DOCUMENT. PSD și ALDE își fac procese verbale în coaliție. Ce scrie în regulamentul semnat de Dragnea, Tăriceanu și Constantin

DOCUMENT. PSD și ALDE își fac procese verbale în coaliție. Ce scrie în regulamentul semnat de Dragnea, Tăriceanu și Constantin
Publicat: 06/02/2017, 18:38
„Toți gândeam să avem un regulament așternut pe hârtie prin care să spunem foarte clar cum se întalnește coaliția de guvernare, din cine e formată, cine ia deciziile, cine semnează procesele verbale în baza cărora acționează Legislativul și se desfășoară actul de guvernare. Am agreat toate aceste aspecte, Nu există niciun fel de discuție contradictorie, E un lucru pe care l-am discutat de mult timp dar pe care nu l-am pus în aplicare și cred că din acest motiv au aparut și situații în care poate nu ne-am reunit la timp, nu am discutat unele aspecte”, a declarat co-președintele ALDE, Daniel Constantin.
Întrebat de ce este nevoie de procese verbale și dacă nu este de ajuns cuvântul pe care și-l dau liderii coaliției, Constantin a răspuns: „De cele mai multe ori coalițiile au funcționat când toate aceste lucruri au fost bine puse la punct, scrise, când n-a fost loc de interpretări”: „E un lucru pe care l-am agreat de foarte mult timp, dar nu a fost timpul necesar să-l punem pe hârtie”, a continuat Constantin.
Referitor la OUG 13 privind modificarea codurilor penale, liderul ALDE a evitat să răspundă concret dacă au fost consultați sau nu cu privire la această inițiativă, precizând că „nu are rost să ne mai uităm în urmă, trebuie să ne uităm înainte. Nu vreau să mă mai uit în urmă, vreau să fim constructivi”.
În plus, Constantin a recunoscut că era loc de comunicare mai bună, atât în interiorul PSD, cât și cu cetățenii și că trebuie ca toate punctele de vedere să fie ascultate și toate vocile auzite:„Cred că nu mai are rost să ne uităm în urmă, cred că știm cu toții ce avem de facut. Am propus azi colegilor mei să avem o discuție la nivelul Parlamentului pe ceea ce înseamnă modficările pe care CCR le solicita pe acele articole declarate neconstituționale”, a conchis liderul ALDE.
Întrebat despre acest regulament încheiat între cele două formațiuni de la guvernare și dacă el îi dă posibilitatea, ca premier, să ia decizii peste coaliție, cum ar fi demiterea unui ministru, Grindeanu a răspuns că „deocamdată, face un pas important acest regulament și o să vă spună liderii celor două partide. O să fac parte conform noului regulament al coaliției din acel for de conducere”.
La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea a precizat că„nu era nevoie de această birocratizare”, dar că era nevoie de un regulament și că decizia era deja luată de după alegeri, aceasta fiind una utilă atât pentru premier, cât și pentru buna funcționare a guvernării.
„Am stabilit după alegeri să facem asta, cei de la ALDE s-au oferit să facă ei regulamentul ne-am uitat pe el astăzi, a mai suferit modificări. E important să avem un regulament la care să ținem toți: să ne vedem săptămânal, pentru că sunt decizii politice care trebuie luate în Parlament în principal. Sunt utile și pentru primul ministru, atât pentru funcționarea guvernării, cât și pentru informare, să vedem cu ce proiecte legislative doresc să vină în Parlament. Am stabilit să existe la final un proces verbal cu minută, am ținut la asta, pentru că în USL am avut întâlniri care după ceva timp erau uitate”, a spus șeful PSD.
Dragnea a mai explicat că nu crede că în acest context se va uza de un drept de veto, dar că fiecare partid își asumă propriile decizii și, dacă nu este de acord cu ceva anume, poate să nu semneze: „Până la urmă este firesc, chiar dacă un partener e mai mare și unul mai mic, este bine ca partidele să ajungă să funcționeze bine. (…) Iar în ceea ce privește deciziile guvernului, sigur că primul ministru are mână liberă, dar e vorba de programul de guvernare, pe noi ne interesează să fie pus în aplicare. Parlamentul nu poate funcționa fără Guvern și invers”, a conchis Dragnea.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale