Dinel Staicu și Carmen Ioana Popescu, arestați pentru că i-au dat mită judecătoarei Cîrstoiu

Dinel Staicu și Carmen Ioana Popescu, arestați pentru că i-au dat mită judecătoarei Cîrstoiu
Publicat: 14/08/2013, 14:16
Actualizat: 01/02/2019, 08:01

Curtea de Apel București a decis, miercuri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Dinel Staicu și a Ioanei Carmen Popescu, fiind acuzați că i-ar fi dat mită judecătoarei Veronica Cîrstoiu, cercetată în același dosar.

Omul de afaceri Dinel Staicu și Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost reținuți marți seară, fiind acuzați de dare de mită și, respectiv, complicitate la această infracțiune, în dosarul în care au fost arestați judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel București, și fiul acesteia, Florin Cergan.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au cerut miercuri Curții de Apel București arestarea preventivă a celor doi.

Instanța a admis cererea procurorilor și a dispus emiterea mandatelor de arestare pentru Dinel Staicu și Ioana Carmen Popescu, decizia putând fi contestată la instanța supremă.

Ioana Carmen Popescu a declarat recurs în sala de judecată, însă Dinel Staicu a spus că nu va contesta decizia de arestare preventivă. Recursul se va judeca la instanța supremă.

Propunerea de arestare preventivă a lui Dinel Staicu și a Ioanei Carmen Popescu a fost luată în discuție de instanța Curții de Apel București în cameră de consiliu, la ședința secretă participând doar cei doi, avocații și procurorul.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Dinel Staicu a recunoscut în fața instanței toate faptele de corupție pe care le-a făcut de-a lungul timpului, inclusiv cele pentru care s-a cerut, miercuri, arestarea sa în cazul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, și a cerut să fie arestat.

Dinel Staicu nu a fost lăsat să intre în detalii privind cazurile mai vechi pe care le-a relatat, instanța cerându-i să prezinte informații amănunțite doar despre acuzațiile petnru care s-a cerut arestarea lui, au precizat sursele citate.

Dinel Staicu i-a cerut în mod expres judecătorului Florică Duță să fie arestat preventiv pentru faptele pe care le-a comis. Judecătorul nu a părut impresionat și că i-a replicat că autodenunțul și recunoașterea faptelor nu sunt o premieră în cariera sa de 33 de ani de magistratură, potrivit surselor citate.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, marți, că în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel București, s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru complicitate la dare de mită, și față de fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, Costinel Dinișoară și Ionuț-Cătălin Butaru-Nistor.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada august 2011 – februarie 2012, Dinel Staicu, atât în mod direct, cât și cu ajutorul fratelui său și al Ioanei Carmen Popescu, a promis suma de 1,5 milioane de euro, iar ulterior, prin medierea acelorași persoane, precum și a lui Costinel Dinișoară și Ionuț-Cătălin Butaru-Nistor, a dat 1,2 milioane de euro judecătoarei Veronica Cîrstoiu.

„Promisiunea și darea acestor foloase s-a realizat pentru ca inculpata Cîrstoiu Veronica, în calitate de judecător la Curtea de Apel București – Secția I penală și membru al completului care a fost învestit să soluționeze dosarul având ca obiect contestația în anulare formulată de Staicu (fost Nuțu) Dinel, să pronunțe o hotărâre favorabilă acestuia”, a precizat DNA.

Dinel Staicu declara, înainte să fie reținut, că în cursul zilei de luni a primit o scrisoare de la fratele său, Marian Staicu, în care acesta a recunoscut integral faptele de corupție prezentate de procurori în dosarul în care Veronica Cîrstoiu este acuzată de luare de mită și complicitate la trafic de influență.

Dinel Staicu a mai spus că fratele lui este cel care s-a ocupat de tot ce înseamnă trafic de influență și dare de mită la Tribunalul București, Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casație și Justiție.

El a precizat însă că, în opinia lui, avocatele Adriana Dascălu și Ileana Alina Răducan l-au înșelat pe fratele său și i-au de la 100.000 de euro până la 1,5 milioane de euro.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel București, și fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestați preventiv, în 9 august, de Curtea de Apel București, în dosarul în care sunt acuzați de complicitate la trafic de influență și luare de mită pentru soluții favorabile în dosare. Cei doi au contestat decizia la instanța supremă, care va decide miercuri dacă aceștia rămân în arest sau vor fi cercetați în libertate.

În motivarea deciziei de arestare preventivă, instanța a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).

Procurorii DNA au stabilit că, în perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, sumă redusă ulterior la două milioane de euro și apoi la 1,5 milioane de euro, spunând că are influență asupra celor trei magistrați din completul de la Curtea de Apel București care judeca atunci contestația în anulare formulată de Staicu în dosarul fraudării BIR. Din completul care a judecat contestația în anulare au făcut parte Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu.

Astfel, în urma înțelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascălu a primit, în luna ianuarie 2012, o primă tranșă de 1,2 milioane de euro și a stabilit ca diferența de 300.000 de euro să îi fie dată după ce instanța pronunța admiterea contestației în anulare, au notat judecătorii în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu și a fiului acesteia, Florin Cergan.

Deși în 22 februarie 2012, completul de judecată format din Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare, Dinel Staicu nu i-a mai dat avocatei Adriana Dascălu diferența de 300.000 de euro.

