Din Portul Constanța, șeful Pentagonului a mulțumit României pentru MARELE SACRIFICIU făcut alături de SUA: „Președintele Obama vă apreciază”

Publicat: 05 06. 2014, 15:43
Actualizat: 29 07. 2014, 19:12

Statele Unite apreciază eforturile depuse de România pentru a asigura stabilitatea în regiunea Mării Negre și în teatrele de operațiuni cu prezență Aliată. Acesta a fost principalul mesaj pe care Chuck Hagel, secretarul american al Apărării, l-a transmis țării noastre, din Portul Constanța. Așteptat de omologul român, Mircea Dușa, cu o umbrelă care să-l ferească de ploaia de la malul mării, șeful Pentagonului, primul care vizitează România de la aderarea la NATO, în 2004, a vorbit despre prietenia României față de americani, o legătură care, ne-a dat asigurări membrul Administrației Obama, este apreciată de preșdintele SUA.

„Statele Unite apreciază contribuția României la securitatea în această regiune”, a spus Hagel, amintind de contribuțiile românești în Irak și Afganistan.

Trimisul Administrației Obama în România a adus în discuție și miliardul de dolari anunțat de preșdintele SUA marți în Polonia pentru sporirea securității Europei Centrale și de Est, în contextul crizei din Ucraina.

TEXTUL DISCURSULUI SUSȚINUT DE CHUCK HAGEL ÎN ROMÂNIA

Potrivit Mediafax, șeful Pentagonului a mai spus că apreciază ospitalitatea poporului român oferită militarilor americani aflați în România, la Baza Kogălniceanu. „Este important și pentru ei și pentru noi, ca țară”, a arătat oficialul american.

 

 

Chuck Hagel și Mircea Dușa au vizitat vasul american USS de la Vella Gulf, acostat în Portul Constanța.

„Sunt bucuros să mă aflu aici și mă apreciez declarațiile dvs de susținere NATO. Vreau să felicit România pentru intrarea ei acum 10 ani în NATO. Țara dumneavoastră a demonstrat că este un partener de mare încredere. Sunt foarte mândru că am făcut parte din Senatul SUA atunci când am sprijinit intrarea României în NATO. Președintele Barack Obama vă apreciază”, a declarat Chuck Hagel.

„Am avut întâlniri pentru a stabili chestiuni de interes comun pentru țările noastre, de parteneriat strategic. Am vrut să clarificăm faptul că SUA apreciază efortul României de a asigura stabilitatea în zona Mării Negre și în teatrele de război. Prezența navelor americane în Marea Neagră este o demonstrație. SUA sunt recunoscătoare pentru ajutorul oferit în Afganistan și recunosc sacrificiul pe care soldații români și familiile acestora îl fac”, a continuat oaspetele american, care a lăudat importanța bazei americane de la Mihail Kogălniceanu.

Foto: Mediafax Foto/Octav Ganea

Totodată, Hagel a dat asigurări că lucrările pentru scutul antirachetă de la Deveselu sunt în grafic.

La rândul lui, Mircea Dușa, ministrul român al Apărării, a lăudat prezența omologului american în România, la două săptămâni de la vizita vicepreședintelui american Joe Biden, la București. „Salutăm prezența navelor militare americane în Marea Neagră. Salut mesajul extrem de important transmis de președintele american Barack Obama, acela că România și celelalte state membre NATO din Europa de Est nu sunt singure”, a spus Dușa.

Hagel și Dușa au avut discuții la bordul navei de protocol a Statului Major al Forțelor Navale „Mureșul”. Potrivit programului oficial, Chuck Hagel va avea, joi, o întrevedere și cu premierul Victor Ponta, confirmată de către șeful Executivului, care însă a evitat să dea detalii despre întâlnire, spunând doar că mesajul Guvernului transmis către oficialul american va fi că România își îndeplinește îndatoririle, fiind un aliat serios și important al SUA și un factor de stabilitate în regiune, scrie Mediafax.

