Dezvăluiri din procesul pierdut de Klaus IOHANNIS privind casa retrocedată: „Ne-am trezit chemați în judecată pentru anularea contractului de vânzare”

Publicat: 27 09. 2024, 11:59
Actualizat: 27 09. 2024, 12:01
SURSA: OVIDIU MATIU / MEDIAFAX FOTO

Adrian Antonescu, unul dintre cei implicați în procesul care a vizat retrocedarea unei case ce aparține președintelui Klaus Iohannis, a oferit declarații exclusive în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN. Acesta susține că, deși locuința a fost cumpărată de mama sa, în anul 1999, familia sa a fost dată în judecată de actualul președinte și soția acestuia pentru anularea contractului de vânzare-cumpărare.

„În 1997, mama mea a achiziționat apartamentul de la Societatea Urbană, conform Legii nr. 112, și a devenit proprietara de drept. Totul era legal și înregistrat în cartea funciară. Însă, în 1999, am fost acționați în instanță de Klaus și Carmen Iohannis, alături de alte persoane, pentru a anula acest contract”, a declarat Antonescu.

Potrivit acestuia, procesul s-a încheiat în 2002, când contractele de vânzare-cumpărare au fost anulate definitiv. Antonescu a infirmat zvonurile conform cărora familia sa ar fi fost evacuată din locuință, afirmând că au continuat să locuiască în apartament fără a mai plăti chirie, deoarece nu exista cineva căruia să i se achite suma respectivă.

S-au făcut mai multe greșeli prin care s-a spus că noi am fi fost scoși din casă. Nu, acest lucru nu este adevărat. Noi am locuit în permanență în acest apartament. N-am mai plătit chirie pentru că nu mai aveam către cine să plătim această chirie, nu ni s-a pretins chirie de către foștii proprietari tabulari ai acestei locuințe, a declarat Adrian Antonescu la Antena 3.

Sursa citată a relatat că, în anii 2000, mama sa a fost parte într-o plângere penală depusă la Parchetul din Alba, legată de eliberarea unor adeverințe false. Cu toate acestea, ea nu a fost niciodată audiată de procurori în legătură cu acel caz.

Din câte îmi aduc eu aminte, și mama mea a semnat acea plângere penală. Acea plângere penală a fost semnată de mai multe persoane, respectiv de unii chiriași din Bălcescu și de chiriași de pe Magheru.

Întrebat dacă a avut vreodată ocazia să-l confrunte pe președintele Klaus Iohannis cu privire la modul în care a obținut locuința, Antonescu a declarat: „Nu, niciodată. Domnul Iohannis nu este o persoană deschisă la dialog”.

Iohannis riscă executarea silită dacă nu returnează cei 300.000 euro

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri, în mod definitiv, că președintele Klaus Iohannis trebuie să returneze aproximativ 300.000 de euro, sumă obținută din chirii. La valoarea inițială de 260.000 de euro se adaugă penalități și taxe.

ANAF ar putea trece la recuperarea prejudiciilor în dosarul imobilelor din Sibiu ale familiei Iohannis, abia după ce se încheie un alt litigiu aflat în prezent în desfășurare în instanță legat tot de moștenire, potrivit Profit.ro.

Decizia pronunţată miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), referitor la imobilul din Str. Gheorghe Magheru din Sibiu, care a fost deţinut, printre alții, şi de Carmen Iohannis nu ar fi, astfel, suficientă ca ANAF să treacă la recuperarea prejudiciilor, notează Profit.ro.

ICCJ a pronunţat o decizie definitivă într-un litigiu din 2016 privind moştenirea imobilului, iar procesul a fost pierdut defintiv de Rodica Baştea, o prietenă din Miami a soţilor Iohannis.

Statul ar trebui să devină proprietar recunoscut de lege şi în cazul spaţiului comercial din strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, care a avut iniţial aceiaşi proprietari ca şi cel din strada Gheorghe Magheru – ambele fiind naţionalizate în anii 60.

Abia după aceasta, ANAF poate cere soţilor Iohannis returnarea chiriei încasate în perioada 1999 – 2016, în care a deţinut nelegal imobilul.


CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu, despre restituirea sumelor de către președintele Klaus Iohannis în urma deciziei ÎCCJ: Întrebați-l pe domnul Iohannis

Klaus Iohannis va fi EXECUTAT silit în situația în care nu își plătește prejudiciul. După senținta ICCJ, este așteptată încheierea unui alt litigiu

O decizie definitivă, a ICCJ, într-un litigiu privind o moștenire a familiei Iohannis deschide calea pentru recuperarea banilor obținuți din chirii