Procurorii DNA au mai stabilit că, la începutul lunii iulie 2013, Adriana Dascălu ar fi cerut de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei Ileana Alina Răducan, denunțătoare în cauză, o sumă de bani, care nu a fost particularizată în privința cuantumului, pentru a interveni la judecători de la instanța supremă să dispună, în recurs, eliberarea provizorie sub control judiciar a fratelui lui Dinel Staicu, Marian.

Fratele lui Dinel Staicu, fusese arestat preventiv în 28 martie 2013, fiind acuzat că le-a dat mită 80.000 de euro judecătoarelor Viorica Dinu și Antonela Costache, de la Tribunalul București, care au spus că pot interveni la colegi judecători, pentru a-i determina să pronunțe o soluție de punere în libertate a lui Dinel Staicu. Cei 80.000 de euro ar fi fost dați cu ajutorul avocatei lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducan, arestată și ea în dosarul judecătoarelor Dinu și Costache.

Ulterior, Adriana Dascălu i-ar fi spus lui Dinel Staicu că a dat din banii personali 10.000 de euro, „lăsând să se creadă că are influență, prin medierea magistratului D.S., asupra judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală, care intrau în compunerea completului învestit să judece recursul, se mai arată în motivarea deciziei de arestare a Veronicăi Cîrstoiu și a lui Florin Cergan.

Procurorii au mai arătat că, în 2 iulie, Adriana Dascălu îi spunea Alinei Răducan că „dacă P.C.I. (Carmen Ioana Popescu, judecată alături de Dinel Staicu în dosarul fraudării Transgaz Mediaș, n.r.) și-ar fi onorat datoria de remitere a sumei de 300.000 euro, ea ar fi avut în continuare ușile deschise la judecătorii pe lângă care intervenise pentru anularea pedepsei de 7 ani închisoare”.

„În aceleași împrejurări, învinuita a promis că, în situația în care i se va achita «datoria» de 300.000 euro va putea să obțină soluții favorabile în dosarul penal nr. 388/P/2012 al Direcției Naționale Anticorupție (în care au fost puși sub acuzare inculpații S.M., zis «M.» și R.I.A. pentru infracțiuni de corupție), precum și în dosarul nr. …. al Judecătoriei Sectorului 2 București (în care sunt trimiși în judecată inculpații S.D. și P.C.I. pentru fraudarea S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A”, a mai arătat instanța în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu.

Adriana Dascălu i-a mai spus Alinei Răducan că, din cauza anulării pedepsei lui Dinel Staicu de șapte ani de închisoare, doi judecători din completul care a pronunțat soluția se pensionează, reproșând că, în acest fel, și-a pierdut „relațiile”. În acest context, Adriana Dascălu „a susținut că este important să primească măcar jumătate din datoria de 300.000 euro, pentru reluarea discuțiilor cu judecătorii pe lângă care intenționa să intervină și în viitor, în vederea soluționării favorabile a dosarului nr. 388/P/2012”, a mai arătat instanța.

Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR, instanța reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei.

Omul de afaceri, care își schimbase numele în Dinel Nuțu, a fost atunci de negăsit, astfel că instanța de executare a pedepsei l-a dat în urmărire națională pe vechiul nume. Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal la 1 aprilie 2011, când omul de afaceri și-a ridicat noua carte de identitate, însă autoritățile au fost informate de această schimbare în 6 aprilie 2011, după ce, la cererea jurnaliștilor, au fost solicitate informații de la Centrul Național de Administrare a Bazelor de Date.

Astfel, în 7 aprilie 2011, Dinel Nuțu a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare. Dinel Nuțu a fost prins în 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus în țară și încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Acesta a atacat decizia din 4 aprilie 2011 cu o contestație în anulare. În 22 februarie 2012, un complet din care făceau parte judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu, de la Curtea de Apel București, a decis încetarea procesului penal pornit împotriva lui Dinel Nuțu, anularea mandatului de executare a pedepsei emis pe numele acestuia și a dispus punerea de îndată în libertate a condamnatului, întrucât există autoritate de lucru judecat, în sensul că o altă instanță s-a pronunțat pe acuzațiile aduse acestuia.

Judecătoarele din completul Curții de Apel București care a anulat sentința lui Dinel Staicu și-au motivat decizia prin aceea că în cazul acestuia a existat o dublare a procedurilor judiciare, totul începând de la înregistrarea a două sesizări cu același obiect la Inspectoratul General al Poliției Române-București și Inspectoratul Poliției Județene (IPJ) Dolj.

Judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu au fost cercetate de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care au decis anularea deciziilor anterioare ale instanțelor prin care Dinel Staicu a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR.

În final, DNA a dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor trei judecătoare, care, în paralel, au fost verificate disciplinar de către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a respins, în 4 decembrie 2012, ca neîntemeiată, acțiunea disciplinară împotriva judecătoarelor Liliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu și Dumitrița Piciarcă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
Liceul în care un singur elev a luat examenul de Bacalaureat 2024
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ce avere are Serghei Mizil: Fiul fostului demnitar a dezvăluit adevărul despre proveniența banilor săi...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Alianţa lui Viktor Orban şi-a ales preşedintele pentru noul grup din Parlamentul European. Cine preia...
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
S-a dat interzis pentru cei cu telefoane mobile. Toți românii trebuie să înțeleagă
Fără BAC la facultate. Lista universităților
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Cum învingeau oamenii căldura înainte de aerul condiționat? Foloseau ventilatoare de mână, mergeau la film...
×