Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat, luni, încetarea mandatului de deputat al lui Sergiu Andon. Vicepreședintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat că în cazul lui Andon s-a dat aviz pentru demitere, decizia fiind trimisă plenului Camerei.
„Deputatul Sergiu Andon a fost găsit incompatibil, comisia a dat aviz pentru demiterea lui, iar decizia se trimite plenului Camerei Deputaților pentru constatare. Nu cred că vor fi probleme pentru că în comisie s-a votat cu 14 la 3 încetarea mandatului”, a declarat Iordache.
Comisia juridică decisese, în primăvară, că Sergiu Andon (PC) nu se află în situație de incompatibilitate.
Ulterior, Consiliul Național de Integritate (CNI), în calitatea sa de garant al independenței operaționale a Agenției Naționale de Integritate, a solicitat, în mod ferm, Parlamentului aplicarea și respectarea hotărârii instanței supreme în cazul Andon.
În 3 aprilie 2011, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis irevocabil că deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât a fost avocat într-un proces de corupție, judecătorii admițând astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.
Decizia ICCJ a survenit sesizării din iunie 2009 a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în urma căreia inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistență juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupție.
Conform legii, cei declarați în incompatibilitate trebuie să renunțe la funcția pe care o ocupă și nu mai pot fi aleși sau numiți într-o funcție publică timp de trei ani.
Referitor la cazul deputatului PSD Florin Pâslaru, Comisia juridcă a Camerei Deputaților a constatat că nu există conflict de interese, menținându-și decizia luată în primăvară. În cazul lui Florin Pâslaru, ANI a înaintat, în luna martie, Camerei Deputaților un raport potrivit căruia deputatul se află în stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar, astfel că se impune eliberarea din funcția publică deținută.