Prima pagină » Știri politice » DOCUMENT. PSD și ALDE își fac procese verbale în coaliție. Ce scrie în regulamentul semnat de Dragnea, Tăriceanu și Constantin

DOCUMENT. PSD și ALDE își fac procese verbale în coaliție. Ce scrie în regulamentul semnat de Dragnea, Tăriceanu și Constantin

DOCUMENT. PSD și ALDE își fac procese verbale în coaliție. Ce scrie în regulamentul semnat de Dragnea, Tăriceanu și Constantin
ALDE și PSD au agreat luni un protocol de funcționare a coaliției, prin care se stabilește clar care va fi modalitatea de luare a deciziilor, de acum încolo urmând să fie semnate chiar și procese verbale, a declarat luni co-președintele ALDE Daniel Constantin, care a precizat și că înțelegerea a fost agreată atât de Liviu Dragnea, cât și de Călin Popescu Tăriceanu. La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat referitor la această înțelegere că „nu era nevoie de această birocratizare, dar un regulament era necesar", precizând că aceasta este una una „utilă" atât pentru premier, cât și pentru buna funcționare a guvernării.
„Toți gândeam să avem un regulament așternut pe hârtie prin care să spunem foarte clar cum se întalnește coaliția de guvernare, din cine e formată, cine ia deciziile, cine semnează procesele verbale în baza cărora acționează Legislativul și se desfășoară actul de guvernare. Am agreat toate aceste aspecte, Nu există niciun fel de discuție contradictorie, E un lucru pe care l-am discutat de mult timp dar pe care nu l-am pus în aplicare și cred că din acest motiv au aparut și situații în care poate nu ne-am reunit la timp, nu am discutat unele aspecte”, a declarat co-președintele ALDE, Daniel Constantin. 
 
Întrebat de ce este nevoie de procese verbale și dacă nu este de ajuns cuvântul pe care și-l dau liderii coaliției, Constantin a răspuns: „De cele mai multe ori coalițiile au funcționat când toate aceste lucruri au fost bine puse la punct, scrise, când n-a fost loc de interpretări”: „E un lucru pe care l-am agreat de foarte mult timp, dar nu a fost timpul necesar să-l punem pe hârtie”, a continuat Constantin.
 
Referitor la OUG 13 privind modificarea codurilor penale, liderul ALDE a evitat să răspundă concret dacă au fost consultați sau nu cu privire la această inițiativă, precizând că „nu are rost să ne mai uităm în urmă, trebuie să ne uităm înainte. Nu vreau să mă mai uit în urmă, vreau să fim constructivi”. 
 
 
În plus, Constantin a recunoscut că era loc de comunicare mai bună, atât în interiorul PSD, cât și cu cetățenii și că trebuie ca toate punctele de vedere să fie ascultate și toate vocile auzite: „Cred că nu mai are rost să ne uităm în urmă, cred că știm cu toții ce avem de facut. Am propus azi colegilor mei să avem o discuție la nivelul Parlamentului pe ceea ce înseamnă modficările pe care CCR le solicita pe acele articole declarate neconstituționale”, a conchis liderul ALDE. 
 
Întrebat despre acest regulament încheiat între cele două formațiuni de la guvernare și dacă el îi dă posibilitatea, ca premier, să ia decizii peste coaliție, cum ar fi demiterea unui ministru, Grindeanu a răspuns că „deocamdată, face un pas important acest regulament și o să vă spună liderii celor două partide. O să fac parte conform noului regulament al coaliției din acel for de conducere”.
 
La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea a precizat că „nu era nevoie de această birocratizare”, dar că era nevoie de un regulament și că decizia era deja luată de după alegeri, aceasta fiind una utilă atât pentru premier, cât și pentru buna funcționare a guvernării.
 
„Am stabilit după alegeri să facem asta, cei de la ALDE s-au oferit să facă ei regulamentul  ne-am uitat pe el astăzi, a mai suferit modificări. E important să avem un regulament la care să ținem toți: să ne vedem săptămânal, pentru că sunt decizii politice care trebuie luate în Parlament în principal. Sunt utile și pentru primul ministru, atât pentru funcționarea guvernării, cât și pentru informare, să vedem cu ce proiecte legislative doresc să vină în Parlament. Am stabilit să existe la final un proces verbal cu minută, am ținut la asta, pentru că în USL am avut întâlniri care după ceva timp erau uitate”, a spus șeful PSD. 
 
Dragnea a mai explicat că nu crede că în acest context se va uza de un drept de veto, dar că fiecare partid își asumă propriile decizii și, dacă nu este de acord cu ceva anume, poate să nu semneze: „Până la urmă este firesc, chiar dacă un partener e mai mare și unul mai mic, este bine ca partidele să ajungă să funcționeze bine. (…) Iar în ceea ce privește deciziile guvernului, sigur că primul ministru are mână liberă, dar e vorba de programul de guvernare, pe noi ne interesează să fie pus în aplicare. Parlamentul nu poate funcționa fără Guvern și invers”, a conchis Dragnea. 
 
 
 
 

 

 

Citește și