Deputatul PC Gheorghe Coman, urmărit penal pentru fapte corupție, după ce a fost prins în flagrant luând mită putea fi arestat pentru că în a treia zi de Crăciun deputații și-au dat acordul pentru arestarea sa preventivă, acesta fiind al doilea caz din istoria postdecembristă a Parlamentului, după cel al fostului deputat PDL Mihai Boldea. Surpriza avea să vină în cursul acestei seri când Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că deputatul Gheorghe Coman va fi cercetat în libertate.
UPDATE 20:14 Înalta Curte de Casație și Justiție a respins arestarea preventivă a deputatului PC Gheorghe Coman, el urmând a fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat de folosirea influenței funcției de conducere din partid pentru obținerea de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
UPDATE18.00 Înalta Curte de Casație și Justiție judecă la această oră arestarea preventivă a deputatului Gheorghe Coman.
UPDATE Direcția Națională Anticorupție așteaptă să primească avizul dat de Plenul Camerei Deputaților privind arestarea preventivă a lui Gheorghe Coman și a emis mandat de aducere pe numele deputatului, care urmează să fie audiat, vineri, la sediul central al DNA, potrivit unor surse judiciare.
Procurorii anticorupție nu vor dispune reținerea lui Gheorghe Coman, mandatul de aducere vizând strict audierea deputatului, au declarat pentru Mediafax sursele citate.
Potrivit acelorași surse, după ce instanța supremă va primi propunerea de arestare preventivă a deputatului Gheorghe Coman, ICCJ va trebui să îl citeze, conform procedurii, după care va soluționa cauza.
Jumătate dintre deputați s-au ridicat de la masa de Crăciun, mobilizându-se în plen, cu o întârziere de aproape 40 de minute față de ora stabilită, să voteze pro sau contra arestarii preventive a lui Coman.
Din 254 câți au ajuns la ședință, 190 au votat pentru și 34 împotrivă, restul abținându-se. Votul a fost secret, cu bile, iar Coman a lipsit. Mândru de rezultat, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a decretat: „Acea poveste pe care unii dintre colegii noștri români o lansează, cu superimunitatea, nu există, Parlamentul nu este scut pentru nimeni”, a comentat el justificând votul celor 34 care au fot împotrivă ca „opinie personală”
Dacă liberalii s-au mobilizat în număr mare, de la început, cel mai greu s-au lăsat convinși PSD-iștii să coboare la ședința care depindea de prezența lor. Din partea PC, partid care l-a suspendat pe Coman după scandalul de corupție, dar din care acesta provine, fiind de altfel liderul filialei Buzău, n-au ajuns la vot decât trei parlamentari. „Vom vota pentru încuviințarea acestei cereri, Parlamentul nu se poate substitui unei instanțe de judecată. Sincer și călduros La mulți ani, vă doresc”, s-au justificat cei trei conservatori, de la tribună, prin vocea deputatului Aurelian Ionescu.
La mobilizare n-a excelat nici Opoziția. Dacă UDMR și PPDD au absentat în masă cu, 2-3 excepții, PDL-iștii au strâns rândurile doar pe jumătate. „Mai mulți am fost aseară la petrecerea Elenei”, glumeau pe holuri democrat-liberalii, după aniversarea cu fast a Elenei Udrea.
Tot pe jumătate s-au prezentat în Parlament și miniștrii care sunt și deputați: Giglel Știrbu, Nicolae Bănicioiu, Mihai Voicu, Doina Pană, Eugen Nicolăescu, Dominic Gerea.
„Le mulțumim și celor care n-au venit azi, că am putut să ne remarcăm și noi”, a comentat de la tribună, PDL-istul Mircea Toader.
DNA a cerut pe 19 decembrie încuviințarea arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman, urmărit penal pentru fapte corupție. După votul din Parlament, procurorii DNA vor solicita arestarea deputatului unui complet de trei judecători al Curții Supreme. Potrivit unor surse gândul, cerearea de arestare ar putea fi trimisă la instanță chiar în cursul zilei de astăzi. Aceste proceduri depind de cât de rapid va transmite Parlamentul decizia către DNA. În plus, deputatul Coman mai trebuie audiat încă o dată de către procurori. Dacă instanța va aproba cererea procurorilor, deputatul ar putea fi arestat în următoarele două zile.
Coman a fost prins în flagrant pe 18 decembrie luând mită 3.140 de lei, fugind însă cu mașina pentru a nu fi ridicat.
Lider PC Buzău, Coman este acuzat de procurori că în perioada noiembrie – decembrie 2013, a solicitat unui denunțător, persoană cu funcție de conducere în Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, în schimbul menținerii acestuia în funcția publică respectivă, care la nivel politic revenea PC, diverse servicii, precum și sprijinul financiar sau produse specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru ale partidului.
Procurorii susțin că deputatul i-a solicitat denunțătorului să achite jumătate din contravaloarea notei de plată aferentă evenimentului organizat la data de 14 decembrie 2013, în municipiul Buzău, cu ocazia conferinței având ca scop alegerea conducerii județene a PC, eveniment la care a și fost reînvestit în funcția de președinte, respectiv suma de 3.140 lei.