DNA anunță că face recurs la completul de cinci judecători al instanței supreme împotriva deciziei prin care senatorul Cătălin Voicu și afaceristul Marius Locic au primit cinci, respectiv patru ani de detenție, iar judecătorul Florin Costiniu și omul de afaceri Costel Cășuneanu pedepse cu suspendare
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a comunicat faptul că face recurs la completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) împotriva deciziei de vineri a completului inferior, prin care senatorul PSD Cătălin Voicu și omul de afaceri Marius Locic au fost condamnați la pedepse de cinci și, respectiv, patru ani de detenție (cu executare), iar judecător Florin Costiniu, fostul șef al Secției civile a instanței supreme, și omul de afaceri Costel Cășuneanu au primit trei, respectiv patru ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de șase ani, respectiv șapte ani.
Senatorul Cătălin Voicu (suspendat din PSD) a fost condamnat la două pedepse de trafic de influență, respectiv la patru și cinci ani de închisoare, iar pentru fals în înscrisuri a primit o pedeapsă de un an și două luni de închisoare, el urmând să execute pedepasa cea mai mare, adică cinci ani, din care judecătorii au scăzut perioada de arest preventiv executată de parlamentar, din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.
Omul de afaceri Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, a primit patru ani de închisoare pentru cumpărare de influență, un an și două luni pentru fals în înscrisuri și un an și jumătate pentru fals intelectual, astfel că va avea de executat în regim de detenție pedeapsa cea mai grea, de patru ani, pentru că instanța nu a dispus suspendare executării ei.
Fostul președinte al Secției civile a instanței supreme Florin Costiniu a fost găsit vinovat de infracțiunea de complicitate la trafic de influență, judecătorii aplicându-i o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru un termen de încercare de șase ani (timp în care dacă săvârșește o faptă penală, suspendarea va fi ridicată-n.r.).
Omul de afaceri Costel Cășuneanu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru cumpărare de influență, judecătorii instanței supreme suspendându-i executarea pedepsei pentru un termen de încercare de șapte ani.
Costiniu a stat în arest preventiv între 8 și 12 aprilie 2010, la fel ca și oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic.
Judecătorii au mai decis anularea mai multor contracte și documente încheiate între Cătălin Voicu și Marius Locic, în legătură cu remiterea sumei de 119.000 de lei.
Instanța supremă a ridicat prin decizia de vineri sechestrele puse în 4 și 6 mai 2010 pe un imobil al lui Marius Locic din Capitală și pe suma de 200.000 de euro pusă la dispoziția procurorilor anticorupție de către Costel Cășuneanu.
Totodată, instanța a dispus confiscarea a 200.000 de euro și a 119.000 de lei de la senatorul Cătălin Voicu, context în care a dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile mobile și imobile ale acestuia până la atingerea acestor sume.
Voicu mai este obligat de instanța supremă la plata a 60.200 de lei cheltuieli ocazionate de instrumentarea și judecarea dosarului penal, în vreme ce ceilalți trei inculpați vor trebui să plătească fiecare 60.000 de lei.
Decizia de vineri nu este definitivă, în acest proces sentința o va da completul de cinci judecători al Înaltei Curți.
În acest caz, în 21 mai 2010, senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu și oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență și, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Florin Costiniu, fost președinte al Secției civile și de proprietate intelectuală a ICCJ, este acuzat de complicitate la trafic de influență, Costel Cășuneanu, asociat la SC PA&CO Internațional SRL Bacău, de cumpărare de influență, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, de cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupție, participație improprie la fals intelectual la legea contabilității în legătură cu fapte de corupție. Aceștia au fost și ei arestați preventiv, dar în 13 aprilie 2010 au fost puși în libertate.
Procurorii afirmă că, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Cășuneanu, în două tranșe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) și 200.000 de euro, în schimbul intervenției pe lângă magistrați din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluții favorabile societății comerciale la care omul de afaceri era asociat.
De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins și primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă polițiști pentru a-i determina să propună o soluție favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.
Stenogramele din dosarul Voicu relevă legături puternice între lumea afacerilor, politică și justiție, legături care se bănuiau, despre care se vorbește inclusiv în lumea justiției, dar care până vineri, 1 iunie 2012, nu au putut fi dovedite la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Așa cum consemnează procurorii anticorupție în solicitarea adresată Senatului privind încuviințarea arestării senatorului Voicu, prerogativele funcțiilor deținute i-au facilitat acestuia accesul la informații referitoare cariera profesională, posibile abateri disciplinare ori fapte de natură penală ale unor angajați ai Ministerului Justițuiei, ai Ministerului Administrației și Internelor, demnitari și oameni politici.
Astfel, Voicu și-a stabilit un cerc relațional format din „numeroși judecători, procurori și ofițeri de poliție care ocupau funcții de conducere în cadrul autorităților și instituțiilor publice la nivel central, demnitari, lideri politici, oameni de afaceri importanți, intermediind între aceștia rezolvarea, în afara cadrului legal, a unor interese private vizând în principal actul de justiție, promovarea în funcții, obținerea de foloase materiale necuvenite etc”.
Cătălin Voicu a fost pus sub acuzare oficial în decembrie 2009., de către Direcția Națională Anticorupție. Investigația a fost însă deschisă de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), la sesizarea Serviciului Român de Informații.