Obama, din Polonia: „România nu va fi niciodată singură”

„Polonia nu va fi niciodată singură. Estonia nu va fi niciodată singură. Letonia nu va fi niciodată singură. Lituania nu va fi niciodată singură. România nu va fi niciodată singură”. Acestea sunt vorbele care au răsunat, miercuri, în limba engleză, în centrul Varșoviei. Într-unul din cele mai puternice discursuri de politică externă din președinția sa, Barack Obama, care efectuează un turneu diplomatic european în plină criză ucraineană, a făcut tot posibilul pentru a liniști a liații NATO din Europa Centrală și de Est, precum și pe cei care îl condamnă acasă că este prea moale cu Vladimir Putin: angajamentul american în securitatea Europei de Est este „sacrosanct”.

Foto: Mediafax Foto/Octav Ganea

Președintele SUA a reluat, astfel, un cuvânt pe care românii l-au auzit recent la București, în același context, din partea vicepreședintelui Joe Biden.

Discursul acesta a fost întărit, marți, și de un gest mai pragmatic decât avertismentele venite pe canale diplomatice. Ajuns în Polonia pentru a doua oară în calitate de președinte al Statelor Unite, Barack Obama a anunțat că va cere Congresului aprobarea unui program militar de un miliard de dolari (aprox. 730 milioane de euro) pentru Europa de Est. Pentru a avea un termen de comparație, bugetul României pentru Apărare în 2014 este de aproximativ 1,54 de miliarde de euro. Potrivit unei declarații recente a ministrului Mircea Dușa, în contextul rectificării bugetare, România a ajuns la 1,51% din PIB cu cheltuielile pentru apărare și s-a angajat ca, până în 2016, să atingă ținta cerută de NATO, de 2%.

Un miliard de liniștit Europa

Concret, „European Reassurance Fund” presupune rotirea unui număr mai mare de militari americani în Polonia și, conform informațiilor disponibile la acest moment, și în alte state din regiune. De asemenea, programul ar include suplimentarea patrulelor aeriene deasupra statelor baltice, precum și a exercițiilor navale din Marea Neagră. Banii nu ajung, deci, la statele europene vizate de Administrația Obama, ci acoperă costurile de suplimentare a prezenței militare în regiune, în contextul tensiunilor cu Rusia.

Fondurile provin din Overseas Contingency Fund, sub-bugetul american pentru Apărare care a asigurat finanțarea operațiunilor militare din Irak și Afganistan.

Practic, miliardul anunțat de Obama va fi luat din banii pentru Afganistan, în contextul retragerii prognozate pentru finele lui 2014. Suma nu este o „gaură” foarte mare, dacă luăm în calcul că, în 2014, acest fond este de 85 de miliarde de dolari, iar în 2015 ar urma să fie de circa 79 de miliarde (SURSA, AICI). De asemenea, bugetul Pentagonului pentru 2014 este de peste 500 de miliarde de dolari.

Chiar și în condițiile retragerii din Afganistan – care continuă să fie un subiect foarte complicat, pentru că încă nu a fost semnat cadrul legal pentru prezența post-2014 în Afganistan, partea afgană tergiversând de un an de zile acest acord-, costul acestui teatru de operații pentru americani este evaluat la 20 de miliarde de dolari în 2015.

Mai mult, miliardul pentru a asigura Europa de Est de angajamentul SUA pentru securitatea regiunii reprezintă 0,025% din costul războaielor din Irak și Afganistan, evaluat recent de un profesor de la Harvard la cel puțin 4.000 – dacă nu 6.000 – de miliarde de dolari, cele mai scumpe războaie din istorie.

Deși orice subiect legat de cheltuieli și bugete se transformă imediat într-un război între Administrația americană și Congres, ne putem aștepta ca această chestiune să nu creeze controverse, existând motive – fie ele și diferite – suficiente pentru care conrgesmenii, atât cei democrați, cât și cei republicani – să aprobe proiectul lui Obama.

Citiți, într-o analiză gândul, care este adevărata valoare a miliardului de liniștit Europa