Deputatul ALDE Dorinel Ursărescu, un an de închisoare cu suspendare
„Condamnă inculpatul Ursărescu Dorinel, fost președinte al organizației județene Neamț a Partidului Național Liberal, în prezent deputat în Parlamentul României-Camera Deputaților, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, la o pedeapsă principală de un an închisoare. Dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei de un an închisoare pe durata termenului de încercare de trei ani”, se arată în decizia judecătorilor, acesta nefiind definitivă.
În același dosar au fost condamnați la câteva trei ani de închisoare cu suspendare Valentin Grosu, șef al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bacău (DJAOV) la data faptelor, și Răzvan Andrei, inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile și supraveghere produse accizabile – Direcția supraveghere accize și operațiuni vamale din Autoritatea Națională a Vămilor la data faptelor, ambii acuzați de trafic de influență.
O altă persoană vizată în dosar este Marius Crăciun, acuzat de două infracțiuni de cumpărare de influență și instigare la folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, fiind condamnat la patru ani și opt luni, în regim de detenție. La această pedeapsă s-a adăugat o alta de un an de închisoare, a cărei suspendare a fost revocată, condamnarea finală fiind de cinci ani și opt luni.
Deputatul Dorinel Ursărescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru sprijinirea unui grup acuzat de evaziune cu motorină, anchetatorii susținând că parlamentarul, pentru intervențiile sale, ar fi acceptat să primească 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină vândută.
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, Marius Crăciun, a inițiat un grup infracțional organizat, urmărind să deruleze ample operațiuni de achiziții intracomunitare de combustibili, pe care să îi comercializeze pe piața internă, fără a plăti TVA și accizele datorate bugetului de stat.
În acest fel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste un milion de euro, fapt ce face obiectul unui alt dosar penal, în care Crăciun a fost deja trimis în judecată, precizează DNA.
„Mecanismul viza în esență achiziția intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA și comercializarea acestora pe piața internă, colectând TVA aferentă livrărilor”, au precizat procurorii anticorupție.
În activitățile desfășurate, Crăciun ar fi beneficiat de „sprijinul și bunăvoința unor persoane influente politic sau funcționari din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV)”.
Astfel, deputatul Dorinel Ursărescu ar fi intervenit în numirea unor persoane agreate de Crăciun la conducerea Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Neamț.
„Astfel, în cauză, există probe că în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Crăciun Marius, inculpatul Ursărescu Dorinel și-a folosit influența și autoritatea decurgând din funcția de președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, pentru numirea, în funcția de director executiv al DJAOV Neamț, a unei persoane agreate de Crăciun Marius, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenționa să o deruleze”, au arătat procurorii.
Pentru acest „serviciu”, Ursărescu ar fi acceptat promisiunea de a primi de la Marius Crăciun 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină vândută.
Gruparea ar fi fost sprijinită, susțin procurorii, și prin: „desigilarea cisternelor de către angajații DJAOV Neamț imediat după sosirea acestora și asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influența exercitată de inculpatul Grosu Valentin; obținerea rapidă a autorizației de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate atât de Grosu Valentin și o altă persoană; consilierea și oferirea de informații asupra acțiunilor autorităților vamale, asigurată atât de Grosu Valentin cât și de inculpatul Andrei Răzvan; atitudinea pasivă a funcționarilor vamali, inclusiv cei menționați anterior, care, deși au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operațiunilor comerciale, nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora”.