„Dacă dreapta coagulată înseamnă un joc politic șmecher, fără asumarea unor valori și a unui proiect politic cinstit nu văd care ar fi diferența față de USD. Solidaritatea vine din asumarea clară a unor principii și nu ca să salveze niște politicieni sau partide”, a spus Diaconescu.
Diferența între o viitoare dreaptă unită și USL ar trebui să fie făcută de faptul că „dreapta va trebui să-și asume ferm că nu va abandona niciodată o poziție fermă și hotărâtă în ceea ce privește independența justiției, lupta împotriva corupției și orientarea pro-occidentală”, a mai spus fostul ministru de Externe.
„In lipsa unor principii sănătoase la care să aderăm și în absența adeziunii angajante a fiecăruia dintre actorii de pe zona de dreapta, este inutilă orice construcție”, a susținut Diaconescu, care este membru al PMP, spunând însă și că „dreapta este obligată să valorifice toate resursele pe care le are”.
În acest context, Diaconescu a afirmat că „ar fi aberant și contraproductiv” dacă se va „irosi potențialul electoral al președintelui” Băsescu și „voturile acelora care mai cred în lupta președintelui cu corupția din această țară”.
Fostului consilier prezidențail i s-ar părea „interesant” ca „o serie de politicieni , atunci când se raportează la PMP să se arate oameni de stat și să renunțe la argumente incriminatoare la adresa președintelui Traian Băsescu”, spunând că acest tip de argumente dau „un mesaj similar cu al lui Victor Ponta”.
” În fapt, se tem de asumarea mesajului președintelui pentru statul de drept și în favoarea unei Românii pro-occidentale, așa cum au facut, cu mult patos, în urma cu puțin timp”, remarcă Diaconescu.
Delegațiile PNL și PDL au miercuri, la Parlament, o primă discuție despre o posibilă asociere într-o viitoare structură politică de dreapta.
Președintele PDL Vasile Blaga declarase, marți, că nu au existat tatonări și cu PMP, în privința cooptării și acestui partid în acestă schemă de centru-dreapta. „Eu văd că în PMP sunt cu mitralierele pe masă”, a comentat Blaga.
Blaga a spus că deocamdată discuțiile sunt între principalele forțe de dreapta, PDL și PNL, și dacă aceste partide se vor înțelege, vor veni și celelalte la discuții.
Întrebat despre ce implicare ar avea Traian Băsescu, Blaga spunea: „Discută PDL cu PNL, după care alte partide care doresc să se alăture, discutăm cu ele. Nu știu ca Traian Băsescu să facă parte dintr-un partid. Este susținătorul unui partid”.
Președintele interimar al PMP, Eugen Tomac, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a decis să convoace Colegiul Național al PMP pentru vineri, urmând să propună organizarea Congresului partidului pe 7 iunie, la București. El a spus că la congres se va alege conducerea partidului și că nu a luat încă decizia dacă va candida la președinția partidului.
Indira Crasnea, [email protected]