Prin modificările aduse de comisie, indemnizația minimă va crește de la 600 de lei cât este în prezent, la peste 1000 de lei, dacă legea intră în vigoare.
Totodată, deputații au stabilit că indemnizația minimă va reprezenta minim 85% din salariul minim brut garantat în plată. Potrivit Ministerului Muncii, salariul minim va crește din luna mai la peste 1250 de lei, astfel că indemnizația va crește proporțional.
O altă modificare prevede că femeile vor beneficia de același nivel al indemnizației, indiferent dacă optează pentru 12 sau 24 de luni de concediu maternal. Totodată, femeile care optează pentru revenirea în activitate după primele 12 luni vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizației minime garantate. Conform calculelor făcute pe cifrele actuale, acest bonus s-ar ridica la peste 500 de lei.
De asemenea, deputații au stabilit că obținerea indemnizației va ține cont de salariul din ultimele 12 luni și nu va mai fi plafonată la 3400 de lei. ”Indemnizația lunară se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor în ultimele 12 luni din ultimii doi ani”, este propunerea adoptată de deputații din comisia de specialitate.
Pentru femeile care vor naște gemeni, tripleți sau multipleți, nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut.
Aceste modificări au fost susținute de către reprezentanții tuturor partidelor politice.
Ministrul Muncii, Ana Costea, a fost prezentă la lucrările Comisiei de Muncă, dar a explicat că nu susține toate modificările adoptate de deputați.
”Ținând cont de posibilitățile de susținere bugetară, chiar dacă o să vă supărați pe mine, nu pot să vin să vin să susțin tocmai pentru că manifestăm o preocupare și o grijă față de mame și femei (…) Vă solicit renunțarea la cele două opțiuni de concediu și reglementarea pentru toate situațiile a concediului până la împlinirea, de către copil, a vârstei de doi ani sau trei ani în cazul copiilor cu dizabilitățim, menținerea limitei maxime de 3400 de lei, corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserție cu un an. Pentru această variantă estimăm o creștere de aproximativ 4000 de beneficiari și un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar pe care noi l-am calculat”, a declarat ministrul Muncii.
Aceste modificări ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2016, Camera Deputaților fiind for decizional.