Dominic Fritz, prima reacție după izbucnirea scandalului „Mită la Maia Sandu” / „Există un ATAC foarte aspru din partea Rusiei”
This browser does not support the video element.
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, reacționează în cazul premiului în bani oferit Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, și acuză Rusia că încearcă o „decredibilizare”.
Într-un mesaj oferit redacției Gândul, Dominic Fritz a acuzat „un atac aspru” din partea Rusiei, care se înscrie într-o încercare de „decredibilizare”.
A existat și există un atac foarte aspru din partea Rusiei, într-un mod foarte formal. Ministerul de Afaceri Externe al Rusiei a publicat un tweet cu o poză cu Maia Sandu și cu mine, în care o atacă pe Maia Sandu și politica ei în Republica Moldova și toată această discuție despre bani se înscrie în această încercare de decredibilizare, a afirmat primarul Timișoarei.
Postarea la care face referire edilul a fost pusă pe contul de pe rețeaua X al Ministerului rus de Externe, pe 17 ianuarie, și oferă o poziție a purtătorului de cuvânt, Maria Zakharova.
Autoritățile moldovenești încearcă să înlăture orice disidență, să blocheze mass-media independentă, să urmărească opoziția și să-și șantajeze în mod deschis propriii oameni, a transmis Zakharova.
Se pare că Maia Sandu a primit un bonus de 30.000 de euro la Timișoara pentru promovarea tuturor acestor „valori” europene.
Fritz așteaptă un semnal de la Maia, pentru a-i trimite banii
Primarul Dominic Fritz a confirmat că suma de 30 de mii de euro nu a ajuns la președinta Republicii Moldova. Fritz așteaptă ca Maia Sandu să decidă dacă primește premiul în bani sau nu.
Organizația de Management al Destinației Timișoara, care a strâns și donațiile pentru acest premiu, deci, nu sunt bani publici, încă nu a virat banii la Președinție și așteptăm acum răspunsul din partea doamnei președinte unde și în ce formă ar vrea să transmitem această sumă de bani, a menționat primarul.
„Nobelul” de la Timișoara
Edilul nu înțelege această discuție pe tema asocierii unei sume de bani cu o distincție și dă exemplul premiului Nobel, care oferă laureaților și o sumă de bani.
Premiul Timișoara pentru Valori Europene se înscrie într-o tradiție foarte lungă a premiilor și a distincțiilor internaționale, cu premii în bani. Cel mai cunoscut este Premiul Nobel, unde premiul este peste 1.000.000 dolari și suntem foarte mândri, de fapt, că avem un premiu și în bani, care prin asta exprimă și anvergura acestui premiu, și anvergura Timișoarei. Este un lucru cât se poate de normal în toată lumea.
Premiul Nobel, acordat pentru prima dată în 1901, constă în acordarea unei diplome, a unei medalii de aur și sumei de 10 milioane coroane suedeze, adică peste 900 de mii de euro.
În ceea ce o privește pe laureata Premiului pentru Valori Europene, Maia Sandu, decizia de a accepta sau nu suma de bani s-a împotmolit între moralitate și legalitate. Administrația Prezidențială de la Chișinău așteaptă un răspuns de la Consiliul Național Anticorupție, înainte de a da un răspuns Primăriei Timișoara. Citește culisele acestui scandal AICI.
Bineînțeles că fiecare țară are alte legi despre formele în care se pot accepta astfel de premii și sunt absolut sigur că președinta Maia Sandu va respecta legile Moldovei și așteptăm să ne spună ce să facem cu banii, a mai spus Dominic Fritz.
Sursa: Facebook / Maia Sandu
CITEȘTE ȘI: