DISPUTĂ. Gabriela Firea și Marcel Ciolacu, contre pe tema prelungirii stării de alertă. Când vor lua liderii PSD o decizie
Gabriela Firea și Marcel Ciolacu s-ar fi contrat în ședința Biroului Permanent Național al PSD pe tema prelungirii stării de alertă.
În şedinţa BPN, Gabriela Firea a susţinut că PSD nu trebuie să accepte sub nicio formă prelungirea stării de alertă.
În schimb, Marcel Ciolacu a avertizat că partidul ar putea pierde electoral dacă numărul de noi îmbolnăviri va exploda pe timpul relaxării, scrie Adevărul.
Potrivit sursei citate, replica Gabrielei Firea ar fi fost următoarea: „Guvernul Orban decontează, nu PSD”.
PSD a amânat decizia până luni, tot la presiunea Gabrielei Firea
În urma disputei dintre Marcel Ciolacu şi Gabriela Firea, mai mulţi lideri PSD au luat cuvântul şi l-au susţinut pe preşedintele interimar al partidului.
Luni, liderii social-democraţi se vor reuni în CEX pentru a stabili dacă PSD va respinge total hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă sau dacă o va modifica în Parlament, astfel încât să rămână doar câteva restricţii.
Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunţat săptămâna trecută că social-democraţii nu vor vota pentru prelungirea stării de alertă.
„Nu avem de la specialişti nici o dovadă a necesităţii prelungirii stării de alertă. Nu a început nici o testare în masă. Nu e convingător, nu vine cu nici o dovadă ştiinţifică. Starea de alertă de până acum a însemnat achiziţii fără proceduri, angajări pe posturi fără concurs, tunuri financiare care nu pot fi legitimate de PSD printr-un vot. Decizia PSD e de a nu vota prelungirea stării de alertă”, a declarat Lucian Romaşcanu la Digi24.
Klaus Iohannis: „Se impune prelungirea stării de alertă”
Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, 9 iunie, faptul că se impune prelungirea stării de alertă în România.
„Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument, starea de alertă. Gândiți-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent – distanțarea socială, portul măștii în interior, extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari – aceste lucruri, trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare. Evident, Guvernul va dezbate în ședință de Guvern această chestiune. Dar repet, măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt cum în vigoare”, a declarat președintele României după ședința privind măsurile luate în contextul pandemiei de coronavirus.