DNA cere pedepsă cu executare pentru Victor Ponta și Dan Șova în dosarul Turceni-Rovinari
„Condamnați pe inculpatul Dan Șova pentru spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnatură privată și evaziune fiscală. Pedepsele să fie orientate spre maximum, iar pedeapsa finală să fie executată în regim de detenție. Pentru Victor Ponta, aplicați două pedepse pentru fals sub semnătură privată. Una din fapte are 16 acte materiale. Cele două fapte vizează nota explicativă dată în urma controlului fiscal din 2011. Falsul în formă continuată vizează 16 rapoarte întocmite la cabinetul de avocatură. Condamnați și pentru complicitate la evaziune fiscală în perioada 2007-2008. Totodată, și pentru fapta de spălare de bani. Pentru toate faptele aplicate pedepse orientate spre mediu, dar pedeapsa finală cu executare”, a cerut procurorul magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).
Totodată, reprezentantul Ministerului Public a mai cerut și confiscarea, de la Victor Ponta, a sumei de 261.000 de lei dintre care peste 180.000 de lei bani dobândiți în perioada de activitate la cabinet, iar cei peste 60.000 de lei reprezentând dreptul de folosință a autoturismului în cadrul activității de spălare de bani.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor Ponta a obținut de la SCA „Șova și Asociații” suma 181.439,98 de lei, pentru activități, care însă în realitate nu s-au efectuat.
Procurorii DNA spun că în 30 august 2007 între SCA „Șova și Asociații”, reprezentată de Dan-Coman Șova și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o „convenție de conlucrare profesională”, având ca obiect „conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea”. Convenția a fost încheiată pe o perioadă nedeterminată, în aceasta fiind ca pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro, pentru care va emite o factură lunară.
„Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpații au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel pentru luna octombrie 2007 (lună în care Șova Dan-Coman s-a înțeles cu inculpatul Cristea Dumitru să încheie un contract de asistență juridică prevăzut cu comision de succes). În data de 27 martie 2008, inculpații au încheiat un act adițional la convenția de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexe energetice încheiaseră cu SCA Șova și Asociații alte contracte de asistență juridică prevăzute cu comision de succes)”, arată procurorii DNA în comunicatul de presă transmis în 2015.
În același dosar au fost trimiși în judecată Laurențiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) la data faptelor, acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, și Laurențiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.