TRUMP și Zelenski discută pașii pentru „PACEA echitabilă” / „Aș dori să ne faci o favoare”. Apelul de 30 de minute ce a schimbat președinția lui Trump

TRUMP și Zelenski discută pașii pentru „PACEA echitabilă” / „Aș dori să ne faci o favoare”. Apelul de 30 de minute ce a schimbat președinția lui Trump
Publicat: 20/07/2024, 12:32
Actualizat: 20/07/2024, 12:36

„Voi aduce pacea în lume și voi pune capăt războiului” din Ucraina, transmite Donald Trump, într-un mesaj în care anunță că a vorbit la telefon cu liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean confirmă convorbirea și spune că l-a felicitat pe Trump pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale.

Candidatul republican a susținut în repetate rânduri că va pune capăt războiului „în 24 de ore”. Mai mult decât atât, a subliniat că „nu s-ar fi ajuns la război, daca ar fi fot președinte”. Însă, reticența de a critica direct invazia rusă și sugestiile ca SUA s-ar retrage NATO provoacă fieri în rândul aliaților Ucrainei.

Îl apreciez pe președintele Zelenski pentru că mi-a întins o mână, pentru că eu, ca viitor președinte al Statelor Unite, voi aduce pacea în lume și voi pune capăt războiului care a costat atât de multe vieți și a devastat nenumărate familii nevinovate, spune Trump într-o postare pe Truth Social.

„Ambele părți vor putea să se unească și să negocieze un acord care să pună capăt violenței și să deschidă calea spre prosperitate”, mai spune Trump.

La rândul său, Zelenski anunță că va avea „o întâlnire personală”, cu președintele Trump.

Am convenit cu președintele Trump să discutăm la o întâlnire personală ce pași pot face pacea echitabilă și cu adevărat durabilă, transmite acesta, într-o postare pe X.

Statele Unite au furnizat zeci de miliarde de dolari în asistență militară pentru Kiev de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022 – deși o victorie a lui Trump în alegerile din noiembrie ar pune sub semnul întrebării continuarea sprijinului Washingtonului, potrivit AFP.

Am remarcat sprijinul vital bipartizan și bicameral american pentru protejarea libertății și independenței națiunii noastre.

Ucraina va fi întotdeauna recunoscătoare Statelor Unite pentru ajutorul acordat în consolidarea capacității noastre de a rezista terorii ruse, răspunde Zelenski.

Apelul cu Zelenski ce i-a adus suspendarea lui Trump, în 2019

În 2019, fosta șefă a Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a inițiat procedurile pentru prima suspendare a celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, Donald Trump.

Demersul a avut la bază declarația unui denunțător care a susținut că Donald Trump ar fi vinovat de abuz de putere.

Trump a fost acuzat că a folosit ajutorul militar ca mijloc de a face presiuni asupra noului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a continua investigațiile asupra lui Joe Biden și a fiului său Hunter. Trump îi cerea, de asemenea, să „se uite” la o teorie a conspirației conform căreia Ucraina, și nu Rusia, ar fi fost în spatele interferenței în alegerile prezidențiale americane din 2016.

„Aș dori să ne faci o favoare”: Apelul telefonic de 30 de minute care a schimbat președinția lui Trump

Casa Albă a făcut public un document declasificat în 25 septembrie 2019, ce conținea un rezumat editat al apelului președintelui Donald Trump cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, din 25 iulie.

Sursa: The New York Times
Sursa: The New York Times

În timpul convorbirii, Zelenski îi cere lui Trump o creștere a ajutorului militar, în special, mai multe rachete antitanc Javelin, utile în conflictul de atunci al Ucrainei cu separatiștii susținuți de ruși din estul țării.

Trump îi răspunde: „Aș dori totuși să ne faci o favoare”.

Favoarea se dovedește a fi despre două investigații pe care Trump dorea ca Ucraina să le efectueze: una vizând o teorie despre posesia ucraineană a unui server de e-mail democrat, cealaltă despre relațiile presupuse corupte ale familiei Biden cu un procuror ucrainean.

Trump făcea referire la CrowdStrike, o firmă de securitate cibernetică din California, care a legat Rusia de hack-ul Comitetului Național Democrat în 2016. Trump susținea o teorie emisă de avocatul său Rudy Giuliani, potrivit căreia Ucraina a fost, de fapt, cea care i-a piratat pe democrați – și apoi a încercat să le însceneze asta lui Trump și Rusiei.

După câteva cuvinte de politețe la începutul apelului, Trump aduce în discuție acest ajutor militar fără a fi solicitat.

Președintele compară asistența SUA cu ajutorul UE pentru Ucraina și spune că Angela Merkel (fostul Cancelar al Germaniei) și Emmanuel Macron nu fac suficient de mult pentru Kiev.

Germania nu face aproape nimic pentru tine. Tot ce fac ei este să vorbească și cred că este ceva despre care ar trebui să-i întrebi cu adevărat. Când vorbeam cu Angela Merkel, ea vorbește despre Ucraina, dar nu face nimic. Multe dintre țările europene sunt la fel, așa că cred că este ceva la care vrei să te uiți, dar Statele Unite au fost foarte bune cu Ucraina., îi spune Trump lui Zelenski.

Zelenski este de acord și îi pârăște pe Merkel și Macron că „nu lucrează atât de mult pe cât ar trebui să lucreze pentru Ucraina”.

M-am întâlnit și am vorbit și cu Macron și i-am spus că nu fac atât de mult pe cât trebuie să facă, în problemele cu sancțiunile. Ei nu aplică sancțiunile. Ei nu lucrează atât de mult pe cât ar trebui să lucreze pentru Ucraina. Se pare că, deși logic, Uniunea Europeană ar trebui să fie cel mai mare partener al nostru, dar din punct de vedere tehnic, Statele Unite ale Americii sunt un partener mult mai mare decât Uniunea Europeană și vă sunt foarte recunoscător pentru asta, deoarece Statele Unite fac destul de multe pentru Ucraina.

Unul dintre favoruri pe care le cere Trump este acela de a analiza relațiile de afaceri ale lui Hunter Biden cu o companie ucraineană, precum și acuzațiile conform cărora Joe Biden a acționat pentru a-și proteja fiul de urmărire penală.

Un alt lucru, se vorbește mult despre fiul lui Biden, că Biden a oprit urmărirea penală și mulți oameni vor să afle despre asta, așa că orice poți face cu procurorul general ar fi grozav. Biden a mers lăudându-se că a oprit urmărirea penală, așa că dacă poți să te uiți la asta… Mi se pare oribil, spune Trump.

Este important de remarcat că acest rezumat al apelului nu este chiar o transcriere textuală a ceea ce au spus Trump și Zelenski. Este scris ca o transcriere, cu citate directe atribuite fiecărui lider, dar nu este o transcriere autorizată a unei înregistrări audio, așa cum arată o notă de pe prima pagină.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini rare cu membrii celui mai mare trib complet izolat de restul lumii, alungați de...
De ce a pus Jador stop relației cu Oana Ciocan. Ce îi făcea artistului în...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Răsturnare de situație în cazul morții Mariei Diana, tânăra ucisă de urs la Jepii Mici:...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Instanţa supremă a ONU declară ilegale coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate
Descoperire FĂRĂ PRECEDENT la Pompeii! Nu a știut nimeni până acum
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au despărțit! Mesajul pe care vedeta l-a lăsat pe rețelele...
Momente de coşmar pentru festivalierii Electric Castle 2024: "Ne mișcăm foarte greu". Ce dificultăţi au...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
David Lean, una dintre cele mai importante figuri ale cinematografiei britanice. „Filmele bune pot fi...