Ulterior, faptele privind corupția la nivel înalt în justiție au fost declinate de către DIICOT la DNA, competentă în astfel de caz.
Senatorul PSD ar fi intervenit pe lângă judecătorul Florin Costiniu ca, în schimbul unor foloase, să intervină pe lângă magistrații instanței supreme învestiți cu soluționarea favorabilă a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacău, care contesta atribuirea unei licitații privind lucrările de reabilitare a drumului național 76, între localitățile Ștei și Beiuș.
Astfel, în iulie 2009, Voicu i-ar fi cerut lui Costiniu preschimbarea termenului de judecată, stabilit pentru 9 decembrie 2009. Voicu i-ar fi cerut 60.000 de euro (250.000 RON) patronului SC PA&CO, Costel Cășuneanu.
Termenul de judecată a fost schimbat apoi pentru data de 16 septembrie 2009.
În 11 septembrie 2009, ora 12.46, Voicu i-a cerut telefonic lui Cășuneanu 200.000 de euro, iar la ora 16.02 curierul trimis de omul de afaceri îl contactează pe senator să-i livreze „împrumutul solicitat”, în Carol Davila 27 din București.
Anchetatorii consemnează faptul că Voicu i-ar fi cerut Costiniu să transmită magistraților din completul de judecată al procesului SC PA&CO faptul că „soluționarea favorabilă” este „o rugăminte din mediul politic, că această firmă este îndreptățită să aibă câștig de cauză” și că, la rândul său, președintele Secției civile și de proprietate intelectuală „le va face judecătorilor din complet servicii similare în alte dosare în care ar fi interesați”.
Cele trei judecătoare de la ICCJ, între care una a fost membru al Partidului Democrat, au respins solicitarea firmei lui Cășuneanu.
Respingerea acțiunii a fost neașteptată pentru cei implicați în aranjament. Din interceptările realizate în acest caz, judecătorul Florin Costiniu dă de înțeles că una dintre judecătoare a fost rugată la cel mai înalt nivel, „preferând arginții”, că a făcut „pact cu diavolu”, iar celelalte au fost „temătoare, mai speriate”, în final spunându-i lui Costel Cășuneanu că va vedea „ce remedii juridice mai sunt”.
Voicu spune despre una dintre judecătoare, descrisă drept „vagaboanda aia de 62 de ani de la Ploiești”, că „e pe mână cu Vili Brânză”.
Mai mult, Voicu îi dă asigurări lui Cășuneanu: „Dumnezeu de pe 6 (n.r. – 6 decembrie, data ultimului tur de scrutin prezidențial, când în cursă rămăseseră Mircea Geoană și Traian Băsescu, senatorul crezând că va ieși președinte liderul PSD) îmi va da șansa și posibilitatea ca fratele meu, adică dumneavoastră, să primiți de la viață ce meritați”.
Senatorul Voicu mai este acuzat de un trafic de influență în interesul lui Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanței, Radu Mazăre. Voicu ar fi trebuit să intervină pentru a fi puși sub acuzare doi specialiști ai DNA, care au întocmit un raport de expertiză într-un dosar în care era vizat Radu Mazăre.
Concret, primarul Mazăre este acuzat de un prejudiciu de 77, 7 milioane de euro adus Primăriei Constanța.
Pentru acest caz, Cătălin Voicu l-a contactat pe judecătorul Cristian Jipa, cu care s-a întâlnit într-un restaurant, unde a fost și Alexandru Mazăre. Judecătorul Jipa nu a întrebat care este scopul întâlnirii, a preluat actele din cazul de interes al lui Mazăre și a plecat.
Jipa a recunoscut anchetatorilor că de când era judecător la Tribunalul București îl cunoștea pe Cătălin Voicu „pe care l-a perceput ca având o poziție foarte puternică în PSD, motiv pentru care a apelat să o sprijine pe soția sa”, Ruxandra Jipa (deputat PSD, membră a Comisiei juridice de disciplină și imunități).
Prin Voicu, Jipa i-a cunoscut pe Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Miron Mitrea.
Cătălin Voicu i-a relatat lui Alexandru Mazăre cum, prin intervenția avută pe lângă judecătorul Florin Costiniu, a anulat ordinul ministerial privind-o pe Manuela Mitrea. Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, anulase ordinul de numire ca notar a Manuelei Mitrea, decizia a fost contestată în instanță, iar judecătorii au respins acțiunea Ministerului Justiției.
Potrivit anchetatorilor, Cătălin Voicu ar fi uzat de influența sa, în schimbul unor foloase, în dosare în care erau interesați Costel Cășuneanu, senatorul PSD Alexandru Mazăre, omul de afaceri Marius Locic, Marian Oprișan, Maria Schultz – vicepreședinta organizației PSD Dolj, notarul Manuela Mitrea, liderul PNL Ludovic Orban.
Natura faptelor, frecvența și caracterul lor repetitiv constituie, în opinia anchetatorilor, expresii ale uneia dintre cele mai grave forme de corupție la nivel înalt. Totodată, procurorii spun că Voicu a comis faptele în calitate de senator în Parlamentul României – organ reprezentativ suprem al poporului și unică autoritate legiuitoare a țării – precum și în cea de vicepreședinte al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului, ceea ce potențează gradul de pericol social al faptelor de corupție ce au făcut obiectul investigațiilor.