Deputatul PNL de Arad Mihăiță Calimente afirmă că referendumul ar trebui eliminat din Constituție pentru că „este un instrument politic”, care poate fi folosit „pentru a păcăli populația”, adăugând că modificările la Constituție ar putea fi aduse direct de Parlament, fără consultarea populației.
Deputatul Mihăiță Calimente, membru în Biroul Permanent Național al PNL, a declarat, joi, într-o conferință de presă, comentând adoptarea proiectului de lege privind reducerea pragului de prezență la referendum, că referendumul ar trebui eliminat din Constituție, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Referendumul ar trebui eliminat pentru că este un instrument politic care poate fi folosit de oameni cu rea credință pentru a păcăli populația. În aparența unui lucru benefic, poate să fie folosit pentru apărarea propriilor interese”, a spus deputatul.
Calimente a adăugat că România este „o democrație reprezentativă și nu una directă”, iar unele țări „nici măcar nu au pomenită în Constituție noțiunea de referendum, cum e în Marea Britanie”.
„De asemenea, în Germania, din cauza referendumului s-a ajuns la regimul lui Hitler. În consecință, după al doilea război mondial, nu-l mai folosește ca instrument politic”, a mai spus parlamentarul.
Liberalul a declarat că, în general, referendumul a fost folosit în Europa „mai mult pentru a rezolva problema adoptării noii constituții europene”.
„Dar la noi, președintele Traian Băsescu l-a folosit cu totul și cu totul în mod personal atunci când l-a introdus, încălcând prevederile Comisiei de la Veneția, odată cu alegerile prezidențiale, pentru a reduce Parlamentul la o singură Cameră și la 300 de membri. Oamenilor li s-a prezentat un lucru pe care în mod instinctiv l-ar fi dorit redus, fără să li se explice și care sunt dezavantajele unui asemenea sistem”, a declarat deputatul de Arad.
Calimente a afirmat că, în lipsa referendumului, „Constituția poate fi modificată doar prin votul Parlamentului”.
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, cu 221 voturi „pentru”, 73 „împotrivă” și 2 abțineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezență la referendum.
Inițiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezență la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar și introducerea condiției unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.
Camera Deputaților este for decizional în legătură cu acest proiect.
PDL, UDMR și PPDD vor ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezență la referendum, a anunțat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, liderul deputaților PDL, Mircea Toader.