Diaconu, despre dosarul privind conflictul de interese: Dacă cineva mă poate ataca pentru conflictul de interese, singura este Diana Lupescu
Senatorul PNL Mircea Diaconu, nominalizat pentru funcția de ministru al Culturii, a declarat, miercuri, despre dosarul privind conflictul de interese, că singura care îl poate ataca este soția sa, Diana Lupescu, pentru că i-a tăiat salariul cu 3 milioane de lei vechi, prin promovarea în funcție.
Mircea Diaconu a spus, în privința dosarului penal privind conflictul de interese, că „este în discuție”, fiind încă în faza de urmărire penală, și nu în instanță.
„Nici nu s-a pus problema. ANI scrie tot felul de hârtii despre mine, sunt onorat că îmi dau atâta atenție. Ceea ce a scris ANI acolo a ajuns pe mâna unor procurori care anchetează, calculează și cer hârtii să vadă dacă este așa sau nu”, a spus el.
Diaconu a precizat că ANI face astfel de hârtii pe prezumții, iar „acei prorcurori au tăiat din start și au lăsat un conflict de interese, despre care au râs și dânșii”.
Mircea Diaconu a spus că a făcut o listă de promovare pe post în Teatrul Nottara, cu mai multe persoane care îndeplineau aceste condiții, actori, actrițe, printre care și Diana Lupescu, care „întâmplător și accidental” este soția sa și care a fost promovată, fiind actor, pe funcția de regizor artistic al teatrului.
Diaconu a mai arătat că, în urma promovării, soției sale „i-a scăzut salariul cu 3 milioane de lei vechi pe lună”.
„Asta din interesul teatrului. Ea a pierdut bani pentru ca teatrul să câștige mai mulți bani angajând-o pentru piesele sale. Dacă cineva mă poate ataca pentru conflictul de interese, singura este Diana Lupescu și nimeni altcineva, pentru că i-a scăzut salariul. Probabil că mă voi îndrepta împotriva unor oameni de la ANI, să îi rog frumos să îi dea înapoi Dianei Lupescu cele 3 milioane”, a mai declarat Diaconu.
„Dosarul nu este în instanță, probabil că în câteva zile va fi o rezoluție finală”, a mai declarat Diaconu despre dosarul privind conflictul de interese.
În privința acuzațiilor privind incompatibilitatea între funcția de senator și cea de director al Teatrului Nottara, Mircea Diaconu a citat din „singura decizie judecătorească dată de Curtea de Apel” în cazul incompatibilității sale, în care se arată: „Senatorul a fost de bună credință. Prin urmare, petentul a cumulat cele două funcții cu permisiunea Senatului. Chiar dacă situația de incompatibilitate ar exista, Curtea apreciază că aceasta a fost generată de culpa și de eroarea de drept a Senatului, angajator al petentului. Senatul a determinat petentul să accepte cumulul de funcții, deci este culpa unui terț, pentru care petentul nu poate fi declarat responsabil”.
„Sunt și de bună credință și nici nu sunt responsabil. Sunt iresponsabil, ca o mică glumă”, a precizat Diaconu.
El a anunțat că, între timp, imwdiat după această hotărâre, și-a dat demisia de la Teatrul Nottara, pentru că începuse un mandat la teatru de 3 ani, exact când a devenit senator.
Diaconu a mai spus că a făcut un recurs la această decizie pe care procedural îl va opri pe 18 mai, când este termenul de judecată. „O să îmi retrag recursul pentru că această decizie este excepțională și sunt de acord cu ea”, a spus ministrul nominalizat la Cultură.
Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul ICCJ au declanșat, în ianuarie, urmărirea penală față de Mircea Diaconu, pentru conflict de interese, dosarul fiind în fază de finalizare, potrivit unui răspuns comunicat MEDIAFAX de către Biroul de presă al Ministerului Public.
Mircea Diaconu este acuzat de conflict de interese, în urma unei sesizări înaintate Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție de către Agenția Națională de Integritate (ANI), se arată în răspunsul comunicat miercuri de Biroul de presă al Ministerului Public, la solicitarea agenției MEDIAFAX.
