Prima pagină » Știri politice » Deputații juriști au dat verde ARESTĂRII ELENEI UDREA. „Am cerut să se încuviințeze începerea urmării penale. În rest nu am cerut nimic”

Deputații juriști au dat verde ARESTĂRII ELENEI UDREA. „Am cerut să se încuviințeze începerea urmării penale. În rest nu am cerut nimic”

Deputații juriști au dat verde ARESTĂRII ELENEI UDREA.
Comisia juridică din Camera Deputaților s-a întrunit duminică după-amiază pentru a discuta cele trei solicitări ale DNA referitoare la încuviințarea arestării deputatului Elena Udrea, două în Dosarul Microsoft și una în dosarul "Gala Bute". La ședință participă și Elena Udrea, însoțită de trei avocați.

Membrii comisiei juridice au dat aviz favorabil pentru toate solicitările DNA în ceea ce o privește pe Elena Udrea, respectiv arestarea preventivă și extinderea urmării penale în cazul dosarelor Microsoft și Gala Bute. Avizele sunt însă consultative, votul final urmând a fi dat luni, în plenul Camerei Deputaților.

La ieșirea de la ședința comisiei, Elena Udrea a declarat că solicitarea de arestare prevetivă i se pare „excesivă și excepțională” și a precizat că le-a cerut colegilor săi deputați să încuviințeze începerea urmăririi penale.  

„Le-am prezentat doar punctul meu de vedere, nu le-am cerut decât să încuviințeze începerea urmăririi penale, să permită accesul meu în fața procurorilor DNA, dar și accesul DNA în a porni ancheta în ceea ce mă privește. În rest, nu am cerut nimic”, a spus ea, întrebată dacă le-a cerut colegilor să aprobe cererea de avizarea a arestării sale preventive.

Ea a spus că este mult mai greu să spui lucrurile pe care vrei să le spui, să faci dezvăluiri despre oameni despre care nimeni nu are curaj să spună nimic, cum este cazul lui Florian Coldea, atunci când ești arestat preventiv. „Acesta este motivul pentru care lucrurile sunt pe repede înainte, totul în câteva zile, trei cereri, că poate doar una trece și îi închidem gura Elenei Udrea”, a declarat deputata.

Ea a spus că este vorba, în cazul său, lucru pe care l-a spus și în comisie, o situație excepțională, care se datorează conflictului deschis pe care îl are cu generalul Florian Coldea.

Înainte de a intra la comisie pentru a-și susține punctul de vedere, Udrea a spus că denunțurile care o privesc în dosarul Microsoft sunt „superficiale și neserioase” și că împotriva sa există „un asalt”, persoana sa fiind „ținta unei acțiuni de denigrare” prin care să fie făcută să tacă.

„Mi se pare normal să se voteze pentru începerea urmăririi penale”

Udrea a menționat că nu s-a opus niciodată, nici la ședința anterioară a comisiei, începerii urmării penale împotriva sa.

„Cred că Parlamentul nu trebuie să fie scut în fața anchetelor penale, de aceea poziția mea a fost permanent în favoarea cercetării penale a unui parlamentar, a unui fost ministru, atunci când există suspiciuni că ar fi săvârșit o faptă penală. Dar, ceea ce se întâmplă în cazul meu cred că arată o situație excepțională. Într-o singură zi, în doar două ore s-au emis trei cereri de arestare preventivă pe numele meu. Este un caz nemaiîntâlnit, cu atât mai mult cu cât nici în Gala Bute, nici în cazul celor două denunțuri pentru care s-a făcut cerere de arestare preventivă, nu am fost nici măcar întrebată de procurori care este punctul meu de vedere referitor la acuzațiile care mi se aduc. În gala Bute, un dosar în care se dau declarații de trei ani de zile, nu am fost niciodată chemată să dau vreo explicație. S-a cerut direct arestarea mea”, a spus deputatul Udrea.

Ea a susținut că este țintă a unei acțiuni de denigrare a cărei finalitate este tăcerea sa. „Împotriva mea există un asalt, sunt ținta unei acțiuni de denigrare prin care să fiu făcută se tac”, a spus Udrea.

„Se dorește să tac pentru că, ce s-a întâmplat între joi și marți este, de fapt, denunțul pe care l-am făcut împotriva generalului Coldea de la SRI. De aici a pornit toată această avalanșă de cereri de arestare, nemaiîntâlnită. Gândiți-vă că luni, în Parlamentu României se vor vota ptru cereri împotriva unui singur deputat, una de începere a urmăririi penale și trei de arestare preventivă”, a spus Udrea.

Udrea a a susținut că denunțurile sale nu au „putere egală” cu denunțurile împotriva sa și că în dosarul Microsoft „toată lumea este liberă” doar împotriva sa se cere arestarea.

„În cazul Microsoft, în urma a două denunțuri, ar trebui să le vedeți ca să înțelegeți de ce sunt superficiale și neserioase, în urma a două denunțuri, fără să fiu întrebată care este punctul meu de vedere referitor la ce spun doi oameni, pe unul nu l-am văzut în viața mea și nu îl cunosc, s-a cerut direct arestarea mea deși aceste denunțuri existau la dosar și în data de 29 ianuarie când am fost chemată la DNA și când am fost pusă sub control judiciar. Ce s-a întâmplat între joi, 29 ianuarie, și marți, 3 februarie, în acest dosar de a trebuit să se treacă la arestarea preventivă pentru aceste două denunțuri care atunci existau în cauză dar nu au fost invocate de procurori?”, s-a întrebat Elena Udrea.

„Dacă aceste două denunțuri care au fost luate în serios, în timp ce denunțurile mele nu au putere egală cu denunțurile împotriva mea, au fost în dosarul cauzei și în ziua de joi de ce nu au fost invocate de procurori și nu s-a cerut arestarea mea încă de atunci?”, s-a mai întrebat Udrea.

Udrea, acuzată de trafic de influență și spălare de bani

DNA a cerut, miercuri, Camerei Deputatilor arestarea Elenei Udrea, acuzată de trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea), trafic de influență (fapte în legatură cu derularea contractului e – Romania), trafic de influență, spălare de bani și fals în declaratii de avere.

Direcția Națională Anticorupție cere aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, după ce procurorii au extins urmărirea penală pe numele ei și pentru luare de mită, în dosarul „Gala Bute”.

Potrivit referatului cauzei, Udrea este acuzată de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită.

„Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012”, susțin procurorii.

În dosarul „Gala Bute”, Direcția Națională Anticorupție ceruse luni aviz de la Camera Deputaților pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru infracțiunile de abuz în serviciu, cu obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Comisia juridică a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a deputatului Elena Udrea.

Membrii comisiei juridice vor mai discuta soicitarea de încuviințare a urmăririi penale ca urmare a nerespectării controlului judiciar și o alta de reținere și arestare preventivă pentru nerespectarea controlului judiciar.
Ședința comisiei se desfășoară cu ușile închise.

Citește și