Deputații au dat undă verde pentru urmărirea penală a fostului ministru Valerian Vreme. „Nici acum nu cred că am săvârșit vreo faptă nelegală”

Deputații au dat undă verde pentru urmărirea penală a fostului ministru Valerian Vreme. „Nici acum nu cred că am săvârșit vreo faptă nelegală
Publicat: 13/10/2014, 16:44
Actualizat: 15/10/2014, 15:20

Convocați încă de săptămâna trecută pentru a vota ridicarea imunității parlamentare a lui Valerian Vreme, acuzat în dosarul Microsoft, la ședința Camerei Deputaților s-au prezentat 263 de deputați. Dintre aceștia, 153 au votat în favoarea cererii procurorilor DNA, în timp ce alți 110 au decis să-l apere.

„Funcția de ministru este preponderent politică și apoi administrativă. Eu nu am fost numit ministru la un minister nou înființat. Îi creditez pe toți foștii mei colegi de experiență. Documentele pe care le-am semnat au avut asistență juridică, suportul tehnic de fundamentare și toate avizele necesare pentru asemenea acțiune. Pun o întrebare retorică. Ce s-ar fi întâmplat dacă aveam toate documentele legale, toate avizele necesare, și eu refuzam să semnez? Nu era tot un abuz un serviciu? Nici acum nu cred că am săvârșit vreo faptă nelegală. Nu am făcut acest lucru de unul singur, ci am avut suportul celor cu obligații să facă aceste lucruri. Nu vă cer azi clemență în sens juridic, fiecare dintre noi poate fi convins că toate actele pe care le-a semnat sunt legale, atât timp cât nu s-au săvârșit pe ascuns”, a spus Vreme, în încercarea de a-și convinge colegii de nevinovăție.

În plus, el a adăugat că, în calitate de ministru, nu a avut nicio întâlnire cu reprezentanții furnizorului Fujistu Simenes România și nici cu cei din străinătate. Totodată, Vreme a făcut și un inventar al realizărilor sale din perioada mandatului, numind și „sistemul de plată a taxelor și impozitelor online, cadrul legsilativ pentru facturarea și arhivarea electronică”.

„Nu aș vrea s-o luați ca pe o laudă, dar în mandatul meu, Ministerul Comunicațiilor și-a îndeplinit obiectivele propuse, iar eu am întreținut și o foarte bună comunicare parlamentară. Fac apel la dumneavoastră ca prin hotărârea pe care o veți lua, să țineți cont nu numai de problemele prezentate, ci și de efectul devastator pe care îl suportă fiecare dintre noi printr-o mediatizare excesivă. Frustrarea mea provine și din faptul că ascult o mulțime de acuze nemeritate care mi-au afectat deja propria imagine„, a încheiat Vreme.

Raportul comisiei juridice a Camerei Deputaților era unul favorabil începerii urmării penale și a fost dat săptămâna trecută.

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a anunțat că procurorul general Tiberiu Nițu, în baza dispozițiilor articolului 109 alineatul 2 din Constituție, a articolelor 12 și 19 din Legea 115/1999 și ale Deciziei Curții Constituționale nr. 270 din 10 martie 2008, a transmis ministrului Justiției referatul Direcției Naționale Anticorupție prin care se solicită declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de: senatorul Ecaterina Andronescu – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani; deputatul Valerian Vreme – pentru abuz în serviciu; senatorul Petru Șerban Mihăilescu – pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani.

De asemenea, în același dosar mai sunt vizați și europarlamentarul PSD și fost ministru al Comunicațiilor, Dan Nica, fost europarlamentar și fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Adriana Țicău, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, Gabriel Sandu, fost ministru al Educației și Cercetării, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației și Cercetării, Alexandru Athanasiu și fostul ministru al Finanțelor Publice, Mihai Tănăsescu.

Procurorul general Tiberiu Nițu a transmis Parlamentului European referatul DNA prin care se solicită declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de europarlamentarul Dan Nica, suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

Camera Deputaților a fost sesizată pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Vreme Valerian, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada septembrie 2010 – februarie 2012 și în prezent deputat, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, constând în aceea că ar fi încheiat contractul subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licențe MECTS, pentru școli – contractul de furnizare produse nr.108 din 17 august 2011 în baza căruia MCSI a efectuat plăți totale de 8.825.673,50 euro, în condițiile în care HG nr.460/2009 nu a reglementat situația licențelor destinate unităților de învățământ, iar prețul licențelor nu reflectă discount-ul acordat de Microsoft, nu a dispus măsuri cu privire la aspectele sesizate de către FTS România prin adresa nr. 4550/02.12.2010, cu privire la servicii neprestate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral