După ce comisia juridică a avizat favorabil începerea urmării penale în cazul Elenei Udrea, acuzată de abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute”, procurorii mai așteaptă și votul final din plenul Camerei Deputaților pentru a demara procedura de urmărire penală.
De altfel, fostul ministru al Dezvoltării și Turismului a explicat că nu dorește să mai amestece justiția în scandalul cu șeful interimar al SRI și că totul este doar o metodă a de o decredibiliza. În plus, ea a spus că nu va mai veni și în plenul Camerei Deputaților pentru a-și susține cauza.
„Nu doresc să mai amestec justiția în scandalul dintre mine și generalul Coldea, de la SRI. Nu mai vreau să fac acest lucru”, a afirmat Udrea, după ședința comisiei juridice care a avizat favorabil solicitarea DNA de începere a urmăririi sale penale în dosarul „Gala Bute”.
În plus, chiar și înainte ca deputații juriști să avizeze urmărirea penală, Udrea a spus că va susține, în continuare, independența justiției.
„În niciun caz n-o să mă dezic de ceea ce am susținut zece ani, de susținerea justiției. Voi cere comisiei să dea un aviz favorabil”, a precizat Udrea.
Udrea a spus că a cerut membrilor comisiei juridice să voteze favorabil solicitarea DNA și că nu va ataca niciodată justiția.
„Am văzut tactica celor care încearcă să răspundă acuzațiilor pe care eu le-am adus generalului Coldea. Este o tactică prin care încearcă să mă decredibilizeze: Udrea atacă justiția, Udrea atacă SRI. În nici într-un caz Udrea nu va ataca niciodată justiția, nu atac SRI, vorbesc despre un om”, a mai arătat Udrea, adăugând că este dreptul procurorilor să cerceteze, să ancheteze un fost ministru, inclusiv pe ea.
Întrebată de o eventuală demisie din Parlament, Elena Udrea a respins o astfel de variantă, spunând că și dacă ar fi făcut-o, tot ar fi avut nevoie de un aviz al președintelui Klaus Iohannis.
E a spus că nu va veni în Parlament să-și susțină cauza în niciun fel.
„Nu voi veni în Parlament să-mi susțin cauza în niciun fel. Voi solicita astăzi la comisie și în mod public tuturor colegilor din Parlament să facă ceea ce trebuie să facă în cazul în care justiția solicită un aviz, să dea un aviz favorabil”, a adăugat Udrea.
Udrea: Toți adversarii abia așteptă să fac o greșeală; nu voi discuta fondul cauzei „Gala Bute”
Fostul ministru al Dezvoltării a declarat, înainte de a fi audiată de Comisia juridică a Camerei, că toți adversarii săi abia așteaptă să facă o greșeală și că, în consecință, nu ia în calcul să discute pe fondul cauzei „Gala Bute”, fiind sub control judiciar.
Solicitată să comenteze acuzațiile pe care i le aduc procurorii privind comiterea unei ilegalități prin faptul că a cerut opt milioane de lei pentru activități de publicitate de care ministerul nu avea nevoie, Udrea a răspuns: „Haideți să vedem dosarul. Doi la mână: în nici într-un caz eu nu voi intra pe fondul cauzei. Sunt sub control judiciar și toți adversarii abia ar aștepta să fac o greșeală. Deci nu voi discuta pe fondul cauzei”.
În ceea ce privește acuzațiile pe care procurorii i le aduc referitoare la ilegalitatea OUG în cazul „Galei Bute”, Udrea a spus că va da un răspuns după ce va vedea dosarul.
„Haideți să văd dosarul și după aceea vă spun. Un lucru este clar: de patru ani de zile auzim că în gala Bute Elena Udrea ar fi luat șpagă. Ei, uitați că, în mod oficial, după patru ani, nici măcar procurorii nu spun așa ceva. Acuzația este că am vrut să aibă loc meciul lui Bute la București și că am făcut mai mult efort pentru ca acest eveniment să se întâmple decât alți colegi miniștri care au fost la fel de doritori să se întâmple acest eveniment sau decât alții care au fost implicați în organizarea lui”, a spus Udrea.
Ea a arătat că, inițial, în Guvern s-a dorit ca această gală să fie organizată de Guvern prin ministrul Dezvoltării.
„Pentru că ministerul nu avea în atribuții organizarea de evenimente sportive, a fost adoptată soluția ca participarea ministerului să fie prin promovarea României prin imaginea marelui sportiv Lucian Bute”, a spus Udrea.
Ea a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu mai ține minte în totalitate ședința de Guvern în care a fost adoptată respectiva OUG, dar că în mod sigur președintele Traian Băsescu nu a fost la discuțiile legate de „Gala Bute”.
Deputatul PMP Elena Udrea este urmărită penal în dosarul Microsoft, pentru spălare de bani și fals în declarațiile de avere, fiind acuzată că a dobândit și folosit bunuri despre care știa că provin din infracțiuni. Elena Udrea este sub control judiciar din 29 ianuarie până în 29 martie.
Pe de altă parte, în dosarul „Gala Bute”, Direcția Națională Anticorupție a cerut luni aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, fiind suspectată de abuz în serviciu, cu obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.