Prima pagină » Știri politice » Deputatul Marko Attila, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare

Deputatul Marko Attila, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare

Deputatul Marko Attila, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare
Deputatul Marko Attila, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare

Magistrații Curții de Apel Ploiești s-au pronunțat în acest dosar miercuri, dispunând reducerea pedepsei în cazul deputatului UDMR Marko Attila Gabor, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, faptă comisă în perioada în care actualul parlamentar deținea funcția de secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice și pentru care a fost condamnat în iunie 2012.

Astfel, Curtea de Apel Ploiești a dispus suspendarea pedepsei de trei ani de închisoare cu executare la care Judecătoria Buzău, ca instanță de fond, îl condamnase pe actualul parlamentar.

Prin aceeași sentință, un alt inculpat din acest dosar, Marosan Tamas, condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare, beneficiază, de asemenea, de suspendarea condiționată a executării pedepsei. În ceea ce îl privește pe cel de-al treilea inculpat din acest dosar, Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiției, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, Curtea de Apel Ploiești a menținut decizia instanței de fond.

Totodată, magistrații Curții de Apel Ploiești au dispus, prin sentința pronunțată miercuri, să înlăture dispoziția de confiscare specială a sumei de 1.137.856 lei de la Eparhia Reformată din Ardeal. Instanța de fond din acest dosar, Judecătoria Buzău, dispusese, în baza vechiului codul penal, prin sentința pronunțată în 28 iunie 2012, confiscarea specială a acestei sume de la Eparhia Reformată din Ardeal.

Decizia pronunțată miercuri de Curtea de Apel Ploiești este definitivă.

Marko Attila-Gabor a fost condamnat, în 28 iunie 2012, la trei ani de închisoare cu executare de către Judecătoria Buzău, care l-a găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. În același dosar au fost condamnați Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal și Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiției, acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave. Marosan Tamas a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii au stabilit că în anul 2002 cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, înființată în baza OUG 83/1999. Cei trei acuzați au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realității, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe și l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuție a avut destinația de școală din momentul edificării construcției și includea două instituții de învățământ: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe și Liceul Teologic Reformat.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administrației Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza OUG 83/1999. În principal, retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât și a Cărții Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente care fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzații ar fi prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului. Conform sentinței pronunțate de Judecătoria Buzău și publicate pe portalul instanțelor de judecată, „partea vătămată Municipiul Sfântul Gheorghe nu s-a constituit parte civilă, prejudiciul nefiind acoperit”.

Totodată, săptămâna trecută procurorii DNA au cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea deputatului UDMR Marko Attlia, acuzat de abuz în serviciu în același dosar cu șefa DIICOT Alina Bica, după ce a făcut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despăgubire în 2011.

Potrivit DNA, în acest dosar Attila-Gabor Marko este suspectat că, împreună cu ceilalți membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a aprobat, în mod abuziv, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia. Acest lucru adus statului un prejudiciu de 263.327.559 de lei, echivalentul a 62.548.113 euro.

„Din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit o infracțiune de corupție, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul și circumstanțele de comitere a acestora, anturajul și mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale și celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia”, menționa DNA.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat, miercuri, decizia în cazul cererii Parchetului de încuviințare a arestării preventive a deputatului, a declarat vicepreședintele comisiei, Ciprian Nica, apreciind că cererea urmează să fie discutată săptămâna viitoare.

Autor