Prima pagină » Știri politice » DEZBATERE PONTA – IOHANNIS. Votul prin corespondență la revizuirea Constituției, subiect de dispută Ponta – Iohannis

DEZBATERE PONTA – IOHANNIS. Votul prin corespondență la revizuirea Constituției, subiect de dispută Ponta – Iohannis

DEZBATERE PONTA - IOHANNIS. Votul prin corespondență la revizuirea Constituției, subiect de dispută Ponta - Iohannis
DEZBATERE PONTA - IOHANNIS. Votul prin corespondență la revizuirea Constituției, subiect de dispută Ponta - Iohannis

„E vorba de faptul că domnul Iohannis, la disputa de ieri, a fost total nepregătit și a spus niște lucruri neadevărate. Primul dintre ele este cel referitor la faptul că PNL, pe care îl conduce de puțin timp, a propus în comisia de modificare a Constituției un amendament la Constituție privind votul electronic sau mijloace de comunicare la distanță și PSD l-a respins. Am în față procesul verbal, Parlamentul României, Camera Deputaților, amendamentul depus de către Alina Gorghiu a fost retras. Nu a fost respins. Și rog ca domnul Iohannis să fie mai bine pregătit când vine și face afirmații”, a afirmat Ponta.

La rândul său, Klaus Iohannis a insistat asupra faptului că amendamentul indicat a fost respins.

„Scrie în limba română aici, să știți, cu ștampilă”, a continuat Ponta, prezentând un document către camera de luat vederi.

Iohannis a întrebat dacă premierul acordă o replică la replică, situație în care Ponta a susținut: „Nu. Ca să înțeleagă oamenii că nu v-ați pregătit nici în seara asta”.

MEDIAFAX relata în 6 iunie 2013, de la lucrările Comisiei de revizuire a Constituției, momentul în care a fost supus votului amendamentul formulat de Alina Gorghiu, deputat PNL.

Comisia de revizuire a Constituției a respins varianta introducerii noțiunii votului prin corespondență în legea fundamentală, propusă de către deputatul PNL Alina Gorghiu, sub considerentul că această măsură poate fi luată și pe actuala formulă constituțională.

Amendamentul lui Gorghiu, care completa articolul 62, alineatul 1 din Constituție, prin adăugarea frazei „Dreptul de a alege poate fi exprimat și prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanță, potrivit legii electorale”, a fost respins, înregistrându-se 5 voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” și o abținere.

În prezent, în Constituție se menționează: „Camera Deputaților și Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, potrivit legii electorale”.

Autor

Citește și