
Totodată, deputatul USR a afirmat că strategia pentru anticipate e greșită și ar fi trebuit semnat un pact cu formațiunile politice, pentru a fi sigur că există majoritate care să respingă propunerea de premier.
„Dacă asta e strategia de anticipate, e greșită. Pentru anticipate trebuie un pact semnat cu partidele în care să vezi că bob numărat ai jumătate din Parlament gata să respingă de două ori propunerea de premier (ceea ce a propus USR în septembrie 2019). Estimarea mea, deși mi-aș dori foarte tare să mă înșel, e că vom rămâne cu alegeri de primari într-un tur și cu o criză guvernamentală”, a argumentat Moșteanu.
Reacția vine în contextul în care premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis au stabilit săptămâna trecută că România are nevoie de organizarea alegerilor anticpate, astfel încât alegerile parlamentare să aibă loc mai devreme de termen. Cei doi oficiali au susținut ideea organizării alegerilor parlamentare odată cu alegerile locale.