„Doctrina” anti-Big Brother a politicianului care vrea să conducă PSD: „Nu cred că cineva, oricine ar fi acea instituție sau acea persoană, poate să intre totuși în viața fiecăruia dintre noi și să verifice ce avem pe calculator, cu cine ce vorbim”

„Doctrina anti-Big Brother a politicianului care vrea să conducă PSD: „Nu cred că cineva, oricine ar fi acea instituție sau acea persoană, poate să intre totuși în viața fiecăruia dintre noi și să verifice ce avem pe calculator, cu cine ce vorbim
Publicat: 17/01/2015, 15:07

În opinia sa, în timp ce legea privind cartelele pre-pay, care să poată fi cumpărate doar cu buletinul, este o idee bună, faptul că o instituție sau o persoană poate verifica asemenea date personale ar trebui limitat.

„Personal, sunt de acord și nu văd o mare discuție legată de cartelele pre-pay, care să poată fi cumpărate cu buletinul, pentru că până la urmă primești un număr de telefon pentru a comunica, se presupune că acea comunicare va fi una asumată, nu una secretă, clandestină. (…) Siguranța Internetului sau până unde instituțiile statului pot să intre în viața privată a fiecăruia dintre noi, aici este un subiect foarte important și foarte-foarte sensibil. Eu nu cred că cineva, oricine ar fi acea instituție sau acea persoană poate să intre totuși în viața fiecăruia dintre noi și să verifice ce avem pe calculator, cu cine ce vorbim. Cred că există o limită dincolo de care nu are voie să treacă nimeni”, a declarat Ivan, într-un interviu acordat RFI.

După atentatul sângeros de la redacția săptămnalului satiric francez Charlie Hebdo, autoritățile de la București și-au îndreptat atenția, din nou, pe necesitatea legii „Big Brother”. Astfel, atât această lege, cât și cea privind cartelele preplătite vor fi repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului și a societății civile, directorul SRI susținând că aceste mijloace sunt necesare întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor amenințări teroriste.

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a precizat că trebuie păstrat un echilibru între drepturile omului și secretul corespondenței, însă prioritar este dreptul la viață, chiar dacă ar fi îngrădit dreptul la comunicare.

Potrivit lui Nițu, în contextul atacului din Paris, comis împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo, legile privind cartele preplătite și retenția datelor ar putea constitui, dacă le-am avea, instrumente potrivite pentru a preveni actele de terorism.

Legea „Big Brother” a fost declarat neconstituțională de CCR, în iulie 2014. Astfel, Curtea Constituțională a decis, cu unanimitate de voturi, că dispozițiile legii 82/2012 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului, precum și pentru modificarea și completarea legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice sunt neconstituționale.

Legea „Big Brother” se referă la obligația operatorilor de telefonie de a reține timp de 6 luni date despre comunicațiile telefonice sau electronice ale abonaților, pe care trebuie să le pună la dispoziția organelor de cercetare penală, cu încuviințarea unui judecător. Aceste date nu privesc conținutul comunicațiilor, ci sunt doar date tehnice care stabilesc identitățile celor care comunică, timpii în care are loc comunicația, locația.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows