DNA cere aviz pentru arestarea deputatului Marko Attila

DNA cere aviz pentru arestarea deputatului Marko Attila
Publicat: 21/11/2014, 17:46

Conform unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al României cererea și referatul întocmit de anchetatori, pentru a fi sesizat ministrul Justiției. Acesta din urmă ar urma să ceară președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului, suspectat de abuz în serviciu.

Procurorii anticorupție susțin că, în 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), care era compusă la acea vreme din Attila Marko, Alina Mihaela Bica, Dragoș George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Ionuț Diacomatu și alte persoane, a aprobat un raport de evaluare, încălcând prevederilor legale privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente.

Astfel, conform DNA, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparației vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeței, locului amplasării și datei evaluării.

„Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, de către membrii sus menționați ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare”, arată procurorii anticorupție.

Attila-Gabor Marko este suspectat că, împreună cu ceilalți membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a aprobat, în mod abuziv, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia. Acest lucru adus statului un prejudiciu de 263.327.559 de lei, echivalentul a 62.548.113 euro.

„Din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit o infracțiune de corupție, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul și circumstanțele de comitere a acestora, anturajul și mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale și celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia”, conform DNA.

În același dosar, șefa DIICOT a fost prezetată, vineri, instanței supreme, cu propunerea de arestare preventivă. În fața instanței au ajuns, cu aceeași propunere, și alte persoane reținute în acest dosar, respectiv Lăcrămioara Alexandru și Dragoș Bogdan, fost vicepreședinte al ANAF, care au făcut parte, și ei, din comisia care a acordat despăgubirile, dar și expertul evaluator Emil Nuțiu.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian și un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1 sunt cercetați sub control judiciar, în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

Potrivit unui document obținut de MEDIAFAX, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuțiu.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, și fostul președinte al ANRP Crinuța Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1, și Remus Virgil Baciu, fost vicepreședinte al ANRP.

Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro spre a a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei „au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat”, se arată în documentul obținut de MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vișoiu, Adrian Andrici, acționar la CS Universitatea Craiova, și Gabriel Gheorghe, care au împărțit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Vișoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro și Gheorghe – 4.196.800,2 euro.

Valentin Vișoiu, acționar la societățile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat și în dosarul de corupție al primarului Piteștiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu.

Pe 15 octombrie 2014, Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună