DNA vrea arestarea deputaților Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în valoare de 450 milioane euro. STENOGRAME: „Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap”
Direcția Națională Anticorupție a cerut, vineri, Camerei Deputaților aviz pentru arestarea parlamentarilor Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, în dosarul care vizează retrocedări ilegale de păduri. Cererea DNA a ajuns la Parchetul General condus de Tiberiu Nițu.
UPDATE: Judecătorii Ordog Lorand Andras și Gabriel Uță, de la Tribunalul Covasna, vor fi cercetați sub control judiciar în dosarul retrocedărilor, după ce instanța supremă a respins, vineri, propunerea de arestare formulată de procurorii anticorupție.
Astfel, DNA cere arestarea pentru deputatului PSD Ioan Adam, pe care îl acuză de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și constituire a unui grup infracțional organizat și trei infracțiuni de cumpărare de influență.
În cazul lui Viorel Hrebenciuc, arestarea este solicitată pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
Viorel Hrebenciuc este acuzat că s-a implicat activ în influențarea autorităților publice pentru retrocedarea iliegală a unei suprafețe de peste 43.000 hectare de teren din Bacău. Valoarea prejudiciului estimat în acest caz este de 303 milioane euro. Concret, Hrebenciuc este acuzat că a pus presiune pe funcționari publici și directorii unor instituții pentru ca această suprafață să fie retrocedată unui presupus moștenitor al moșiilor lui Dimitrie Ghica. În schimbul acestor operațiuni, lui Hrebenciuc i s-ar fi promis 12.000 hectare de teren.
Procurorii arată că ultima fază a operațiunii de retrocedare era punerea în posesie. Aici apare, potrivit descrierilor procurorilor, Viorel Hrebenciuc. Totodată, procurorii spun că Hrebenciuc avea rolul de a influența autoritățile locale pentru a efecuta punerea în posesie. „Pentru atingerea acestei ținte, Bengescu Dan Costin a cointeresat în această afacere mai mute persoane, fiecare dintre aceștia având roluri clar stabilite. În primul rând, prin intermediul numitului Durlan Iulian, primarul Comunei Căiuți din județul Bacău, a reușit să-l capaciteze pe numitul Hrebenciuc Viorel, deputat în Parlamentul României, care avea rolul de a-și folosi influența politică la nivelul instituțiilor și autorităților publice din județul Bacău și de la nivel central pentru urgentarea atingerii obiectivelor stabilite în antecontract”, se arată în referatul DNA.
Hrebenciuc, interceptat în august 2014
În referatul cu propunerea de arestare preventivă depus la Curtea Supremă, prin care DNA a cerut arestarea altor inculpați din dosar, au fost inserate stenograme care ar demonstra infracțiunile comise. În acest referat, sunt cuprinse și câteva stenograme cu Viorel Hrebenciuc:
„Pentru a realiza scopul urmărit de grup, respectiv punerea în posesie și apoi valorificarea prin vânzare a pădurii, constatând că inculpatul Crăciunescu nu a dat curs solicitării, inculpatului Hrebenciuc Viorel discută cu inculpatul Bengescu Dan Costin (discuție în mediu ambiental din data de 13 august 2014) despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în viitorul imediat apropat pentru a-l determina pe Crăciunescu să execute ordinele date. În această discuție, Hrebenciuc propune ca variantă efecturea de presiuni prin intermediul lui Sârbu Ilie.
Viorel Hrebenciuc: Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap…?…
În același context, discutând despre punerea în posesie asupra terenurilor din domuna Brusturoasa, Hrebenciuc Viorel i-a spus lui Bengescu Dan Costin: pot face presiuni pe ăia acolo că nu știu ce, merge în ședință peste ei:
Viorel Hrebenciuc: Eu mâine după-amiază, la 4 jumătate, vorbesc încă o dată la Bacău, să văd dacă au primit vreun semnal. Și dacă n-au primit, te trimit la Crăciunescu, să-i spună Crăciunescu că știe că ai avut o discuție și-i spune exact ce are de făcut. Ai înțeles?
Dan Bengescu: Da.
Viorel Hrebenciuc: Adică, o lucrăm…
Dan Bengescu: Așa.
Viorel Hrebenciuc: Așa.
Dan Bengescu: Haideți să vă spun ? Gata, deci n-a promis nimic, a zis că-mi rezolvă ei. Și săptămâna trecută l-a sunat Sorin …?… dă-i drumul înainte, nu-ți mai contestă nimic
Viorel Hrebenciuc: …?… sau cum?
Dan Bengescu: Ai înțeles? Nu-ți mai contestă, stai liniștit. Ne ocupăm de tot. Și de Sibiu, ne ocupăm noi tot”. Sursa: referat DNA
Romsilva nu renunță la luptă
Cu toate că din activitatea grupului părea că retrocedarea este sigură și nu mai poate fi întoarsă, Romsilva, administratorul pădurilor din România care urma să piardă importante suprefațe, face recurs la decizia Tribunalului Covasna, astfel că retrocedarea devenea din nou incerctă.
DNA susține că rolul lui Hrebenciuc avea rolul de a interveni pe lângă conducerea Romsilva pentru ca instituția să nu se apere în instanță. DNA susține că Hrebenciuc „l-a abordat pe numitul Crăciunescu Adam prin intermediul lui Ilie Sârbu, senator, persoană cu foarte mare influență asupra directorului RNP Romsilva”
Iată ce reține DNA în cazul lui Hrebenciuc:
â–ºDin probe a rezultat că atât Adam Ioan cât și Bengescu Dan Costin i-au solicitat în mod direct lui Hrebenciuc Vorel să intervină pe lângă directorul general Romsilva, care, la rândul său trebuia să dispună juriștilor din cadrul Romsilva și ai DS Bacău să aibă o atitudine necombatantă.În acest context este de menționat faptul că în luna decembrie 2013, după ce a aflat că jurista din cadrul ROMSILVA a depus cererea de strămutare la ÎCCJ, obținând totodată și suspendarea judecății dosarului 2209/119/2013, după ce a fost admonestat de Hrebenciuc Viorel prin intermediul lui Sîrbu Ilie, Crăciunescu Adam a dispus ca acea juristă să nu mai reprezinte RNP Romsilva( era prea profesionistă și apăra prea insistent !!! ei doreau să fie cineva pasiv să facă apărări formale pentru ROMSILVA) în cauzele ce privesc Domeniul Ghica Comănești și să nu mai facă deplasări în afara Bucureștiului, ceea ce a afectat în mod direct drepturile patrimoniale și interesele legitime ale acesteia.
â–ºDNA susține că Viorel Hrebenciuc a intervenit în mod direct pe lângă o serie de funcționari pentru a determina ROMSILVA și funcționarii din diverse primării pentru ca terenurile să ajungă la presupusul moștenitor Paltin Sturdza. DNA mai reține următoarele despre Hrebenciuc:
â–ºCu ocazia unei întâlniri dintre Hrebenciuc Viorel și Bengescu Dan Costin, din 13 august 2014, primul a afirmat că trebuie să vorbească cu Sârbu Ilie pentru a-l „călca pe cap” pe Crăciunescu Adam, din această sintagmă folosită înțelegând că se intenționa luarea de măsuri drastice față de directorul RNP ROMSILVA dacă nu va respecta sarcinile trasate de către Hrebenciuc Viorel și va mai face apărări în instanță deoarece trebuia să aibă o atitudine împotriva atribuțiilor de serviciu, manifestându-și intenția de a-i oferi acestuia drept „donație” o suprafață din pădurea a cărei punere în posesie ar facilita-o.
De ce este urmărit penal Ilie Sârbu?
Surse judiciare au explicat pentru gândul că Ilie Sârbu este urmărit penal pentru infracțiuni de corupție. Acesta, împreună cu Viorel Hrebenciuc, ar fi intervenit la funcționarii Romsilva pentru ca instituția să nu se apere în instanță, astfel încât cele 43.000 de hectare să ajungă la Paltin Sturdza. Sursele judiciare susțin că Ilie Sârbu ar fi contactat direct factorii decidenți din cadrul Romsilva.
Miza afacerii: 450 milioane euro
DNA spune că miza afacerii cu cele 47000 hectare de teren era de 450 milioane euro
„Miza economică deosebită asociată transferului suprafeței respective din patrimoniul statului în proprietate privată, este reprezentată de contravaloarea terenurilor vizate, cifrată la circa 450 milioane euro (potrivit estimărilor efectuate de reprezentanții instituțiilor silvice, care au luat în considerare vârsta și calitatea superioară a materialului lemnos aferent). Potrivit datelor existente, pentru sprijinul oferit în exercitarea influenței pe lângă decizionalii administrațiilor locale și ai ROMSILVA, deputatul HREBENCIUC VIOREL ar urma să fie recompensat cu o 7suprafață de teren de circa 12.000 ha, pe care o va primi prin interpuși, acesta fiind și motivul pentru care 1-a cooptat în demersurile ce le realizează și pe fiul său (…).”, susține DNA