Prima pagină » Știri politice » Deputatul Nicolae Păun scapă de controlul judiciar

Deputatul Nicolae Păun scapă de controlul judiciar

Deputatul Nicolae Păun scapă de controlul judiciar
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis revocarea controlului judiciar pentru deputatul Nicolae Păun, în dosarul în care acesta este cercetat pentru deturnarea fondurilor europene. Decizia nu este definitivă.

Deputatul Nicolae Păun ar putea scăpa de controlul judiciar, întrucât magistrații de la Curtea Supremă au hotărât ridicarea măsurii. Decizia nu este, însă, una definitivă. În același dosar în care Păun este judecat pentru deturnare de fonduri s-a decis revocarea controlului judiciar și pentru managerul general al Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, Florentina Rotariu.

Procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe 20 iulie pe parlamentarii Mădălin Voicu și Nicolae Păun, alături de fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, aceștia fiind acuzați, împreună cu alte persoane, de mai multe infracțiuni de corupție.

Deputatul Nicolae Păun, în același timp și președinte al Asociației Partida Romilor „Pro Europa” este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, fapta având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, deturnarea acestor fonduri, spălare de bani, dar și de cumpărare de influență sau fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„În perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 216.502 lei, deputatului Mădălin Voicu („plăți drepturi de autor”) și a asigurat un salariu în sumă totală de 194.241 lei soției acestuia, inculpata Olteanu Carmen (fără nicio contraprestație), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor”, arată procurorii anticorupție.

În același dosar a fost trimis în judecată și Mădălin Voicu, acesta fiind suspectat de practicarea, în formă continuată, a traficului de influență, de fals în declarații, spălare de bani și folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, la inițiativa Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, al cărei președinte este deputatul Păun Nicolae, a fost realizat, în toate județele României, în perioada 2010 – 2013, proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, cu finanțare din fonduri europene.

„Din probele administrate a reieșit că grupul țintă a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urmă neavând cunoștință despre faptul ca au făcut parte din grupul țintă. Totodată, în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”. Astfel, în contul deținut de Asociația Partida Romilor „Pro – Europa”, în perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donații în sumă totală de 428.307,11 lei”, se arată în comunicatul DNA.

Astfel, procurorii anticorupție au constatat că majoritatea banilor destinați proiectului, adică 77% din fonduri, au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului, iar costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, fiind provocat în acest mod un prejudiciu în valoare totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene și 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat).

Un alt proiect derulat tot prin Asociația Partida Romilor „Pro Europa” care a cauzat un prejudiciu de circa 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European și 1.538.529 lei din bugetul național) este „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, în cadrul căruia tinerii șomeri de etnie romă ar fi trebuit să primească sprijin pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii.

„Din probele administrate a reieșit că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanților și fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European și din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor”, mai arată procurorii.

În același dosar a fost trimis în judecată sub control judiciar și fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, pentru abuz în serviciu, alături de fostul vicepreședintele ANAF, Gogancea-Vătășoiu Mihai. Cei doi sunt acuzați că au emis două directive prin care îi scuteau de la plata impozitelor pe oamenii folosiți de Păun și Partida Romilor, în proiectele europene în care ar fi deturnat fonduri.

 

 

Citește și