Prima pagină » Știri politice » Diaconescu: MCV deranjează și probabil nu va mai fi băgat în seamă de actuala putere

Diaconescu: MCV deranjează și probabil nu va mai fi băgat în seamă de actuala putere

Diaconescu: MCV deranjează și probabil nu va mai fi băgat în seamă de actuala putere
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul Justiției deranjează "mulți vectori politici" și "probabil treptat-treptat nu va mai fi băgat în seamă" de actuala putere care deține o majoritate parlamentară de 70%.

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul Justiției deranjează „mulți vectori politici” și „probabil treptat-treptat nu va mai fi băgat în seamă” de actuala putere care deține o majoritate parlamentară de 70%.

„Observ că acest Mecanism deranjează mulți vectori politici în țara noastră. Probabil că treptat-treptat nu va mai fi băgat în seamă, deoarece de la înălțimea unei majorități de 70% și după ce ai huiduit cu 50 de mii de oameni liderii europeni aflați la București, este greu de crezut că un Mecanism generat de Comisia Europeană poate avea o foarte mare semnificație”, a afirmat Diaconescu luni, la RFI.

El a arătat însă că MCV „contează, având în vedere rezonanța politică și decizională pe care o poate avea în unele state membre în legătură cu România”.

De asemenea, consilierul prezidențial a apreciat că următorul raport MCV de la sfârșitul acestei luni „va fi într-adevăr preocupant” și va avea „o semnificație politică”.

„Dacă mă întrebați pe mine, personal, ce rezonanță poate să aibă această evaluare, vă pot spune că va fi într-adevăr preocupant. Este un raport care vine suplimentar, chiar și față de Bulgaria, în relația cu Comisia Europeană. Va avea o semnificație politică, vor fi elemente de natură politică legate în special de Parlament și mai puțin cele de funcționare a sistemului judiciar, paradoxal, dar asta este!”, a spus Diaconescu.

Diaconescu a amintit că în perioada când el a deținut „o funcție instituțională”, iar încrederea partenerilor UE privind țara noastră era în creștere, „căpătase contur” o transferare către sistemul judiciar din România a monitorizării pe MCV, însă în urma evenimentelor din vara anului trecut „toată această construcție a căzut”.

Președintele Traian Băsescu a declarat vineri, la ședința plenului CSM, că raportul MCV pe care Comisia Europeană îl va prezenta la sfârșitul lunii ianuarie va sancționa Parlamentul pentru situațiile în care a fost „abuziv” privind permiterea cercetării penale a unor parlamentari.

„Părerea mea este că raportul MCV de la sfârșitul lui ianuarie va sancționa Parlamentul pentru asta. Pentru că aici pare a fi vulnerabilitatea noastră, în înțelegerea funcționării justiției și pentru oamenii politici”, a afirmat președintele Băsescu.

În 17 decembrie 2012, la consultările cu partidele de la Palatul Cotroceni, președintele Traian Băsescu a anunțat că în 11 ianuarie 2013 va veni o nouă misiune de experți a Comisiei Europene în vederea finalizării raportului pe MCV, el arătând că până atunci trebuie rezolvate „restanțele parlamentare”.

Șeful statului a subliniat că aceste restanțe trebuie să fie „o prioritate zero” a noului Parlament deoarece raportul MCV este important pentru aderarea la spațiul Schengen, pentru a nu da ocazia la Consiliul JAI din martie unor țări UE să ceară o nouă amânare a deciziei de aderare a României și Bulgariei.

Citește și