Discuție TELEFONICĂ între premierul Ciolacu și șefa Comisiei Europene, despre nominalizarea comisarilor/ Șansele României la posturi bune

Publicat: 29 07. 2024, 15:10
Actualizat: 29 07. 2024, 15:24

Discuțiile privind nominalizarea comisarilor din partea României sunt tot mai intense, iar în cărți era și șeful statului, Klaus Iohannis, pentru a prinde o poziție bună, însă am aflat că șansele sale sunt minime. Șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen l-a sunat, potrivit surselor noastre, zilele trecute pe premierul Marcel Ciolacu cu privire la propunerile de comisar, însă a fost o discuție informală, întrucât șefa Comisiei Europene a plecat în concediu și ar urma să revină abia după jumătatea lunii august. 

A vorbit la telefon cu șefa Comisiei Europene, însă ea a plecat în concediu. Rămâne ca propunerile să fie făcute după ce revine din concediu și va fi atunci o nouă discuție, potrivit unor surse guvernamentale.

Posturile vizate de România

România vizează un post de comisar cu atribuții în zona economică, însă sunt luate în calcul și alte variante. Printre numele luate în calcul, cu șanse mari sunt: Mihai Tudose, dacă România obține portofoliul pentru economie și Victor Negrescu, dacă ne revine portofoliul pentru extindere. De asemenea, surse din PSD susțin că un post de comisar este vizat și de actualul președinte al Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.

Alegerea candidaților și votul final

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European va verifica declaraţiile de interese financiare şi eventualele conflicte de interese ale candidaţilor la posturile de comisari.

Comisiile de resort vor supune ulterior la vot candidaturile individuale, deşi Parlamentul European poate aproba sau respinge Comisia doar în integralitatea sa.

Votul în parlamentul European asupra întregii comisii ar putea avea loc, conform planului, în luna septembrie. Aceasta ar deschide calea pentru ca a doua comisie von der Leyen să îşi preia mandatul la data de 1 noiembrie, aşa cum este planificat.

 

CITEȘTE ȘI:

DRUM ÎNCHIS pentru Klaus Iohannis la o funcție UE / Surse: „Poate vice la NATO. În rest, NU are nicio șansă”

Marcel CIOLACU, despre cine va fi desemnat comisar european: ”A cerut doamna Ursula și bărbat, și femeie, pentru echilibru”