Prima pagină » Știri politice » Deputatul discret care a făcut afaceri cu statul de 26 de milioane de euro. La cât se ridică averea sa

Deputatul discret care a făcut afaceri cu statul de 26 de milioane de euro. La cât se ridică averea sa

Deputatul care a făcut afaceri cu statul de aproape 26 de milioane de euro. Cum s-a implicat președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu

Surse judiciare au declarat corespondentului Mediafax că ancheta procurorilor DNA vizează contracte de achiziții publice atribuite ilegal de către Consiliul Județean, una dintre firmele beneficiare fiind SC Gotic SRL. SC Gotic SRL îi are printre acționari pe deputatul PC Ion Diniță, lider al filialei județene Brașov a PC.

SC Gotic SA Brașov, înființată în anul 1994, are ca obiect de activitate construcții civile, lucrări de drumuri, rețele de apă și canalizare, precum și închirieri de utilaje.

Alături de deputatul Ion Diniță, la Sc Gotic mai sunt acționari și Răzvan-Ioan Diniță, în vârstă de 25 de ani, și Valerica Diniță. Împuternicit al firmei este Victor Bălășoiu, conform datelor de la Registrul Comerțului.

Aproape 115 milioane de lei (26 de milioane de euro), atât însumează cele 70 de contracte încheiate cu diferite primării din județul Brașov sau chiar Consiliul Județean Brașov. În plus, el a mai încheiat astfel de contracte și în Sighișoara, Cluj și Iași, printre contractanți fiind și CNADNR. Firma câștigătoare a acestor licitații, S.C. GOTIC S.A., la care Ion Diniță are aproape 180.000 de acțiuni.

Cine este Ion Diniță

Deputatul PC Ion Diniță este aproape un necunoscut între cei 573 de parlamentari. Cu toate acestea, el conduce detașat în topul imobiliar al deputaților și senatorilor, având declarate 15 imobile. Pe lângă acestea, el ocupă un loc fruntaș și la capitolul terenuri, Diniță având în proprietate 40 de terenuri, majoritatea în județul Brașov.

În rest, potrivit declarației sale de avere, în conturi nu are sume foarte mari: doar aproximativ 73.000 de euro declarați. Ion Diniță mai deține și obiecte de artă și bijuterii în valoare de 90.000 de euro, un BMW X5 și un Citroen 02.

Dacă la capitolul case și terenuri, deputatul conservator ocupă primele locuri, nici în ce privește afacerile cu statul nu sta foarte prost. Este acționar la șapte firme, iar cu una dintre ele, la care este asociat, a câștigat numeroase contracte cu autoritățile locale.Ion Diniță este președintele organizației județene Partidului Conservator Brașov și vicepreședinte al PC, la nivel național.

sursă: Camera Deputaților

Este deputat la primul mandat, iar din PC face parte din 2008. A absolvit Facultatea de Mecanică, din cadrul Universității Brașov, este căsătorit și are un copil.

În ce privește activitatea parlamentară, Ion Diniță a inițiat, alături de alți colegi, 30 de proiecte de lege, a luat cuvântul în plen de 97 de ori, inclusiv cu depunerea jurământului, în 60 de ședințe, a făcut 83 de declarații politice și 143 de întrebări și interpelări.

În prezent, este membru în comisia pentru industrii și servicii și comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor. Totodată, s-a înscris în grupurile de prietenie cu Republica Finlanda și cu Ucraina.

Legătura cu Aristotel Căncescu

Sursele judiciare citate spun că Aristotel Căncescu ar fi controlat întreaga activitate de atribuire a contractelor către firme ale unor apropiați ai conducerii Consiliului Județean Brașov.

Procurorii DNA fac pecheziții, luni, la Consiliul Județean Brașov și la locuințele președintelui CJ Aristotel Căncescu și vicepreședintelui Mihai Pascu (PC), într-un dosar în care sunt vizați mai mulți funcționari, pentru fapte de corupție.

Conform unor surse judiciare, procurorii anticorupție ridică mai multe documente de la Consiliul Județean Brașov și de la locuințele președintelui CJ, Artistotel Căncescu (PNL), și vicepreședintelui Mihai Pascu.

De asemenea, au loc percheziții și la sediul Direcției Județene de Urbanism Brașov, mai spun sursele citate.

Perchezițiile vizează posibile fapte de corupție, care ar fi fost comise de funcționari din Consiliul Județean și de oameni de afaceri locali.

Sursele citate precizau că în atenția anchetatorilor sunt mai multe firme cu care CJ Brașov ar fi încheiat contracte de achiziții publice.

La finalul perchezițiilor vor fi duse la audieri mai multe persoane, suspecți și martori în această cauză.

Direcția Națională Anticorupție arată, într-un comunicat de presă, că perchezițiile au loc la 15 adrese din municipiul Brașov și din localități învecinate, din care două la instituții publice de interes local, trei la sediile unor societăți comerciale și zece la locuințele unor persoane fizice.

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție”, a precizat DNA.

Citește și