Dinu Zamfirescu, numit de Ponta la șefia IICCMER în locul lui Tismăneanu

Publicat: 24 05. 2012, 15:34
Actualizat: 24 05. 2012, 15:34

Președintele PNL, Crin Antonescu, a anunțat, joi, că premierul Victor Ponta l-a numit pe seniorul liberal Dinu Zamfirescu la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

„Primul-ministru, Victor Ponta, a avut amabilitatea de a-mi aduce la cunoștință că l-a numit pe Dinu Zamfirescu în calitate de președinte de onoare al Institutului pentru cercetarea comunismului și memoria exilului”, a spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu a declarat că este vorba despre o numire „absolut firească” și o reparație.

Antonescu a mai spus că Dinu Zamfirescu este un foarte vechi membru al Partidului Național Liberal, a fost exilat politic și o figură de marcă a exilului militant românesc și a fost primul președinte al acestui institut, la înființarea lui, în 2003.

„Credem că este o numire cât se poate de inspirată și îi urăm succes domnului Dinu Zamfirescu și în această calitate”, a mai declarat Crin Antonescu.

Liderul liberal a făcut declarațiile în acest sens la Vila Florica, în comuna Ștefănești, Argeș, unde a fost organizate evenimente cu ocazia Zilei Partidului Național Liberal.

Premierul Victor Ponta l-a eliberat, miercuri, pe Vladimir Tismăneanu din funcția de președinte al Consiliului Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, hotărând totodată și retragerea lui Ioan Stanomir din postul de președinte executiv al Institutului. În postul de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a fost numit istoricul Dan-Andrei Muraru, până în prezent secretar al Centrului de Studii asupra Comunismului și Postcomunismului. Schimbarea a fost efectuată prin decizie semnată miercuri de șeful Guvernului.

Dinu Zamfirescu este președintele Senatului Partidului Național Liberal.

El s-a aflat la conducerea Institutului pentru Memoria Exilului Românesc, de la înființare, în 2003, până în 2010, când s-a decis comasarea cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

În februarie 2010, premierul Emil Boc a dispus eliberarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și a lui Dinu Zamfirescu de la șefia Institutului pentru Memoria Exilului Românesc și a decis ca structura rezultată din comasarea celor două instituții să fie condusă de politologul Ioan Stanomir, ca președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, și de Vladimir Tismăneanu, care a condus Comisia prezidențială de analiză a dictaturii comuniste din România, ca președinte al Consiliului științific al Institutului.