Deputații i-au dat înapoi mandatul lui Petre Roman. ANI: „Decizia este abuzivă. E un precedent periculos”
Petre Roman: Îmi voi relua mandatul și voi candida din nou. „Țin atât de mult la Parlament ca instanță supremă în stat”
Petre Roman a declarat, marți, că își va relua mandatul și va candida din nou, afirmând că ar fi putut face plângere penală atât împotriva președintelui ANI, cât și împotriva lui Valeriu Zgonea, căruia Comisia juridică i-a spus „să nu se grăbească”.
„Puteam să fac plângere penală și împotriva dumnealui (a lui Valeriu Zgonea-n.r.) și a celui de la ANI, nu am făcut-o îndeosebi în ceea ce îl privește pe domnul Zgonea pentru că nu voiam să mai adaug eu la imaginea negativă a Parlamentului, eu care țin atât de mult la Parlament ca instanță supremă în stat să mai adaug ceva negativ”, a comentat Petre Roman decizia plenului. Întrebat dacă îl va da în judecată pe fostul șef al ANI, Petre Roman a afirmat că „este posibil, râmâne să discut și cu avocații”. „Aici poate spune foarte multe, în realitate cei de la Comisia juridică i-au spus (lui Valeriu Zgonea-n.r.) «Nu te grăbi cu această…nu te grăbi, nu ai niciun motiv să te grăbești, nu face pe placul unuia care îți dă un telefon sau mai știu eu cum. Ține-te de ceea ce înseamnă greutatea unui mandat parlamentar!». Acea revocare a fost clar un abuz. Dar abuzul a fost o nedreptate de care tare mult nimeni nu are nevoie”, a susținut Petre Roman, după ce Valeriu Zgonea s-a apărat în plenul Camerei Deputaților pe această temă. El a subliniat că își va relua mandatul și se va implica în campania electorală a PNL, precizând că va candida din nou.
Roman a afirmat că nu cere nimic „deocamdată”, afirmând că Parlamentul nu are de ce să plătească dacă cineva comite un abuz în numele statului.
„Nu cer nimic deocamdată. Am făcut o întâmpinare în sens administrativ, dar nu doresc sub nicio formă ca acest abuz comis la început de unele persoane să se răsfrângă asupra Parlamentului. Nu are de ce Parlamentul și cetățenii României să plătească pentru cineva. Aș vrea să înțelegem un principiu care nu funcționează corect în legislație, dacă cineva în numele statului comite un abuz în raport cu legea este responsabil și răspunde”, a conchis liberalul.
Deputați de la principalele partide au fost de acord marți că au făcut o greșeală privind vacantarea mandatului lui Petre Roman la solicitarea ANI, Valeriu Zgonea afirmând că vina este colectivă, Alina Gorghiu că nu este momentul să se găsească un vinovat și UDMR că s-au împotrivit de la început. Tot Zgonea a afirmat că președintele Camerei Deputaților are un singur vot în Biroul Permanent și că dacă liderii partidelor politice ar fi dorit scoaterea de pe ordinea de zi a hotărârii de revocare a mandatului lui Petre Roman ar fi putut face acest lucru pentru că ordinea de zi este făcută de Comitetul liderilor.
„Nu am văzut nici un lider de grup să ceară retragerea acestui punct de pe ordinea de zi, nu am văzut nici un membru al BP să se opună (…), dar am văzut un raport al Comisiei juridice care insinuează așa undeva…Eu îmi asum ceea ce fac fără nicio problemă. (…) Președintele Camerei sau președintele de ședință care semnează ia act, el nu votează și nici plenul nu votează. Răspunderea este, așa cum scrie în Constituție, colectivă. Atunci când vrem să căutăm vinovați pentru deciziile noastre este bine câteodată, așa cum spunea și doamna Gorghiu, să ne uităm și noi în oglindă fără să facem pe cineva din această sală vinovat”, a declarat Valeriu Zgonea, în plenul Camerei.
Deputat PSD: Hotărârea prin care Petre Roman și-a pierdut funcția a fost una abuzivă
„Nu ne grăbim cu constatarea incompatibilităților și nici cu excluderea unui coleg și vacantarea unui post de deputat”, a explicat el.
Mate Andras a argumentat că atunci când solicitarea ANI a ajuns în Comisia juridică deputații UDMR și PNL au decis că nu se impune vacantarea locului obținut de Petre Roman, deputat PNL la acea vreme, însă ANI a „insistat” și a dispus și amenzi.
„Dacă din partea ANI s-a insistat pe nedrept încălcând un interes sau un drept legal – în speță dreptul de a vota, de a fi prezent și de a-și exercita mandatul – este vorba despre infracțiunea de abuz în serviciu așa cum prevede noul Cod penal. Parchetul trebuie să se se sesizeze automant și să verifice aceste aspecte, ceea ce cred că se va întâmpla dacă suntem într-un stat de drept. E foarte important să vedem cine a insistat pentru că din informațiile pe care le-am avut atât în Biroul Permanent, cât și la Comisia juridică chiar Agenția insista și spunea că acel raport a rămas definitiv prin neapelare, dar iată că totuși a fost contestat raportul și domnul Roman a câștigat pe fond deja în fața instanței”, a adăugat el.
La rândul său, deputatul PSD Ciprian Nica, vicepreședinte al Comisiei juridice, a arătat că a condus ședința Comisiei juridice în care s-a discutat cazul deputatului Petre Roman și că decizia prin care acesta și-a pierdut funcția de deputat a fost abuzivă.
„ANI ne-a amendat pe toți membrii comisiei, noi vă spunem că am câștigat ambele procese și pe fond si definitiv la apel, nu aveau dreptul să amendeze Comisia juridică. Domnul Petre Roman prin hotărârea Curții de Apel București este practic repus în drepturile de deputat, adică îi este anulat raportul considerat definitiv al ANI. Am ajuns în situația în care nu s-au respectat drepturile procedurale ale unui coleg în sensul că raportul ANI nu era definitiv, am considerat că în mod abuziv printr-o hotărâre a Camerei i s-a luat titlul de deputat. Prin urmare am susținut repunerea în drepturi a lui Roman și revocarea acelei hotărâri judecătorești”, a susținut Ciprian Nica.
Mandatul lui Petre Roman a încetat la începutul lunii februarie 2015. Curtea de Apel București a decis anularea raportului Agenției Naționale de Integritate (ANI), potrivit căruia Petre Roman s-ar fi aflat în incompatibilitate, din data de 20 decembrie 2012, întrucât deținea, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată – Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.
Hotărârea instanței a fost atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind stabilit termen de judecată la data de 12 octombrie. Decizia instanței supreme va fi definitivă.
În ianuarie 2015, Tribunalul București a decis să se mențină raportul ANI, prin care s-a constatat că fostul parlamentar se afla în incompatibilitate. Hotărârea a fost luată la acel moment ca urmare a unui incident procedural, în urma căruia Petre Roman nu s-a adresat în timpul acordat de lege, instanței competente, astfel că după decizia Tribunalului Petre Roman și-a pierdut mandatul de deputat.