Președintele PSD, Liviu Dragnea este dezamăgit de discuțiile de luni seara, din Comisia LIBE a Parlamentului European, pe care le consideră o condamnare fără probe, în care România a fost amenințată în mod brutal.
„Trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit de această atitudine, pentru că nu mi-am imaginat niciodată că o țară intrată în Uniunea Europeană va fi amenințată în felul ăsta, adică atât de brutal. Eu am urmărit această dezbatere, care de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziții stabilite de dinainte, o condamnare deja înainte de a se studia probele, ca să spun așa,. că am experiența asta nefericită”, a declarat la Antena 3 Liviu Dragnea.
El a precizat că la Bruxelles au ajuns toate dovezile care arată derapajele statului de drept în țara noastră care ar trebui corectate.
„Nimeni nu a avut niciun fel de reacție, nu s-a spus în mod concret CAREsunt acele amendamente sau acele articole din legile Justiției care afectează independența Justiției. Nu există așa ceva, dimpotrivă, a fost scos orice actor politic dfin numirile judecătorilor și de la Înalta Curte. Asta înseamnă de fapt independență totală. Poate asta deranjează. De asemenea, s-a informat Comisia Europeană, s-au informat membrii din Comisia Europeană, europarlamentari cu ceea ce noi considerăm, sunt dovezi, probe, filme, declarații care arată derapaje îngrozitoare ale statului de drept și ale drepturilor omului comise în numele luptei împotriva corupției. Nu am simțit noi nicio dorință de cooperare, așa cum trebuia să fie, era obligație din MCV pentru a se combate aceste derapaje”, a adăugat Liviu Dragnea. „Eu nu cred că cei care au vorbit știau exact situația din România, știau exact legile Justiției.”
Ministrul Justiției, Tudorel Toader apreciază că îngrijorările exprimate în Parlamentul European privind codurile penale sunt premature, deoarece modificările încă sunt verificate de către CCR, iar marți va primi comisia din cadrul MCV, pentru a-i prezenta raportul.
„Cu privire la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, îngrijorările, preocupările sunt încă premature, pentru că se află în controlul de constituționalitate la CCR și nu știm încă ce soluții vor fi cele finale, cele ce vor intra în vigoare, ce se vor aplica și dacă ele vor fi de natură să afecteze independența, libertatea, statul de drept. Legile justițiției – nici aici nu s-a terminat procesul legislativ”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.
El a subliniat că marți dimineață, la Ministerul Justiției, va sosi comisia din cadrul MCV, pentru a analiza progresele făcute țara noastră.
„Noi avem pregătit raportul, le vom prezenta, le vom dezbate. MCV nu a fost chiar riguros instituit, pentru că inițial, erau trei recomandări, azi, după 11 ani, avem 12 recomandări, deși plecasem de la trei. De ce? Cele trei erau ținte mobile, când te apropiai de ele, nu erau îndeplinite, mai apărea și altceva. Vom prezenta comisiei acest MCV și vedem care sunt etapele de progres. Vă pot spune că sunt progrese evidente”, se laudă Tudorel Toader.
Ministrul Justiției va pleca la Strasbourg împreună cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a discuta cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia îi va cere să depășească faza îngrijorărilor și să discute punctual care ar fi problemele din România.
„Am ascultat și eu cu interes dezbaterea din Parlamentul European. Eu aș porni de la una din afirmațiile prim-vicepreședintelui Timmermans, să dialogăm, să înțeleg problemele, să găsim soluții de rezolvare. Aș ma adăuga, să fim documentați în legătură cu afirmațiile pe care le facem și să fim de bună credință„, a spus Tudorel Toader la Antena3.
„Eu m-am întâlnit cu domnia sa de multe ori. I-am cerut și îi vor cere și mâine (marți, n.r.) să depășim faza îngrijorărilor, preocupărilor, afectarea statului de drept. Să discutăm punctual: soluția legislativă cutare nu este bună pentru că… poate fi îndreptată prin modificarea X… Adică să depășim enunțurile de principiu, dar care nu au o abordare secvențială documentată. Vom participa la dezbaterile din Parlament.”
Liviu Dragnea a fost revoltat și de sfaturile lui Timmermans referitoare la referendumul pentru familie, afirmând că România nu va mai adopta soluții care „să dea bine la porți înalte”.
„În ceea ce privește referendumul din 6-7 octombrie, chiar nu cred că domnul prim-vicepreședinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze. Chiar nu cred că nimeni din spațiul UE poate spune poporului român cum să definească în Constituție căsătoria. Totuși, eu zic ca trebuie să ne batem pentru aceste drepturi, indiferent de riscurile fiecăruia dintre noi. Nu cred că trebuie să mai mergem pe ideea politically correct să dăm bine la nu știu ce „porți înalte”. Dacă nu ne gândim serios la viitorul acestei țări și la viitorul acestei națiuni putem să adoptăm și această poziție a ghiocelului. Eu nu pot să fac asta.”