Din neatenție, PSD era să-i facă o surpriză neplăcută lui Victor Ponta. Ce s-a întâmplat în Comisia juridică
Vicepreședintele Comisie Juridice din Camera Deputaților, Ciprian Nica (PSD), renunță pentru câteva minute la conducerea ședinței. În locul său este lăsat, Theodor Nicolescu de la PNL.
Acesta supune la vot Ordonanța de Urgență dată de guvern la finalul anului trecut, care îi permite premierului Victor Ponta să renunțe la titlul de doctor. Profitând de neatenția celor de la PSD și de faptul că mai mulți deputați lipseau din sală, OUG primește aviz negativ.
Pesediștii își dau seama după câteva minute de gafa pe care erau să o facă și preiau din nou conducerea ședinței prin Ciprian Nica. Acesta repune la vot avizul pentru Ordonanța de Urgență. De data aceasta, Ordonanța de Urgență primește aviz favorabil.
„Acea ordonanță celebră cu plagiatul domnului Ponta, initial chiar eu prezidam ședința, am avut un aviz negativ. PSD când a înțeles ce se întâmplă a revenit și au supus din nou la vot și s-a dat un aviz nefavorabil. Din păcate pentru sistemul legislativ acea ordonanță este oricum neconstituțională și în momentul în care va fi adoptată, dacă va fi adoptată, vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la problemele de neconstituționalitate.Am supus la vot aviz negativ, în sensul că din punctul de vedere al Comisiei Juridice, acea ordonanță este neconstituțională, neputând fi adoptată printr-o lege. Când PSD a reluat conducerea ședinței au supus din nou la vot. Vorbim de ordonanța care permite domnului Ponta să renunțe la plagiat”, a declarat la finalul ședinței deputatul PNL, Theodor Nicolescu.
Ordonanța prin care Victor Ponta poate să renunțe fără niciun fel de consecință la titlul de doctor, obținut cu o teză dovedită plagiat de două comisii universitare și albită de una politică, este denunțată de mediul academic din România.
„Este o hoție ordinară, este o mascaradă, o porcărie făcută de Ponta ca să se salveze și trebuie denunțată. (…) Ceea ce mie mi se pare un lucru foarte grav este faptul că prin ordonanță de urgență se legiferează în favoarea unui singur om, și acela prim ministru”, susține profesorul universitar Andrei Cornea, care consideră că – prin adoptarea unei astfel de măsuri – România arată că nu este de fapt stat de drept.
„Mâine, poimâine ne trezim cu ordonanță de urgență prin care să renunți la certificatul de naștere, cum îmi zicea cineva zilele trecute”, afirmă universitarul Radu Gologan. După adoptarea ordonanței, mai mulți profesori universitari din România și din străinătate au semnat o petiție online în care cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în privința actului normativ.