Președintele României Klaus Iohannis și-a prezentat, în plenul Parlamentului European, ideile pentru viitorul Uniunii, care se confruntă, în opinia sa, cu „o erodare a valorilor”.
În discursul susținut în cadrul dezbaterii cu tema „This is Europe”, Iohannis a ridicat mai multe întrebări. Una dintre ele a fost „Ce putem face și ce trebuie să facem ca Uniune?”.
La nivel global, ordinea internaţională bazată pe reguli este contestată repetat. Rusia îşi continuă agresiunea împotriva Ucrainei. În jurul Uniunii, instabilitatea şi insecuritatea au atins niveluri alarmante. Conflictul deschis din Orientul Mijlociu, situaţia din Marea Roşie şi evoluţiile îngrijorătoare din Sahel, toate acestea au un impact sistemic asupra propriei noastre securităţi. Schimbările climatice, dificultăţile economice şi migraţia ilegală continuă să genereze la rândul lor un impact negativ, sporind complexitatea dinamicii globale. Pe lângă toate aceste provocări, asistăm la o criză a valorilor şi, din ce constat, la o criză de încredere a publicului în instituţiile noastre.
Iohannis consideră că procesul de „erodare a valorilor” duce la percepția unora că Europa e în declin.
Ne confruntăm, într-adevăr, cu o erodare a valorilor la nivelul Uniunii Europene, ceea ce alimentează percepția de declin pe care unii o au despre Europa sau, cel puțin, despre rolul de lider și rolul global al Europei. De aceea, trebuie să facem mai mult pentru a promova sentimentul – și certitudinea – că facem parte cu toții din aceeași comunitate de valori, care trebuie protejată de fiecare dintre noi.
Care sunt soluțiile? Președintele Iohannis propune o regândire transformatoare a acțiunilor și consolidarea rezilienței interne.
Ce putem face şi ce trebuie să facem ca Uniune? Provocările actuale ne împing spre o regândire transformatoare a acţiunilor noastre. Ultimii ani au dovedit că acţiunea noastră comună, ca întreg, ca o adevărată Uniune, este esenţială. Unitatea noastră a fost testată în mod repetat şi nu s-a clintit. Mai mult decât atât, aceasta a constituit o surpriză strategică pentru unii şi ne-a adus avantaje tactice. Ar trebui să construim pe această bază. În al doilea rând, dacă ne gândim mai departe, apare o altă întrebare crucială: „Ce putem face mai mult pe plan intern?”. Consolidarea rezilienţei noastre interne este o condiţie fundamentală pentru o Uniune mai puternică şi pentru rolul său geopolitic sporit. Aceasta este poate cea mai complexă discuţie
Iohannis a menționat și generațiile viitoare, pentru care blocul european trebuie să livreze.
Generațiile viitoare privesc spre noi cu speranță și optimism în vremuri volatile din punct de vedere geopolitic și marcate de dificultăți socio-economice. Viitorul Europei depinde de capacitatea Uniunii de a le oferi răspunsuri sincere și de a le livra rezultate concrete în ceea ce privește educația, sănătatea, prosperitatea, securitatea climatică și oportunitățile de angajare.
CITEȘTE ȘI:
Klaus Iohannis nu este împotriva comasării alegerilor / „Patru rânduri de alegeri este foarte mult”