Deputatul UDMR Marko Attila și-a dat demisia după ce a fugit în Ungaria. Zgonea, despre demisia întregului Parlament: „Nu ar fi o idee rea dacă îi întrebați pe cei din afara acestei săli”
Deputatul este implicat în același dosar în care fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost arestat, iar deputatul Theodor Nicolescu a fost arestat preventiv. Sursele citate au precizat pentru gândul că deputatul UDMR a trimis doar o fotografie cu demisia sa, fără să o trimită și prin fax.
Liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian a anunțat că „avem de-a face cu un document probabil scanat. Documentele electronice au legătură cu persoana printr-un singur lucru, dacă sunt semnate electronic. Eu pot depune demisia întregului Parlament. De aceea există legea semnăturii electronice, un asemenea document nu poate fi considerat valid. Noi nu suntem în situația de a judeca în vreun fel sau altul pe baza unui document.”
Când a auzit de varianta demisiei întregului Parlament, președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a completat: „Ceea ce nu ar fi o idee rea dacă îi întrebați pe cei din afara acestei săli”.
Zgonea a precizat că juridic nu se poate citi acest document trimis de deputatul UDMR în plenul Camerei Deputaților și nu se poate supune atenției proiectul de vacantare.
Procurorii au suspiciuni că, în 2008, Marko Attila Gabor, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75 de milioane de euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire.
În afară de Horia Geogescu, în același dosar, instanța a decis arestarea lui Mihnea-Remus Iuoraș, Ingrid Popa-Mocanu și Constantin-Cătălin Canangiu, foști membri ai Comisiei ANRP, și a experților evaluatori Gheorghe Vișoiu și Alexandru-Florin Hanu, acuzați de abuz în serviciu. În ceea ce îi privește pe experții evaluatori Neculai Nistor și Dorin Cornel Drulă, ICCJ a dispus ca aceștia să fie cercetați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă, contestația urmând să se judece tot la instanța supremă.
Procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a președintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrându-le anchetatorilor că suferă de o boală incurabilă.
Anchetatorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de fostul vicepreședinte al comisiei din ANRP Remus Virgil-Baciu.
Deputatul Marko Attila nu mai beneficiază de imunitatea parlamentară începând din 3 decembrie 2014, atunci când colegii săi au încuviințat arestarea preventivă a deputatului UDMR, în dosarul de corupție al fostului procuror șef al DIICOT, Alina Bica, privind despăgubirea de la ANRP pentru un teren supraevaluat.
Între timp, dosarul a fost trimis în judecată, însă procurorii au fost nevoiți să disjungă cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru că el nu s-a aflat în țară și nu a putut fi audiat.
„Având în vedere faptul că procedurile de citare față de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în așa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanții procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din țară, se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct, sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, potrivit procurorilor DNA.
În 4 decembrie 2014, avocatul lui Marko Attila, Eugen Iordăchescu, declara pentru MEDIAFAX că deputatul UDMR se află în Budapesta, la o întâlnire a maghiarilor de pretitutindeni, motiv pentru care nu a fost prezent la DNA, unde fusese citat de procurori pentru a da explicații în dosarul despăgubirilor.
În noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile.