Dobrițoiu, după audierea polițiștilor din Gorj: Am putea să avem de-a face cu grupuri infracționale în Poliție
Comisia de Apărare din Senat a audiat astăzi în ședință secretă mai mulți polițiști de la IPJ Gorj, care au relatat despre presupusele abuzuri ale șefului Poliției gorjene, Viorel Salvador Caragea, care a fost cercetat disciplinar de MAI, fără să se cunoască dacă a fost sancționat.
Președintele Comisiei de Apărare din Senat, Corneliu Dobrițoiu, a declarat la finalul audierilor ofițerilor din cadrul IPJ Gorj că în urma discuțiilor se desprinde concluzia „că am avea de a face cu grupuri infracționale”. Ministrul de Interne Radu Stroe va fi și el audiat la Comisie, săptămâna viitoare.
„Azi am audiat în Comisia de Apărare ofițeri activi și în rezervă din cadrul Inspectoratului Poliției Județene Gorj, care au scos în evidență niște fapte care ar trebui să facă obiectul interesului organelor de cercetare penal. Urmează ca săptămâna viitoare să solicităm ministrului de Interne să vină la audieri, prilej cu care vom prezenta concluziile comisiei desprinse din audierea subordonaților domniei sale cât și concluziile desprinse din audierea ofițerilor activi și în rezervă din județul Gorj, de la IPJ Gorj, pentru că așa cum se prezintă ele ne duc la concluzia că am avea de a face cu grupuri infracționale„, a spus Dobrițoiu.
În această vară, Radu Stroe a trimis Corpul de Control la IPJ Gorj, după ce un om de afaceri din județ a reclamat că șeful Poliției, comisarul Viorel Salvador Caragea, hărțuiește mai mulți afaceriști, pentru a obține diverse avantaje personale. un alt motiv de hărțuire a afaceristului Mihai Râmescu ar fi fost și faptul că finul său este șeful DGA Gorj. De-a lungul timpului, au mai existat plângeri împotriva lui Caragea, chiar din partea fostului adjunct al IPJ, Ion Voinescu, acesta reclamând că a fost șicanat profesional de Caragea.
MAI a refuzat să facă publice rapoartele Corpului de Control, invocând că acestea ar fi secrete de serviciu.
„Ni s-a relatat că ar fi niște frății dubioase între șeful IPJ, procurori, cu oameni care sunt bine situați pe scara ierarhică în ministerul de Interne. Or vedeți că apar similitutidini cu cele prezentate de Traian Berbeceanu„, a comentat președintele Comisiei de Apărare.
Dobrițoiu a ținut să precizeze că o concluzie ar fi dacă nu ar trebui extinse cercetările și să se analizeze și situațiile de la Cluj, Deva și Tecuci.
„Părerea mea este că nu ar fi exclus să avem de-a face cu un fenomen care poate avea conotații foarte neplăcute. Am mai tras concluzia că există sincope de comunicare între structurile ministerului de Interne, mă refer la faptul că ministrul nu întotdeauna este informat de unele sesizări care pleacă din teritoriu, ele oprindu-se la eșaloane de execuție, la structuri care sunt în subordinea ministrului, dar primus inter pares nu știe nimic despre problema respectivă”, a afirmat Corneliu Dobrițoiu.
Potrivit acestuia, lipsa de informare, de comunicare poate genera „situații explozive”.