Ministerul Public arată, în răspunsul transmis la solicitarea formulată marți de agenția MEDIAFAX, că dosarul privind sesizarea ANI în cazul lui Mircea Diaconu este în instrumentarea procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică.
„Aceștia au dispus în cursul lunii ianuarie 2012 începerea urmăririi penale față de numitul Diaconu Mircea sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conflict de interese în cauza constituită ca urmare a sesizării depuse de Agenția Națională de Integritate”, a precizat Ministerul Public în răspunsul transmis MEDIAFAX.
Mircea Diaconu a fost propus ministru al Culturii de premierul desemnat Victor Ponta.
Senatorul liberal Mircea Diaconu a fost, în 10 ianuarie, la Parchetul instanței supreme, însă a evitat să dezvăluie motivul prezenței sale acolo.
Diaconu spunea atunci că în cazul sesizării Agenției Naționale Anticorupție privind cercetarea lui pentru abuz în serviciu și conflict de interese, în opinia sa chiar ar exista o problemă, arătând că a micșorat veniturile soției sale „destul de mult”.
În octombrie 2011, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul instanței supreme să-l cerceteze pentru abuz în serviciu și conflict de interese pe Mircea Diaconu, senator și director la Teatrul „C.I.Nottara”, pentru că ar fi favorizat numirea soției sale în funcția de regizor la teatru.
Potrivit ANI, în 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, soția lui Mircea Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului „C.I. Nottara”, a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, în data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. Maria Diana Diaconu a fost, în perioada 19 noiembrie 2001 – 15 august2007, actor în cadrul Teatrului „C.I. Nottara”.
Cererea sa a fost aprobată de către directorul Teatrului „C.I. Nottara”, Mircea Diaconu, deși nu îndeplinea condițiile înscrise în fișa postului de regizor artistic, de minim un an experiență în domeniul regiei, Diana Diaconu având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Secția „Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)”.
În cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost președinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soției sale calificativul maxim. În 15 august 2007, Maria Diana Diaconu a fost promovată în funcția de regizor artistic.
Beneficiul patrimonial, constând în veniturile salariale obținut în perioada 2007 – 2010 de către Maria Diana Diaconu a fost de 83.684 de lei.
Pe de altă parte, Mircea Diaconu se află într-un litigiu cu ANI, care a constatat incompatibilitatea între calitatea sa de senator și cea de director al Teatrului Nottara din București, funcție la care a renunțat.
Litigiul cu ANI a pornit după ce, în 27 ianuarie 2011, inspectorii de integritate au constatat că senatorul PNL Mircea Diaconu este în incompatibilitate din 2008, el fiind atât parlamentar, cât și director-manager al Teatrului Nottara.
Diaconu a contestat în instanță actul de constatare al ANI, însă a pierdut faza de fond a procesului. În 16 septembrie 2011, Curtea de Apel a respins contestația actorului.
Câteva luni mai târziu, Diaconu a anunțat că-și dă demisia din funcția de la Nottara.
„(Demisia mea, n.r.) Are într-un fel legătură cu decizia ANI, pentru că există deja și o hotărâre judecătorească, de Curte de Apel, deci intermediară, prima care a apărut, care constată incompatibilitatea celor două funcții, dar mă consideră de bună credință și nu poate nimeni să se îndrepte spre mine cu nicio sancțiune de niciun fel. Dacă e vreo eroare, aceea e la Senat, și nu la mine”, a declarat Mircea Diaconu în decembrie anul trecut, invocând o adresă prin care Senatul i-ar fi confirmat, la preluarea mandatului său de parlamentar, că nu ar fi în incompatibilitate.
Președintele ANI, Horia Georgescu, a declarat, marți noapte, agenției MEDIAFAX că Diaconu se află încă în proces cu ANI pe tema incompatibilității acestuia, următorul termen al procesului urmând să aibă loc la instanța supremă în această lună.