„Am primit un document din partea Administrației Prezidențiale, dar ce mi se pare ciudat, față de ce am văzut aseară, este că nu se folosește termenul de grațiere. Probabil și-a dat seama domnul președinte că nu e legal să folosească acest termen într-un referendum”, a declarat marți premierul Sorin Grindeanu.
Președintele Klaus Iohannis a declanșat marți procedura privind organizarea unui referendum național privind „continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice”.
„În temeiul dispozițiilor art. 90 din Constituția României și al dispozițiilor art. 2 și 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, intenționez să cer poporului să-și exprime, prin referendum, voința suverană cu privire la următoarea problemă de interes național: continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice. Având în vedere dispozițiile legale menționate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum național referitor la problema sus-menționată”, se arată în scrisoarea adresată de șeful statului președinților Senatului și Camerei Deputaților.
Scrisoarea a fost trimisă la câteva ore distanță după anunțul făcut de șeful statului că va începe demersurile pentru un referendum privind grațierea.
„Această temă (a grațierii, n.r.) în mod nefericit a devenit o temă națională, este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale și a grațierii și dacă așa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice și votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu”, a spus Iohannis, luni seara.