Prima pagină » Știri politice » DNA, DIICOT, Înalta Curte, chemate în Parlament să-și susțină amendamentele la Constituție. PNL vrea să reia discuția de la „teze și principii”, PSD îi acuză că blochează reviziuirea

DNA, DIICOT, Înalta Curte, chemate în Parlament să-și susțină amendamentele la Constituție. PNL vrea să reia discuția de la „teze și principii”, PSD îi acuză că blochează reviziuirea

Blocaj în comisia de revizuire a Constituției, DNA, DIICOT, Înalta Curte chemate în Parlament să-și susțină amendamentele la Constituție

Liberalii au schimbat strategia în comisia de revizuire a Constituție și le-au transmis celor de la PSD că viitoare lege fundamentală va trebui rediscutată de la început, de la „teze și principii”. În schimb, social-democrații doreau ca punctul de plecare să fie vechiul raport al Comisiei de revizuire, amendat de CCR și Comisia de la Veneția.

Cearta între cele două părți a început rapid.

„Azi ne-am întâlnit să ne vedem la față, nu avem o ordine de zi aprobată. Apoi auzim de la unii că liberalii nu vor să participe”, a luat primul cuvântul deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, care a făcut trimitere spre declarațiile lui Ponta care a sugerat că PNL blochează lucrările comisiei.

Tăriceanu i-a dat dreptate lui Nicolăescu, dar a adăugat că această problemă poate fi depășită pentru a nu fi întreruptă ședința.
„Dacă ne-am reunit, să nu ne pierdem vremea, să ne ridicăm și să plecăm”,  a fost poziția președintelui Senatului.

Liderul PLR le-a cerut colegilor de la PNL să spun care sunt tezele și principiile unde se despart de ceilalți și față de punctul de vedere susținut în 2013 în cadrul comisiei.

Eugen Nicolăescu a cerut ca discuțiile să se reîntoarcă la teze și principii și să nu se discute raportul aprobat după ședințele comisiei din 2013.

„Nicio decizie nu se poate lua dacă PSD și PNL nu se înțeleg, deciziile sunt dificile sau imposibile dacă din punct de vedere politic nu au loc înțelegeri politice”, a spus președintele Comisiei.

El a propus un termen de trei săptămâni în care liderii partidelor parlamentare să discute pe marginea revizuirii Constituției pentru a vedea dacă se pun de acord.

„Să ne întoarcem la principii și la teze, suntem într-o altă conjunctură politică, haideți să nu facem să apară că unii sunt vinovați. Lăsați-ne să ne promovăm tezele și principiile noastre”, a replicat Nicolăescu.

„Suntem în faza de redactare a proiectului de revizuire, dumneavoastră îmi propuneți să o luăm de la capăt”, a contraatacat Chelaru.
Liberalii nu s-au lăsat, vor ca discuțiile să reînceapă de la zero.

„Noi nu am căzut de acord că noi preluăm de fapt din mers ce a discutat comisia până s-a pronunțat comisia de la Veneția și continuăm. Din toate datele avute la dispoziție a rezultat clar dorința de a relua discuția pe teze fundamentale, este o nouă așezare politică în Parlamentul României”, a ținut-o pe a lui Nicolăescu.

Văzând că nu se ajunge la un acord, președintele Comisiei, Ioan Chelaru, a propus că următoarea ședință să aibă loc pe 12 mai.
El a anunțat că au depus amendamente și DNA, CSM, Înalta Curte, Uniunea Juriștilor, dar că pentru ca acestea să fie discutate reprezentanții instituțiilor ar trebui să vină în fața Comisiei de revizuire. Surse parlamentare au declarat pentru gândul că amendamentele acestor instituții ar trebui apoi preluate de un grup parlamentar pentru a putea fi discutate în cadrul Comisiei de revizuire.

Chelaru a spus că în nume personal nu susține propunerea DNA ca reținerea să fie extinsă la 72 de ore de la 24 de ore. În schimb, tot în nume personal, a declarat că este de acord cu renunțarea la imunitatea parlamentară pentru reținere, arestare și începerea urmării penale în cazul foștilor miniștri.

„Liberalii au probabil altă propunere în legătură cu acest proiect. Ieri am ridicat această chestiune domnului Iohannis, el a spus că susține proiectul de revizuire a Constituției. Nu cred că în perioada următoarea vom putea desfășura activitatea normal a Comisiei. Sunt puțin dezamăgit, o să îmi treacă. Este discutabilă activitatea în continuare a comisiei dacă nu există o înțelegere politică”, a afirmat Chelaru.

Comisia de revizuire a Constituției a fost condusă din 2013 până la începutul lui 2015 de fostul președinte PNL, Crin Antonescu.