Deputatul PNL Dan Motreanu, urmărit penal pentru spălare de bani
This browser does not support the video element.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus începerea urmăririi penale față de Dan Ștefan Motreanu, deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid, pentru spălare de bani și folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit.
În ordonanța de începere a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezenta cauză – a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie de terenuri aflate în municipiul Buzău.
„Din banii primiți, aproximativ 700.000 de euro, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid (inculpat în prezenta cauză) suma de 170.000 de euro, iar suma de 250.000 de euro i-a fost remisă lui Motreanu Dan Ștefan, ambele sume fiind date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale) a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate”, se arată într-un comunicat al DNA.
Conform sursei citate, există date că proveniența și modul în care s-au obținut banii erau cunoscute de cei doi beneficiari ai sumelor de bani.
Lui Dan Motreanu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.
În acest dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane.
Deputatul PNL Dan Motreanu, vicepreședintele Camerei Deputaților, a venit, joi, în jurul orei 10.00, la Direcția Națională Anticorupție, unde a stat aproximativ 20 de minute.
La ieșire, el a declarat că procurorii i-au spus că este suspect într-un dosar, fără a-i da alte amănunte, urmând să fie audiat, el precizând că va discuta cu conducerea partidului despre o eventuală demisie.
„Deocamdată mi-au adus la cunoștință calitatea de suspect, dar nu mi-au dat alte amănunte, urmează altă audiere”, a spus Motreanu.
Întrebat dacă își va da demisia din PNL, el a răspuns: „O să discut cu conducerea partidului și vedem, după următoarea audiere voi lua o decizie”.
De asemenea, întrebat dacă a fost implicat, alături de George Scutaru, în campania electorală din 2008, Motreanu a spus: „Nu e nicio legătură”.
Surse judiciare declarau că Dan Motreanu ar fi fost citat ca suspect, în dosarul în care este cercetat fostul consilier prezidențial George Scutaru.
Dan Motreanu este deputat de Călărași, fiind la cel de-al treilea mandat de parlamentar.
Motreanu, în vârstă de 45 de ani, a aboslvit Universitatea de Vest Timișoara – Litere, Filozofie-Istorie, în 1995, precum și Colegiul de Apărare. Între 1995 și 1997 a fost profesor de istorie la Alba Iulia, apoi, timp de doi ani, a profesat ca jurnalist. Între 1997 și 1998 a fost expert parlamentar, iar în perioada 1999 – 2001 – șef serviciu Agenția pentru Dezvoltare Regională „Centru”. Timp de patru ani, între 2000 și 2004, a fost consilier județean în Consiliul Județean Alba, iar în 2004 a câștigat primul mandat de deputat, fiind ales într-o circumscripție din București. În perioada 2006 – 2007, Dan Motreanu a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Dezvoltării Rurale.
Dan Motreanu este membru al PNL din anul 1990, de-a lungul timpului ocupând mai multe funcții în partid – vicepreședinte PNL Alba Iulia, președinte Tineretul Național Liberal, secretar general al PNL. Din 2010 este vicepreședinte al PNL Călărași. De asemenea, Dan Motreanu este prim-vicepreședinte al partidului la nivel național.
La începutul lunii aprilie, George Scutaru a fost pus sub control judiciar, în dosarul în care este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită și spălare a banilor, după ce ar fi primit 170.000 de euro, o parte din mita de un milion de euro primită de o persoană cu funcție de conducere din administrația locală.
Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, în anul 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală, denunțătoare în cauză, a pretins și primit aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, de la o persoană care i-a cerut să o ajute în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren din municipiul Buzău.
Din banii primiți, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-ar fi dat lui Scutaru, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid, suma de 170.000 de euro, „proveniența și modul în care s-au obținut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian”, susțin procurorii.
„Suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru George-Adrian de la denunțător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008”, au scris procurorii în ordonanța prin care s-a dispus măsura controlului judiciar.
Potrivit unor surse judiciare, George Scutaru este cercetat într-un dosar în care este vizat Cristinel Bîgiu, președintele suspendat al Consiliului Județean Buzău. Bîgiu este suspectat că, în perioada în care a fost prefect al județului Buzău, ar fi luat mită pentru a interveni la alte persoane cu funcții de conducere în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unor terenuri din municipiul Buzău.
În acest dosar, fostul ministru al Internelor Cristian David este acuzat că în 2008 ar fi primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al județului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu.
Procurorii arătau că, în acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care acționa pentru Cecilia Viorica Știrbulescu în vederea revendicării terenului de 15 hectare situat în municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Nițescu, directorul de cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune în legătură cu prefectul Cristinel Bîgiu, în condițiile în care dosarul de revendicare era tergiversat. Nițescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaște pe prefect, dar că ar putea să intervină Cristian David la Bîgiu.
George Scutaru, fost lider al deputaților PNL, a fost jurnalist până în 1998, când a devenit consilier al președintelui ApR, Teodor Meleșcanu, formațiune politică la care și-a depus și adeziunea. În 2001, Scutaru devine membru al PNL, în urma fuziunii cu ApR, și obține în 2002 funcția de președinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzău. Din 2010 și până anul acesta a condus organizația județeană a PNL Buzău. Scutaru a deținut trei mandate consecutive de deputat și s-a specializat în probleme de securitate, după ce a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea București.
În decembrie 2014, George Scutaru a fost numit de Klaus Iohannis în funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională
În 6 martie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională a lui George Scutaru, șeful statului spunând că acesta a demisionat din motive personale.